Kolik procent vašich letošních dárků pošlete dál?

R.E.M. Souhlasím, jinak nelezou vám podobné dotazy na nervy, mě strašně :-). Vím, člověk na to nemá prostě reagovat,ale někdy do nejde. Člověk,který vnímá vánoce pouze jako pouštění žilou svým bližním, navíc s tím,že to kopne stejně jinam toho by měla rodina a přátelé vesele přehlížet....Vánoce nejsou o dárcích.

V této databázi jsou desítky knih pojednávajících více či méně apelativně o tom, jak se civilizace hroutí do záhuby vinou lidské nestřídmosti, neukojitelnosti hmotnými statky, přežraností. Moc takové knihy nečtu, ale jistě žádná z nich nepodává lepší důkaz o naší přežranosti, zbytečnosti přemíry věcí, cetek, hmotného nadbytku .... - než toto vlákno. Docela smutné.
ad linpro: doporučuji vám poohlédnout se i po domácnostech, které pod stromečkem nenašly žádné zbytečnosti, neboť tam nenašly vůbec NIC!

... "Většina věcí, kterých se zbavuji, pravidelně končí v charitě "- tomu věřím, co taky s tím "šuntem", že? .... "tedy tam, kde to má nějaký význam" - a tomu zas - vám doporučuji - nevěřte. Podarovat třeba výpravnou obrázkovou publikací o Yolowstonském parku nebo nevhodně zvoleným číslem parfému Dior sociálně potřebnou osobu, které schází 200 Kč na dobití kreditu a provozovatel sítě jí vyhrožuje, že pokud si do toho a toho data nedobije alespoň minimální částku, tak její číslo bude odpojeno - to vážně nemá význam. Věřte mi. Nemá. Vím, o čem píšu.
Nevynáším soudy o autorce vlákna, ta je o sobě a hlavně o době, v jaké žije, vynesla sama.

Ona by se ta úvodní otázka taky dala modifikovat na: Jsem opravdu tak skromný/náročný na dárky nebo mám mezi příbuznými a přáteli 70 % ignorantů, kteří nejsou schopni vybrat vhodný dárek?

siena: možná hezky, ale, žel, zbytečně, alespoň pro tu primární adresátku, která to stejně nepřijme ani za svět. Je to pro ni jenom jedna z těch mnoha zbytečností, kterých se jí v životě tolik dostává, že neví co s nimi. Ale hlavně - zas jde o neknižní a neliterární téma, kterým chce tedy jenom někdo se vytahovat a jiné provokovat. A to o vánocích! Musí to být?

Koka, předběhla si mne. Ano, máme Vánoce a jako první téma po rozkliknutí Diskuze, naskočí na obrazovce toto. Jak psala Atuin před několika dny v podobně laděném vlákně, vzniklém paní uživatelkou...

linpro: Rozumim. Kazdym rokem sirsimu pribuzenstvu opakuji, ze zadne darky nechceme. Vse, co potrebujeme, mame. My jim taky nic nekupujeme. Pokud uz nam neco chteji koupit, at koupi kvalitni kavu, caj, cokoladu ... bohuzel i letos se u nas objevila nepouzitelna vec (nastesti jen jedna). S manzelem premyslime, co s ni. Asi pujde do nejake tomboly.
Neni to o rozmazlenosti nebo plytvani, ale o tom, ze jsou nam vnucovany veci, o ktere nestojime a nasi pribuzni to vedi. Presto nam je davaji. Jsem pro, aby prestali kupovat kraviny a radeji ty penize venovali na charitu.
Text příspěvku byl upraven 25.12.16 v 19:05

s dcérou som bola nakupovať vianočné darčeky. Nechtiac vrazila v obchode do čohosi zeleného skleneného - niečo ako veľká zeleninová zaváracia fľaša na uhorky. Vybrali sme sa za predavačkou celkom natešené. Bola som rozhodnutá zaplatiť škodu a zároveň to venovať svojmu dieťaťu. Ona by mala pocit, že síce niečo dostala, ale nemusí tomu hľadať miesto, oprašovať a ja, že som niečo dala.
Text příspěvku byl upraven 25.12.16 v 21:41

Dárky nikdy neposílám dál.Maximálně z letošních dárků uvařím někomu nějaký výborný čaj,kterých jsem dostala plnou krabicu :))

Všichni příbuzní a známí o mně vědí, že piju jen Lak na rakve Drsoně a, že když nevědí co mi dát, tak tímhle nic nezkazí. Přesto jsem dostala Citruse, víno a nějakého myslivce. Co na to říct? Fakt vtipný. Holt to poputuje dál.

R.E.M. : Přesně tak. Složila jsem i hořký slib - Nevyměknem! Nejen chlapi to mají rádi hořké, a ne všechny ženy se cpou nízkotučným jogurtem a vědí kde mají v supermarketu kypřící prášek do pečiva ;-).

Já autorku vlákna chápu, i kdybychom měly rozdílnou motivaci v posílání dárků dál. U mě je to takhle: To, že si některé dárky nenechám, neznamená, že si daru nevážím, že bych nebyla vděčná. Každý rok jsem překvapená, kolik dárků dostanu / s partnerem dostaneme společně. Je ohromné, jak nám jiní lidé prokazují přátelství a touží nám udělat radost. A radost nám udělají každým darem. Protože každý dar je u nás v rodině myšlen od srdce. To, že se darující netrefí do vkusu nebo koupí něco, co už máme, nijak nesnižuje hodnotu daru.
Ale poté, co si člověk přiveze dar domů, začíná být "dar" věcí, kterou musí začlenit do domácnosti. Co s nadbytečnými podtácky, levandulovou svíčkou, na kterou je partner prudce alergický, nebo sypaným čajem, když si sypané čaje nepřipravujeme? Někdo by to možná strčil někam do kouta, ale my máme malý byt a věci, které nevyužíváme, tu prostě být nemůžou. A zároveň jsem člověk uctivý, takže věci jen tak nevyhodím. Proto se je snažím posílat dál.
Konečně odpověď na otázku: Tento rok jich je jenom trochu. Zmíněný sypaný čaj nabídnu kolegům v práci, vařečku daruji do charity a eko vonný pytlíček do šatny / botníku (jehož vůni nesneseme) rovněž. Ještě jsme dostali látkové kapesníky, které jsou zatím uložené v šuplíku. Pokud je rok nevyužijeme, taky půjdou do charity.
Vložit příspěvek