Co všechno používáte jako záložku?
DISKUZE
Já osobně používám nahodilé kousky papíru (dost často je to rezervační lístek, ale třeba i visačky z oblečení, i na tady zmiňovaný proužek velkého balení čaje už došlo). Radost mi udělá lacetka - textilní záložka. Jednu dobu jsem měla na knihy ušitý obal (než jsem ho někam zašantročila), jehož součástí byla i lacetka, pak bylo po starostech.
Ale jinak čtenáři používají ledacos, našla jsem už v knížkách dětský respirátor, manikúrní nůžtičky (dokonce dvakrát), intimku (nepoužitou), nepřeberné množství pohlednic a fotografií, záložky komerční i vyrobené (mnohdy dost kreativní), dopisy, formuláře a žádosti, různé seznamy, zápisky z četby, plastové věrnostní kartičky, platební karty, karty Pokémonů, písemky, bankovky (v obálce i bez), nedávno taky diplom za bodování ze skautského oddílu.
Expert je moje kolegyně, které už jsme ve vrácených knihách lovily dvoutisícovku a dvakrát obrázek z ultrazvuku :)
Jako záložku používám na třikrát složený bílý papír velikosti A4. Žádné barevné záložky z tvrdého papíru, které si můžete vyrobit, nebo zakoupit. Na záložku potřebuji psát, pravidelně si dělám výpisky přečteného, mých námitek, případně pochval. Proto nemohu mít za záložku něco jiného, než obyčejný přeložený papír. Obrázky nebo fólie a jiný užitý materiál by mi vadil. Vadilo by mi všechno, přes co se nedá psát. Čtu s tužkou v ruce.
Nermal: bylo by možné se o ten recept s námi podělit? Docela by mě to zajímalo, hlavně ty tajné přísady :-D
Tajné přísady byla samozřejmě nadsázka. Vzhledem k tomu, že kniha byla celá o kombuše i se spoustou receptů, tak předpokládám, že se jednalo o nějaký recept, který v knize nebyl. Ale ten papír s receptem jsem bohužel vyhodil, někdo si z něj udělal záložku. :-(
Mám pár oblíbených záložek,ale někdy použiji kousek papíru nebo cokoli,co je po ruce.
Občas papierové záložky, inak akýkoľvek vhodný prúžok papiera ktorý je poruke. Keď dočítam kapitolu, tak si pamätám kde som skončil a nepotrebujem záložku.
Dříve jsem zakládala knihy čímkoli, nejčastěji vizitkou. Ale protože občas objednám novou, většinou je součástí dárek v podobě záložky. Zřejmě je ani neupotřebím.
Zjistila jsem ze nyni nejcastěji uživam cistý papírový kapesník. Ten mam vzdy po ruce...:-))
Pokud se někde v knihkupectví objeví reklamní záložky, tak je rád použiju. Jinak mi doma zůstala krabice děrovacích štítků, ještě na sálové počítače a ty hrozně rád jako záložky používám.
Spíše se udivuji nad tím, proč vydavatelé do pevně vázaných knih nedávají všité záložky. Tam kde mi chybí to také dávám do hodnocení.
V menšině knih jsou přidané papírové záložky jako dárek, mám jich
asi 40 kousků.
přesně jako veronika4001, přeložený papír, rovněž píšu poznámky, většinou čtu literaturaturu faktu, některé věci si ověřuji z více zdrojů, používám Google
Když mám pěknou papírovou krabičku (třeba od čaje), rozstříhám ji a ty užší proužky pak používám jako záložky, mám jich plnou krabici a vybírám je podle nálady... :-)
Moje máma si pár záložek do knížky vyrobila sama z pohlednic Prahy, které podélně přeložila, dala k sobě, ještě to opatřila tenkou fólií, do okrajů udělala čtverečkové dírky jako jsou na kinofilmu a dírkama provlékla červenou tkaničku. Jeden konec zastřihla do trojúhelníku a tam ty konce tkaničky svázala.
Já jsem jí ty záložky z knížek pořád vytahoval, protože jsem si chtěl prohlédnout obrázky z pohlednice. Na jednom z nich ještě jezdily Na Příkopech tramvaje, to si pamatuju do dneška. No, ona z toho asi radost neměla, že je záložka najednou fuč.
Text příspěvku byl upraven 18.07.25 v 14:12
To je krásný!
Já si taky občas vyrábím záložky, nebo rodině/kamarádům jako dárek, když už jsem hodně v krizi a nevím, co pod stromeček... Ale přesně, nesmí chybět dírky, provázky, bavlnky, střapce, prostě klasika.
Teď se chystám na záložky vyšívané podle jedné super knížky "Slávnostné príležitosti" a obětí budou tentokrát kolegyně z práce ;-)
Teď jsem si znovu četl celé vlákno o záložkách a napadlo mě, že záložky jsou přímo určeny k tomu, aby se ztrácely. Aspoň pak máme co psát do vlákna Co všechno jste našli v knize.
Já mám stejně záložek přebytek, i když je cíleně nesbírám ani nekupuju. I tak jich dostanu dost, když kupuju někde knížku, anebo když do hromádky záložek odhazuju i ty zmiňované přepážky z čaje. Takže vlastně potřebuju, aby se čas od času ztrácely. :-)
Moje oblíbená záložka byla z Řecka, koupil jsem knihu o řeckých ostrovech, hezky podle abecedy a byla tam záložka ke konání olympiády v Aténách i s kalendáříkem a Obelixem. Momentálně ji nemám, protože jsem ji zastrčil do některé z knížek v knihovně. Někde tam je, ale nevím kde.
Někdo tu zmiňoval více všívaných záložek v jedné knize. Já jsem měl v ruce kuchařku, kde se řešilo koření, a tam byly ty záložky čtyři, každá v jiné barvě.
A ještě poznámka ke třepení konce tkaničky. Všiml jsem si, že v nových knihách se konec tkaničky zasunuje zpět do knížky, takže vznikne jakési U. Začal jsem to tak praktikovat taky - po dočtení knížky konec zasunu dovnitř, aby se tolik netřepila, a dám do knihovny.
Text příspěvku byl upraven 19.07.25 v 08:19
Pouze papír. To je moje záložka. Já si totiž potřebuji dělat poznámky. Proto si papír natřikrát zohnu a když jdu číst knihu napoprvé, beru si ho a beru si do ruky i tužku (mikrotužku). Jakmile dočtu nějaký úsek už si tím papírem zakládám. A čtu s tužkou v ruce.
Čokoľvek čo je menšieho formátu ako kniha a pevnejšej konzistencie ako sú stránky v nej.
Z četby si dělám výpisky, jsem tak zvyklá pracovat, když později připravuji své recenze a komentáře. A taky si z knih vypisuji zajímavé citáty a myšlenky. Proto je mou nezbytnou pomůckou při čtení tužka a papír - mám u sebe trhací blok, do něhož si při čtení zběžně vypisuji čísla stránek s citacemi a své postřehy, u větších románů zaznamenávám i děj... Takže trhací blok A6 je nezbytný doplněk, někdy si těmi listy s poznámkami dále zakládám stránky, jak se knihou prokousávám. Taky jsem si oblíbila lepítka - barevné lepivé papírky. Ale zjistila jsem, že jejich životnost je omezená, po nějaké době se z knihy samovolně uvolňují - popř. když jsou na stránkách nalepeny příliš dlouho, hrozí, že ke stránce přilnou trvale, což je trochu ošemetné :-) Dříve jsem jako záložky používala jízdenky - ty první, tištěné tak do roku 2010, byly ideální - jak velikostí, tak i jistou nemačkavostí. Vždy jsem si je rozstříhala na proužky a nosila je v záloze s sebou. Používám je dodnes. Zároveň jako záložky využívám lístky, které zbydou po otrhání papíru z bloku A5 - stačí vyndat sponu a mám spoustu "materiálu" :-) Uchovávám je v takovém papírovém obalu na dopisy, z něhož se nevytrácejí.
Jako hlavní záložku používám všechny exempláře záložek, získané z jednoho známého antikvariátu, ale i z většího balení mých oblíbených čajů. Zároveň sbírám vše, co v knihách z knihoven čtenáři zapomínají. Kolikrát jsem překvapená, co všechno čtenáři použijí jako záložku. Někteří ty knihy využívají i jako specifický druh "seznamky" - na záložku napíšou svůj kontakt a dojem z knihy, přičemž je zajímá hodnocení druhých, s nimiž si chtějí dále dopisovat (tyto papírky v nich nechávám :-)) Někdo v knize zapomíná své poznámky, někdo tam vkládá vlastní obrázky, občas najdu zajímavý pohled či starou účtenku. Já mívám rozečteno vícero knih, ale u té "hlavní" používám záložku sobě nejmilejší - je vyrobena z kůže a nádherně voní, takže navíc i zprostředkovává velmi intenzivní zážitek z četby :-)
To je dobrý nápad, poobzerám sa po koženej záložke (aj ja chcem intenzívny zážitok z čítania).
P.S. Ale mám jednu záložku látkovú s výšivkou obrázku maďarského parlamentu.
Text příspěvku byl upraven 22.08.25 v 01:31
Já záložky dost prožívám. Něco jsou dárky, něco jsem si vyrobila, poslední dobou je i často kupuji v obchodech se suvenýry. Přijde mi to lepší než magnetka na lednici. Nikdy nepoužívám nic jiného než záložku a jsem tím výběrem strašně posedlá. Vybírám, aby se barevně i tematicky hodila ke knížce a umím tím strávit docela chvíli, protože záložek mám desítky a mám na ně extra krabičku :D
Ježíšek se blíží, tak si o ní neváhej napsat, newtory!
Já mám záložek asi 80 a už se to začíná pomalu vymykat normálnosti, asi stejně jako moje knihovna... Když přinesu štos výpůjček z knihovny, taky trávím jakou dobu vybíráním pasujících záložek!
Několik různých lacetek v jedné knize je určitě praktické, navíc takové trikolorové v České ústavě, což taky existuje, jsou navíc neuvěřitelně symbolické!
Ale největší radost vždycky udělají číče, která si s takovou bimbající moc ráda hraje a panička jí to neumí odepřít, i když jsou to knížky půjčené. Naštěstí já si většinou půjčuju takové vykopávky, že se stejně celé rozpadají, takže čert vem záložku! ;-P
Vložit příspěvek