20) Kniha s ISBN končícím stejnou číslicí jako váš rok narození

DISKUZE

jitka_dankova
jitka_dankova 01.01.2026 v 09:33

Kdo potřebujete na konci šestku (jako já z roku 1986), tak fascinující sci-fi Spasitel od Andyho Weira (https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/spasitel-476966) má ISBN končící šestkou: 978-80-242-7678-6

Za mne je to nejdojemnější příběh přátelství, který jsem četla. A zároveň skvělý příběh tzv. bílého pokoje. Na jaře bude v kinech jeho filmové zpracování.

I.Zi...
I.Zi... 01.01.2026 v 09:37

Tak to bylo rychlejší, než jsem čekala. Jedna ze tří knížek od Ježíška končí číslem 3 - Cesta mrtvého muže. A výše uvedeného Spasitele můžu též doporučit, skvělá kniha!

Text příspěvku byl upraven 01.01.26 v 09:38

ezf
ezf 01.01.2026 v 09:52

I.Zi... Také budu hledat s trojkou na konci, uvidím, co mě přes rok cvrnkne do nosu. Díky za tipy.

Hall3006
Hall3006 01.01.2026 v 10:03

Určitě to bylo myšleno jako poslední číslo roku narození? To přece není žádná výzva, beru kdo se narodil mezi lety 2000-2009 tak místo 0x použije jen x. Ti narození před rokem 00 použijí aspoň čísla dvě. Protože přísně vzato je zadání rok a ten v našem letopočtu má 4 čísla.

Zdekat
Zdekat 01.01.2026 v 10:11

No teda. Některé ročníky to budou mít jednodušší - 4, 5, 8...
Já potřebuji jedničku a našel jsem jen jednu knihu zatím:
https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/ulice-554994
Chápu to tak, že poslední číslo roku narození = kontrolní číslo ISBN

Marylaa
Marylaa 01.01.2026 v 10:14

Přihřeju si polívčičku (už jsem myslela, že letos mi to žádné téma neumožní :)): kdo potřebuje na konci 3 https://www.databazeknih.cz/knihy/kryci-jmeno-hortenzie-389783

stellaria
stellaria 01.01.2026 v 10:18

Krásne novoročné ránko všetkým! Kto potrebuje na konci 5, AI vypľulo podľa mojich obľúbených tém toto:
1. Sebarozvoj / Psychológia

Jozef Karika – Trhlina
ISBN: 978-80-551-5146-5 (slovenský thriller s motivačnými prvkami) – SK

Robin Sharma – The Monk Who Sold His Ferrari (vydanie s českým prekladom môže mať variant s …5)
Jedno z vydaní má: 978-80-00X-XX5 (vyskytujúce sa v niektorých katalógoch) – CZ/SK

Susan Cain – Bittersweet: How Sorrow and Longing Make Us Whole
– Anglický titul, psychológia osobnosti; niektoré vydania v knižniciach končia na …5 — napr. hardcover či paperback variant.
Wikipedia

2. Ezoterika / Spiritualita

Lorna Byrne – Angels in My Hair – niektoré vydania majú ISBN …5 (v rôznych prekladoch existujú varianty ISBN končiace na 5) – Spiritualita – EN / CZ

Marianne Williamson – A Return to Love – niektoré vydania končia na …5 – Ezoterika / Spiritualita – EN / CZ

Tenzin Gyatso (Dalai Lama) – How to See Yourself as You Really Are
ISBN 10-čit: 0-7432-9045-3 (u staršieho ISBN by pre niektoré trhy prepočítaný ISBN-13 končil na 5)
Wikipedia

(Pozn.: Ezoterické a spirituálne knihy majú rôzne ISBN v rôznych jazykoch a vydaniach; mnohé staršie majú varianty, kde kontrolná číslica je 5.)

3. Motivačná literatúra / Self-Help

Robin Sharma – The 5am Club: Own Your Morning, Elevate Your Life
Má rôzne ISBN-13 pre rôzne vydania, prob. hardcover brožúry končia na …5 v niektorých krajinách (napr. v češtine/angličtine varianty).
Wikipedia

James Clear – Atomic Habits – Niektoré medzinárodné vydania končia na …5 (anglické/české) – SEBAROZVOJ / MOTIVÁCIA

Stephen R. Covey – 7 Habits of Highly Effective People – Varianty ISBN končiace na …5 v rôznych jazykových vydaniach – SEBAROZVOJ

4. Detské / Psychologické knihy pre deti

Kreslené rozprávky a príbehy – české detské knižné edície
– Mnohé detské tituly majú ISBN končiace na …5 (napr. v edíciách Albatros, Fragment) – CZ

Ilustrované rozprávky – SK vydania (edície s ISBN končiacimi 5)

Psychologicky zamerané knihy pre deti (napr. o emóciách/rozvoji) – angličtina CZ-preklady
– Rôzne vydania končia na …5

5. Miestne – Slovenské a české tituly, ISBN končiace 5 (vybrané)

(Viacero titulov iKAR / Slovart / Fragment) – majú ocitované ISBN s kontrolkou …5 podľa edičných listov pri vydaniach kníh psychológie a motivácie (overené v katalógoch SK kníhkupectiev).
Bux

14–20. Ďalšie detské/ezoterické a motivačné knihy

Léčebné techniky a meditácie – viaceré staršie české tituly s ISBN končiacimi …5 (napr. české brožúry)

Rozprávkové série pre deti s ISBN končiacimi 5 (napr. v edíciách tvorcovia sú uvedení v CZ katalogoch)

Blue.Ivy
Blue.Ivy 01.01.2026 v 10:27

Hall3006: proč to zbytečně komplikovat? ISBN má jako poslední jen jednu číslici, tak proč tam na sílu rvát poslední dvojčíslí roku narození, když by to bylo rozdělené pomlčkou? To nedává smysl :)

Hall3006
Hall3006 01.01.2026 v 10:33

Blue.Ivy: To rozdělení pomlčkou by nevadilo, ale jak koukám tak koukám že najít něco normálního i s jedinou číslici na konci co se bude hodit je pěkný oříšek.

Hall3006
Hall3006 01.01.2026 v 10:37

Tak nalezeno pro ročníky končící čtyřkou, komu nevadí rozdělení pomlčkou, tady dokonce sedí rok 84
https://www.databazeknih.cz/knihy/vypravy-do-myticke-minulosti-54521

Beatnice
Beatnice 01.01.2026 v 10:39

Tak i v posledním tématu jsem se trefila. Super. Už si jdu zkompletovat celý seznam.

brebta
brebta 01.01.2026 v 10:44

To bude vtipné stát v knihovně a vytahovat jednotlivé knihy a hledat číslo na konci. Anebo na mě koukne něco v připravené hromádce.

stellaria
stellaria 01.01.2026 v 10:44

Ako získať presnú tabuľku 50 titulov s ISBN končiacimi …5

Pre takto špecifický zoznam (ISBN končiace na 5) by bolo najlepšie filtrovať priamo v databázach kníhkupectiev alebo knižníc, napr.:

Martinus.sk – mail/ export katalogu pre ISBN …5 z kategórií: Motivácia, Psychológia, Detské
biblioteka.sk

Kosmas.cz / Megaknihy.cz – pokročilé vyhľadávanie podľa ISBN (napr. 978-80…5)
WorldCat – medzinárodná databáza ISBN s možnosťou filtrovania podľa posledného znaku ISBN

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 01.01.2026 v 10:52

Nebo to nekomplikovat a když budete mít štěstí, tak na vás mrkne hned druhá kniha ve vaší knihotéce.
(Tím chci říct, že pro mě to je kontrolní číslom A kdo s tím má problém, tak ať si ho má. Bude díky tomu majitelem alespoň skvělé věci, kterou já nemám.)

PodEvap
PodEvap 01.01.2026 v 11:04

Pro ročníky 1983 jsem našla v knihovně dcery komiks, volba je jasná https://www.databazeknih.cz/knihy/piruety-479822

Ladislav73
Ladislav73 01.01.2026 v 11:26

Další skvělé téma. Hned jsem začal prohledávat můj seznam "Chystám se číst". Pokud to budete dělat stejně, nezapomeňte prohlédnout i různá další vydání, protože každé vydání má svůj ISBN. Akorát si to konkrétní vydání pak budete muset někde sehnat ( třeba v knihovně).

halenka
halenka 01.01.2026 v 11:33

Vím, že by stačila 4. Ale kdo jste ročník 74, tak to má na konci Tajemství všech tajemství nebo Marcel Moss Ukaž mi.

pidalka777
pidalka777 01.01.2026 v 11:48

Ahojky má někdo nápad na 90 nebo teda 0?
Edit: Už jsem našla. Když jsem to už chtěla vzdát a prošla jsem většinu knihovny co jsem ještě nečetla tak jsem ho objevila. Takže budu číst Ohnivý muž od Joe Hilla.

Text příspěvku byl upraven 01.01.26 v 12:08

paníŠ
paníŠ 01.01.2026 v 11:53

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

hlina
hlina 01.01.2026 v 12:25

Narazila jsem na žebříčky knihkupců, kde můžete narazit na "svoje číslo", protože ISBN je hned první v tabulce.
Velmi rychle jsem našla několik knih se svým dvojčíslím (pomlčku neřeším).

https://www.sckn.cz/r-p-b/

stellaria
stellaria 01.01.2026 v 12:27

hlina: dobrý nápad! :)

Ťule_
Ťule_ 01.01.2026 v 13:24

Po půlhodině marného hledání mě to přestalo bavit tak jsem si napsal skript co prohledal moji knihovnu eknih - a vida - mám těch knížek co jsem ještě nečet docela dost:
# tento powershell script najde knihy epub
# rozbalí je
# najde ISBN který končí na zadanou číslici a vypíše adresy a ISBN těchto knih do souboru

$root = "C:\Knihy" # kořenová složka s EPUBy

# dotaz na koncovou číslici
$digit = Read-Host "Zadej koncovou číslici ISBN (0–9)"

if ($digit -notmatch '^[0-9]$') {
Write-Error "Musíš zadat jednu číslici 0–9"
exit 1
}

$outFile = "isbn_konciciNa-$digit.txt" # výstupní soubor

# dynamicky sestavený regex
$pattern = "ISBN(?:-13)?:?\s*97[89](?:-\d+)*-$digit\b"
$isbnRegex = [regex]$pattern

# vyčisti výstupní soubor
"" | Out-File $outFile -Encoding utf8

Get-ChildItem -Path $root -Recurse -Filter *.epub | ForEach-Object {

$epubPath = $_.FullName
try {
$zip = [System.IO.Compression.ZipFile]::OpenRead($epubPath)
foreach ($entry in $zip.Entries) {

if ($entry.FullName -match '\.(xhtml|html|opf|xml|ncx)$') {

$reader = New-Object System.IO.StreamReader($entry.Open())
$content = $reader.ReadToEnd()
$reader.Close()

$match = $isbnRegex.Match($content)

if ($match.Success) {
"$epubPath`t$($match.Value)" | Out-File $outFile -Append -Encoding utf8
break
}
}
}

$zip.Dispose()
}
catch {
Write-Host "CHYBA: $epubPath" -ForegroundColor Yellow
}
}

Write-Host "Hotovo. Výsledky jsou v souboru $outFile"

Ančísek
Ančísek 01.01.2026 v 13:25

Děkujeme moc Hlině za ten odkaz, pak se to hledá úplně samo :)

6 na konci - Vánoce v Bradavicích, to je osud :D

https://www.databazeknih.cz/knihy/harry-potter-doplnkove-publikace-vanoce-v-bradavicich-534660

Trana
Trana 01.01.2026 v 14:14

9 je evidentně málo, nebo jsou poněkud pochybné :-D

Ale našla jsem dvě, které půjdou:

https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/gottwaldova-mumie-572164

https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/churchill-38898

LadyCharlene
LadyCharlene 01.01.2026 v 14:27

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Vložit příspěvek
Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi