10. Kniha, u níž jste viděli nejprve filmové zpracování
DISKUZE » Čtenářská výzva 2025

Výzvu se snažím, co nejvíce plnit ze své knihovny, ale v tomhle případě budu muset udělat výjimku. Nicméně téma je to zajímavé, bála jsem se že nic nenajdu, ale opak je pravdou. Už mám pár knih, převážně díky tipům zde, tak uvidím do čeho se nakonec pustím. Jen škoda, že Pána prstenů jsem přečetla letos, sedl by sem perfektně. :)

Film oceněný Oscarem Pořád jsem to já (originál Still Alice) podle úžasné knihy https://www.databazeknih.cz/knihy/jeste-jsem-to-ja-27800

Asi se podívám v knihovně po detektivkách Hany Proškové o Horácovi a Vašátkovi. Ty jsem viděla v televizi, dokonce ve více variantách.

Konečně se dokopu a přečtu si Spáči
https://www.databazeknih.cz/knihy/spaci-20773

Mě zaujal film Divergence, tip dále kniha Služka, která byla nyní v TV (v knize nebyl vztah se ženou), nebo dále Drákula a i Šarlatové písmeno mě láká.

Muž jménem Ove,
Cesta kolem světa za 80 dní,
Vánoční koleda,
Spalovač mrtvol,
Smrt krásných srnců.

Dobrý ročník, kniha mne bohužel nezaujala, nezvládla jsem ji dočíst. A Smažená zelená rajčata...

To bude o dost složitější. Zásadně nejprve čtu a teprve potom sleduju. Chci si postavy a prostředí představovat podle svého, ne podle herců.

Kdyby nic jiného, tak tady jsou zdarma ke stažení Princ Bajaja a Sůl nad zlato. To jsme asi všichni viděli. A málokdo četl (já ne).

Bella a Sebastián
Bábovky
Kde zpívají raci
V šedých tónech
Princ Mamánek
Vzbouření na vsi
Noc na Karlštejně
Slunce seno....
Robinsonka
Zaříkávač koní

Asi si přečtu některou z knížek od Jaromíry Kolárové, na mlp.cz jsou jako eknihy zdarma.

Kdo by hledal něco hodně "jednoduchého" - zábavného - , tak v MK Praha je volně ke stažení Dívka v modrém.
https://web2.mlp.cz/koweb/00/04/68/66/36/divka_v_modrem.pdf

Čarodějův učeň - v mládí krásně strašidelný animovaný film Karla Zemana a knížku jsem pak četla až dětem

Patřím spíše mezi ty, kteří si raději nejdříve přečtou knižní zpracování než se podívají na film. Ale určitě si něco najde nebo se nechám inspirovat žebříčkem knih u tohoto tématu.

U mě to bude určitě Gejša a Schindlerův seznam, už spoustu let mi tady leží a odsouvám je právě proto, že jsem kdysi viděla filmy.

Postřižiny mě bavily, je to česká klasika s úžasnými herci. A kniha byla také skvělá.

Kolja - Zdeněk Svěrák je jenom jeden, pro mě geniální. A jeho syn Jan film natočil také krásně.

Mlčení jehňátek- husí kůže mi naskakovala u filmu a u knihy jakbysmet.

Čelisti byly filmovou klasikou devadesátek. Knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Vzhledem k nastávajícímu vánočnímu období sem určitě patří většina českých pohádek - dětem jsou sice napřed předčítány rodič, ale více si je pamatují jako TV pohádku. Takže Němcová, Erben... Klasikou je Popelka, ovšem nezapomenutelná pohádka je "S čerty nejsou žerty" - na motivy pohádky "Čertův švagr".
Dále pak Drdovy pohádky - Hrátky s čertem, Dalskabáty hříšná ves... A dostávám se k večerníčkům, vycházejícím z předlohy, nebo vzniknuvším naopak, když večerníček dal podnět knižnímu zpracování: Vančurovy knihy "Malá čarodějnice" a "Kubula a Kuba Kubikula", Čtvrtkovy pohádky o Rumcajsovi, Mance a Cipískovi nebo Pohádky z mechu a kapradí... Bob a Bobek, Pat a Mat... Krteček... Ferda mravenec, Příběhy včelích medvídků, Človíčkova dobrodružství, Štaflík a Špagetka, Rákosníček a spoustu dalších: Maxipes Fík, Mach a Šebestová, Káťa a Škubánek, Spejbl a Hurvínek, Byla jednou koťata... Nesmím zapomenout na bratry Čapkovy: Pejsek a kočička, Dášeňka... a dvě pohádky z knihy Devatero pohádek, jež daly podnět ke vzniku pohádky Lotrando a Zubejda :-)
Vím, že hodně jsem milovala i prolínání pohádkového světa se světem současným, takže humorné filmy "Dívka na koštěti", "Lucie postrach ulice" nebo "Chobotnice z Čertovky" nikdy nemohly o svátcích chybět. Dodnes se na ně dívám ráda, jsou nenapodobitelné, originální - a navíc se spoustou triků, natočených bez použití počítačů, které hravě strčí do kapsy ty nejlepší animované projekty ze současnosti :-)
Z těch zahraničních pohádek asi nejvíce miluji "Nekonečný příběh" - hlavně ten první díl je nejlepší a taky nejpůsobivější. Asi nikdy nezapomenu na některé scény, při nichž jsem jako dítě plakala, neboť jako čtyřletá jsem jim nemohla rozumět. Ale dodnes tu pohádku miluji a v televizi si ji nenechám nikdy ujít.

Bílá nemoc. Karel Čapek je jedinečný, skvělý vypravěč, používá něžný sloh a zkrátka ho zbožňuju.
Vložit příspěvek