Zvířecí statek diskuze

Zvířecí statek https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29636/mid_zvireci-statek-iwn-29636.jpg 5 10086 1165

Farma zvířat je alegorický satirizující román George Orwella, ukazující formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Autor se důsledně vyhýbá vysvětlujícím komentářům, ale vzhledem k době napsání díla je nejzjevnější podobenství se stalinistickou degenerací Sovětského svazu. V příběhu se objevuje skupinka zvířat, která se vzbouří a vyžene lidi z farmy, na které žije, a vede ji sama. Jejich vláda se však postupně zvrhne v brutální tyranii. Tento román byl napsán v průběhu 2. světové války a vydán srpnu roku 1945. Ačkoliv nebyl do konce 50. let příliš úspěšným, dnes je jedním z nejznámějších děl autora, stejně jako např. antiutopický román 1984. Vydalo nakladatelství Index v roce 1981... celý text

Literatura světová Novely Romány
Vydáno: , Index
Originální název:

Animal Farm , 1945


více info...

Diskuze o knize (23)

Přidat komentář

Cacolinka
11.08.2022

Trošku jako u nás v obci....;-)

Pablo70
01.10.2021

Otevřený dopis Orwellovi:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/fejeton-otevreny-dopis-orwellovi.A210929_123504_p_spolecnost_wag


Lenka.Vílka
17.02.2021

304: vedle palce, jak je nahlásit, tam dejte přesunout do komentářů. Ale projde to schválením jako obracená cesta. Což může udělat i jakýkoliv jiný uživatel, pokud zakroutí hlavou nad nesmyslem přesunu.
Tak vám i mmch zůstanou palce.

siena
06.07.2019

babystar, dovolím si polemizovat s Vaším příspěvkem, s jeho vyzněním. Jako kdyby všechny, Vámi vyjmenované revoluce, vedly ke stejnému výsledku, k následnému stejnému uspořádání. A právě co nastane po ních, je přeci důležité. Jsem velmi znepokojena, a nelíbí se mi, co se nyní u nás děje, přesto by mne ani nenapadlo, abych to srovnávala s režimem, který nastolil Stalin v Sovětském svazu, posléze i v jeho satelitech. Samozřejmě, že revoluční nadšení ze změn, netrvá věčně, že nastanou dny všední. Určitě vždy budou lidé, pro které pozdější realita ne zcela naplní jejich představy. Samozřejmě, že se vždy najdou ti, kteří chtějí z toho, či onoho, těžit jen pro sebe. Pak je důležité, nejdůležitější, jak je společnost, země spravována, jestli se ty revoluce přelijí do totalitního, autoritářského, či do svobodného, demokratického uspořádání. Je to charakter vládnutí, který potom umožní, či neumožní, naplnit naše očekávání, které si z těch "revolučních" časů odnášíme...

A také Vaše poznámka, že Angličané neměli dobrý vztah k Sovětskému svazu, tak proto si ho George Orwell vybral jako předlohu pro svůj příběh, mi nepřijde relevantní. Nemyslím si, že by jeho vztah k totalitnímu režimu byl jinak nějak smířlivější.

siena
06.06.2019

Tak ona je to kritika společnosti totalitní a autoritářské...

siena
10.03.2019

Veseláč, vyšla, v češtině, ale ne u nás. Index je exilové vydavatelství, založené v roce 1971 v Kolíně nad Rýnem publicistou Adolfem Müllerem (1929–2002) a bývalým pracovníkem Čs. rozhlasu a překladatelem Bedřichem Utitzem (1920–2017):
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1705

Lenka.Vílka
10.03.2019

Veseláč: https://antikvariat11.cz/kniha/orwell-george-zvireci-statek-farma-first-czech-exile-edition-perfect-1981

Ano, ta kniha sem patří a údaje jsou taky správně. Soudruzi byli daleko od vydání.

Veseláč
10.03.2019 4 z 5

Opravdu tato kniha u nás vyšla v roce 1981? Neudělali soudruzi někde tenkrát chybu?

Termina
28.01.2019 5 z 5

A pojďme si přečíst něco o sobě :)

Martin12345
16.01.2019 5 z 5

Siena
Jak jsem už napsal níže, nepochopila jste... Co už...

siena
16.01.2019

Martin12345, ano, Vy jste napsal komentář, já na něj zareagovala. Mne zase mrzí, že, podobně jako mnozí zde, považujete protinázor za projev netolerance, omezování svobody.
Historie knihy je všeobecně známa a je tak samozřejmě reflektována. Proto poznámky o koncesionářských poplatcích, když si uvědomím na jaké poměry přesně G. Orwell reagoval, proč knihu napsal, před čím varoval, mi zkrátka nepřijdou zcela relevantní. Že se my lidé, v těchto alegoriích poznáváme, že si v jednotlivých postavách mohu vybavit kohokoliv z mého okolí, i sebe, že se dostanu do "podobných" situacích, např. ve frontě u pokladny dnes a denně, to nikdo nezpochybňuje. Ostatně, čtu nyní Balzaca a mám pocit, že jsem otevřela dnešní noviny, či internet, až tak stejní stále jsme. Ale podobných lehkých příkladů, podobné paušalizace ve stylu, všechny doby jsou stejné, všechny režimy jsou stejné, v poslední době přibývá. Nedomnívám se, a možná je to i věkem, že by tak mělo být, že bychom tak měli přemýšlet všichni. Proto jsem si dovolila v rubrice Diskuze zareagovat na Váš komentář.

Martin12345
16.01.2019 5 z 5

Siena
Mrzí mě, že jste nepochopila, co jsem svým komentářem myslel. V žádném případě neobhajuji totalitní režimy, stejně tak si nemyslím, že v dnešní společnosti je všechno úplně v pořádku. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od Vás nemám potřebu se pitvat v politice, jsem jako lehký příklad uvedl koncesionářské poplatky.
Po dlouhé době jsem se totiž díval na veřejno-právní "nezávislou" TV a bečící ovce bez řečí platící poplatky přesto, že se reklamám / sponzorům nevyhnou, mi přišel jako dobrý příklad. Pamatuji si dobře, co nám vzhledem k poplatkům slibovali...
Žádné zástupné problémy nehledám, byl to jen příklad, který jste zřejmě nevstřebala a na rozdíl ode mě si asi myslíte, že je to v pořádku.
Myslím, že každý máme právo na svůj názor, o tom je snad ta Vámi tolik opěvovaná svoboda.
Já si opravdu myslím, že se v knížce pozná každá doba, v tom je opravdu nadčasová.
Třeba se shodneme aspoň na tom, že se jedná o skvělou knihu.
Přeji Vám pěkný den a více tolerance k jiným názorům, než je ten Váš.
Martin

siena
11.01.2019

Martin12345, vážně si z té knihy odnášíte poznatek, že totalitní společnost, nesvobodný režim, se projevuje, tím, že jsou reklamy ve veřejno-právní TV? Že nesvoboda je, že musíte platit koncesionářské poplatky a zároveň koukat na sponzory? Nezlobte se, už jsem tu četla spoustu "zvláštních" věcí, ale myslím, že vámi uvedený příklad je hodně vysoko, v pomyslném žebříčku. Zkuste se prosím porozhlédnout po nějaké knize, která popisuje jak se žilo a žije lidem, kteří, na rozdíl od vás, od nás, se museli, musejí, s nesvobodou potýkat. Jak jsem napsala už předtím, že jsme lidé stále stejní, že se v knize poznáváme, je něco jiného. Obávám se, jestli budeme, s prominutím, hledat nějaké podobné zástupné "problémy", tak tu nastupující opravdovou totalitu, jednou ani nepoznáme...Což těm, kterým by se chtělo podobně vládnout, velmi vyhovuje...

siena
03.01.2019

Lucissia, nezlobte se, ale není pravda, že všechny režimy jsou v podstatě stejné. To, že my lidé jsme stejní, že se v této bajce poznáváme, je věc zcela jiná. Relativizace, které jste se ve svém komentáři dopustila, je dnes velmi populární, o to více ale nebezpečná...Zkuste povykládat těm, kteří prožili pronásledování nacistického a komunistického režimu, jak je dnešní svět, současné uspořádání v zemi, ve které žijete, možná maličko jiné, ale vlastně úplně stejné, jako to, v čem museli žít, jako to předestřené v románu pana Orwella...

nanana
12.12.2018 5 z 5

"Každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům."

"Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější."

Vesmich
14.08.2017 5 z 5

AudioReader:dospělí lidé, kteří se nezajímají o politickou historii, zřejmě nebudou číst Orwella. Může se to stát mladý lidem, kteří knihu čtou jako doporučenou školni četbu, a to i proto, že je to kniha útlá. Jestliže učitel četbu doporučí, potom o ní musí vést diskuzi a nabídnout souvislosti. Moje zkušenost je taková, že textu dobře rozumějí i deváťáci, kteří s ním pracují jednoduše jako s bajkou, neboť Ezop je moc nebere. Někteří při rozboru zcela odhlédnou od kontextu, ve kterém Orwell text psal, přesto velmi přesně analyzují celý autorem popsaný kruh moci, vzpoury, naděje a vystřízlivěni a pokládají otázky, které pátrají po smyslu a zákonitostech lidského soužití jestli a proč to musí probíhat takto, jestli to tak probíhá nutně a co je tím faktorem, který může průběh změnit? Někteří samozřejmě nepokládají žádné otázky, ale bývá to tím, ze svět vstřebávají a přijímají přes něco jiného, než je literatura.

Phyl
01.12.2016 5 z 5

Ze zvířat se nestávají lidé, to pouze z lidí se stávají zvířata.

AudioReader
28.02.2016

Ač se mi knížky od Orwella líbí, musím říci, že tato knížka je pro mne zklamáním. Člověk, který se nezajímá o politickou historii, těžko pozná, komu jsou postavy v knížce podobné, což si myslím, že pro pochopení celé podstaty je celkem nezbytné.

nightlybird
14.04.2015

Alexander1918 - "Mám to ještě přímo z první ruky" - jestli jsem ten další text dobře pochopil, máte to vážený ze školních lavic, TV, filmů a pod. Takže by bylo možná přesnější říkat : mám to zprostředkovaně, tedy z druhé ruky. Ale přestože jsem mladý, nejsem žádný blbec a umím si udělat vlastní názor. A tak vidím, že oni ti komunisté zase tak špatní nebyli.
Dovolím si podotknout pár drobností. Farma nastavuje zrcadlo obecně jakémukoliv totalitnímu systému. Odhaduji, že jste v té naší, socialistické, nikdy nežil, je ale pořád ještě dost těch, kteří tu dobu prožili doslova na vlastní kůži a tak se nedivte, že ti jakousi podobnost s knihou vidí.
A vaše tvrzení, že "ti ´´komouši´´ jsou dnes daleko více charakterní lidé " - proboha, zjistěte si "kádrové profily" současné vlády, parlamentu, senátu a vůbec těch nejrůznějších horních 10.000 a nebudete se stačit divit, kolik z nich má za sebou rudou minulost, ke které se zrovna dvakrát nehlásí. Ti vaši charakterní lidé se rozutekli jako krysy z potápějící se lodi, nacpali se do všech možných stran, zprivatizovali kdejakou fabriku. A ti, kteří to včas nestačili, se stále pevně drží srpu a kladiva a čekají na svoji novou příležitost, až lidé zapomenou, aby si to mohli všichni - ti i ti - prožít znovu. Zcela sobecky prohlašuji, že mi to těžkou hlavu nedělá, já se toho nedožiji a moje děti i vnoučata dobře vědí, co by měli při prvních náznacích dělat. No a vy a vám podobní si to hezky užijte .

siena
18.01.2015

Zahadum, čo???
Možná to, že popisuje totalitní diktaturu, kterou samozřejmě komunismus je. A prosím, nezačínejte s oblíbeným, že ten tu ještě nebyl, že až to PŘÍŠTĚ bude konečně ono. Nikomu nepřeji další experimentování!

Dandy1
05.07.2012 5 z 5

jak pravdivé stále i po 50-ti letech

smetyl
22.04.2011 5 z 5

Audioverze je opravu skvělě provedená ! Rozhodně doporučuji...

pajonek
06.01.2011 5 z 5

......skvěle načetl v 10 půlhodinových relacích Josef Vinklář, vkusně ozvučeno, skvělé !!!