Zmizelá diskuze

Zmizelá https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166298/bmid_zmizela-UBe-166298.jpg 4 4275 1028

Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem… Nemilosrdně sžíravý kriminální román doslova uchvátil čtenáře nejen v USA, kde se stal druhou nejprodávanější knihou roku 2012 (více než dva miliony výtisků) a ani po roce od vydání neopustil první desítku bestsellerů The New York Times (beletrie) a amazon.com (thrillery).... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Gone Girl , 2012


více info...

Diskuze o knize (15)

Přidat komentář

novina
02.03.2020 4 z 5

Mě hrozně naštval ten konec, že se Nick vzdal a udělal ze sebe blbce. Amy opět dosáhla svého.

Netopyr07
17.08.2017 4 z 5

barbora3286: Také se přikláním k názoru, že má cenu knihu číst, přestože lidi viděli film. Mně se ten film moc nelíbil (asi že "nemusím" Bena Afflecka) a ten konec byl prostě šílený - ve vizuální podobě opravdu šílený :-D Takže NE-děkuji, raději knihu :-D


Majka.S
13.07.2017 5 z 5

Jsem na 98 stránce s dvěmi dětmi na čtení moc času nemám ale knizka se mi moc líbí...

Viviana-Mori
11.05.2017 4 z 5

Kniha se velmi dobře četla, prolínání dvou postav bylo osvěžující. Stejně jako v Temných koutech, žádná postava nebyla úplně v pořádku. Každý měl hodně svých much, o Amy ani nemluvě. Fandila jsem Nickovi. To, jak se v polovině Amyno vyprávění otočilo, mne překvapilo jen z části. Bylo mi jasné už od začátku, jak to je. Pro mne průhledný děj a poněkud jsem nepochopila, proč s ní Nick zůstal. Tím se projevil jako totální blbec i on. :) Takže za to jsem dala o jednu hvězdu méně, ale bylo to fajn.

Arya26
09.10.2016 5 z 5

1v8na : Jak chceš vytvořit sympatickou psychopatku :D ?!

Petruse21
14.08.2016 4 z 5

barbora3286: Také jsem nejdříve viděla film a pak to četla a má to cenu, směle do toho!:)

barbora3286
09.08.2015

Má cenu číst knížku když jsem viděla film?:(

Aďa17
03.01.2015

Poradíte? Nevím zda je tato kniha vhodná pro 13 leté "dítě"???

Jihorka
04.12.2014 4 z 5

Mrkla jsem do diskuze ke knize, což moc často nedělám, ale nedalo mi to. ;) Po přečtení knihy mám v tom, kdo je menší psychopat, celkem jasno. Pořád vnímám nevěru jako menší zlo než vraždu. A v tomto ohledu vnímám Nicka jako vcelku normálního chlapa - holt chlapi nemají takovou potřebu komunikovat a mozkové centrum mají poněkud mobilní. ;)

bookshelf
07.11.2014 4 z 5

Kniha nazývána kultem a fenoménem. Zaručeně zaslouženě. Mrzí mě, že jsem se nechala fenoménem zklamat. Ano jsem zklamaná. Nekonečně oceňuji genialitu, zručnost a promyšlenost promyšlenosti autorky, která se dokáže na třech stránkách tak zvaně vykecávat o tom, co znamená být „super holkou“ nebo o věcech, které jsou vhledem k našemu příběhu zcela irelevantní a zdlouhavé, ale i přesto důležité k navození atmosféry. Co přesně mě zklamalo, nedokáži přesně definovat. Snad mi tam chyběla nějaká jiskra, či okamžik, kdy by mě kniha začala neskutečně bavit a já bych byla vtažena do děje.

Jsou knihy, do jejichž děje lze sklouznou jako po másle. A poté jsou knihy, které se s vámi chtějí prát. Přesně tak jsem se cítila. Jako kdyby mě ta kniha od sebe odstrkovala a říkala u toho, že k té lepší části se stejně nikdy nepropracuji, protože začátek (ten začátek!) je vyloženě nezáživný. Ale já byla morálně silná a přeprala jsem ji. A ano, byla jsem po zásluze odměněna.

Na obálce knihy jsem si přečetla, že s vámi kniha chytře manipuluje. Nepřijdu si zmanipulovaná. Ne moc. Pro rozuzlení zápletky jsem neměla žádnou teorii, která by se postupně mohla měnit při odhalování nových faktů.

!SPOILER!
Chtěla jsem se tomu vyhnout, ale u této knihy nemohu jinak. (Nemám totiž moc ráda zveřejňování spoilerů.) Amy, Amy, Amy. Nevím, jestli jsem jen já byla na straně lstivé psychopatky, která podle mého mohla být klidně ještě větším sociopatem, ale Nick mi prostě nesedl. Už od začátku. Nepřála jsem mu nic dobrého. Ani v momentu, kdy se celá Amerika rozhodla, že ji možná nezabil. Zdá se tedy, že jsem nakonec někým zmanipulována byla. Za vším hledej Amy. Závěr mi přišel trochu nijaký. Ale po delším zamyšlení jsem přišla na to, že extravagantnější by to bylo možná příliš špatně uvěřitelné. Amy přeci už má co chce. Prozatím se mstít nemusí. Ačkoli by mě nepřekvapilo, kdyby už něco takového měla dávno v plánu.

Lenka.Vílka
30.09.2014 5 z 5

SPOILERY?! (NEVIM, MOŽNÁ JO, MOŽNÁ NE)
to babouš: mě se konec líbil a jo, taky bych použila slovo geniální...ale na druhou stranu, přesně tohle mi na knize přišlo to "víc", které moc autorů neumí...že nepíše knihu, kde je všechno už od začátku černý nebo bílý a čtenář se rozhodne na základě toho, jestli kniha skončila víc bíle nebo černě, ale podle samotného vnitřního rozpoložení čtenáře...chápu, proč si čtenáři přáli, aby ten bídák skončil ve vězení nebo alespoň na ulici (asi nespiš čtenářky) a jeho zlo bylo po zásluze potrestáno (ale stále se držim toho, že kdyby amy umřela, byla by to nejsladší možná pomsta a nepustím se přesvědčení, že touhle změnou klesla)...ale to nejspiš způsobila první polovina knihy, kde byla amy vykreslená jako dokonalá bytost, která by rukama dříví štípala, aby mu mohla zatopit v kamnech (ale potom je tady to druhý: jak moc se musíme přetvařovat, zapírat a přetvařovat při hledání toho "pravého" a za jak dlouho je vhodné ukázat svy skutečný barvy?)...ale jak jsem napsala v komentáři...kvůli tomu, že kniha měla tolik stránek, nedokázal jsem se přiklonit pořádně ani na jednu stranu (stále jsem skákala tam a zpátky), protože byly dokonalé vykresléné motivy obou postav (jsem ráda, že se autorka nenaklonila k jedné-myslím, že v tom je kouzlo knih GF, nehci číst knihy jejichž konce jsou psané tak, aby se zalíbili čtenáři a zvedla se prodejnost, ale by autor mohl mít čisté svědomí, že odvedl dobrou práci)...je mi jasné, že kdyby autorce na stará koleno hráblo a napsala pokračování, tak skončí kniha asi takhle: jak se dvě psycha drží za ruce na smrtelné posteli a myslím, že bych si to i to přečetla (pro mě je prostě děsivá představa, že někomu pomsta stojí i za tohle-zůstat celou dobu...vyrovná se to kvůli tomu pocitu z vítězství? já nevim)...až když jsem tohle dopsala mi došlo, že jsem četla dokonalou knihu, protože o ní přemýšlím ještě takovou dobu po, takže dokonale splinila svůj učel :) a o víkendu se chystám na film...to bude zase nechtěných myšlenek

Babouš
30.09.2014 5 z 5

SPOILERY! @Lenka.Vílka ano, je to složitá otázka, ale myslím, že od pohledu na ústřední dvojici se odvíjí i pohled na knihu a spokojenost se zakončením. spousta lidí píše, že je konec zklamal, ale podle mě je geniální - oba dva si nemají víceméně co vyčítat a s "normálním" partnerem by to nevydrželi, takže tady nakonec vznikne jakési manželství dvou psychopatů...

Lenka.Vílka
05.07.2014 5 z 5

Uvedomujes si ze je to docela slozita otazka? ;) Ja se nerozhodla do posledno stranky...vsech pet pohromade si predstavuju jinak, ale chytra holka byla, to teda jo...zavidim, protoze ja bych neco tak chytryho urcite nevymyslela, ale v moment, kdy amy zmenila plan (uz se nezabiju, ale vratim se domu k manzilkovi), pro me klesla, protoze a prave proto, ze zmenila plan, protoze zradila samu sebe (vsechno se musi dlouho planovat, jinak to nevyjde)...ale nakonec prece ziskala, co celou dobu chtela...ze to neni skutecne pro ni nebylo podstatne, hlavne, ze ma posledni slovo...jenom si nejsem jista, jestli na vahach by bylo v rovine nastejno vsechno co udelala amy a to ze nick podvadi (temi ostatnimi vecmi si podle me pouze ospravedlnovala sve jednani)...protoze kolik zenacu to nedela (pardon stejne jako vdanejch panicek)?...mozna az se jednou vdam, tak to pochopim, ale ja bych byla asi hysterka ze stare skoly (kulka mezi oci, rozpustit ve vane, hodit spoutaneho do jezera, ale to by me zavreli...sakra, za to by mi to nestalo...) ;)

Babouš
05.07.2014 5 z 5

Fandili jste Amy, nebo Nickovi? Celkem mě překvapuje, kolik lidí vidí Nicka jako ublíženého chudáka, i když Amy podváděl, nezajímal se o ni a vůbec se choval jako debil. Fandil jsem Amy, protože ta měla všech pět pohromadě - nebál bych se říct, že to vymyslela až geniálně - a vlastně Nickovi jeho nevěru jenom splatila i s úroky.

ElenaK
17.04.2014

Na knihu se těším, podle popisu i komentářů to bude skvělé počtení...