Meč osudu diskuze

Meč osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30397/bmid_mec-osudu-s73-30397.jpg 5 4943 467

Zaklínač série

< 2. díl >

Sedm příběhů zaklínače Geralta. Meč osudu je několikátou povídkovou sbírkou o Geraltovi, trubadúrovi Marigoldovi čarodějce a Yennefer, kde se jejich osudy všemožně kříží a rozpojují, aby se nakonec všichni opět setkali. Hlavním hrdinou tvorby Andrzeje Sapkowského je zaklínač Geralt z Rivie. Jako nájemný hubitel upírů, vlkodlaků a všemožných nebezpečných netvorů pochopitelně ovládá bojové a magické techniky nezbytné pro své zaměstnání. Nicméně není pouze chladnokrevným profesionálem, a už vůbec ne jedním ze superhrdinů, jimiž se žánr fantasy jen hemží. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, ale naopak je nucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a vesměs též nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přes své pozitivní působení jsou zaklínači odsouzeni k vyhnanství na samém okraji společnosti, která sice působí vnějškově středověkým dojmem, avšak mnoho jejich atributů je převzatých ze současnosti. (Dotisk tohoto vydání proběhl v roce 2008.)... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Miecz przeznaczenia , 1992


více info...

Diskuze o knize (6)

Přidat komentář

Deeside
29.04.2022 5 z 5

Bylo by dobré v knize uvést, že povídka Něco končí, něco začíná není myšlena jako epilog ságy a ani podle Sapkowskiho není kánonická. Je to prostě povídka, kterou napsal pro pobavení pro přítele a lidi jsou potom zbytečně zmatení, když si myslí, že ta povídka normálně navazuje nějak na jiné.

Kate18
11.01.2020 5 z 5

Hranice možností
Geralt potká rytíře Tři kavky, kterého doprovází dvě Zerrikánky, Vea (Alveaenerle) a Tea. Vydávají se spolu na cestu za drakem. Na hranicích je ovšem spuštěná závora a bez glejtu nikdo dál neprojde. Tam se potkají se starým známým Marigoldem. Dál se zde objeví skupina trpaslíků v čele s Yarpenem Zigrinem, trpaslík Hrombidlo a chrabrý rytíř Eyck z Denesle. Objevuje se zde i Geraltova milá, čarodějka Yennefer. Všichni se nakonec dostanou přes hranice a pokračují ve výpravě. Když konečne draka naleznou, není takový, jakého si představovali. Navíc se zdá, že mluví lidskou řečí. Představí se jako Villentretenmerthe. Bohužel naše skupina není jediná, která se vydala na draka..

Střípek ledu
Geralt a Yenneffer jsou spolu v Aedd Gynvael. Geralt má ve městě práci s Zeuglem, ale něco na městě se mu nelíbí. Je plné zla. Navíc se k němu váže stará elfská pověra. Aedd Gyvael znamená v překladu Střípek Ledu, takové střipky podle pověsti rozhazuje Ledová královna a koho takový střípek trefí, je navždy ztracen, protože začne toužit po Ledové královně a vydá se hledat její palác. Yennefer má ve městě starého známeho čaroděje Istredda, se kterým si jde vyřídit své záležitosti. Jak to nakonec dopadne mezi Zaklinačem a Yennefer?

Věčný oheň
Potkají se v hospodě vědmák, básník, půlčík a doppler.. a pak se začnou dít věci. Ve městě Novigrad vládne církev Věčný oheň. Její vůdce Chappelle je přísný a všichni z něj mají strach. Jednoho dne si spolu se svou tělesnou stráží došlápne na půlčíka kvůli zaplacení daní z jeho obchodní aktivity. On však nikde nic nepodnikal, tak nezbývá než zjistit, kdo se za něj vydává a co všechno jeho jménem natropil.

Trochu se obětovat
Skvělá povídka, kde Geralt s Marigoldem potkají jeho starou známou Essi zvanou Očko. Zaklínači hned padne do oka, ale ve dvoření se ženám je trochu neohrabaný. Kdo se nakonec trochu obětuje?

Meč osudu
Zatím nejlepší příběh. Miluji les, možná jsem taky ze Staré krve nebo je ve mě kus Dryády.
Geralt v lese Brokilon najde malé děvčátko Ciri. Dryády si ji spletly s půlčíkem, tak na ni neútočily, jinak by vystřelily varovný šíp a pokud by varování nepochopila, tak by ji střelily. Ale i tak se Geralt při její záchraně musí předvést se všemi svými zaklínačskými dovednostmi. A Meč osudu má dvě ostří...

Něco více
Geralt na cestě potká kupce Yurga, jehož kočár zapadl do strouchnivělého mostu a všichni jeho druzi ho opustili. Báli se, co by tam na ně mohlo číhat. Jejich strach byl oprávněný, zaklínač se rozhodl kupci pomoci. Po setmění na ně zaútočí stvoření, která vypadají jako kostry. Geralt je zraněn a odpadne, ve snech vidí všechny důležité osoby a vzpomínky svého života. Yurga mu za záchranu slíbil to, co najde doma, ale o čem nevěděl. Vrtkavé jsou cesty osudu.

Něco končí, něco začíná
Zajímavé vyústění knihy. Znovu se setkáváme snad se všemi hrdiny předchozích povídek. Geralta a Yennefer čeká velký den. A také Ciri! Čeká je velká událost, při které dojde k nečekaným událostem.


Jandýs
02.06.2019 4 z 5

Lenka.Vílka moc děkuji :-) je tam i spoustu zajímavých názorů

Lenka.Vílka
02.06.2019

Jandýs: zkuste tady:
https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/jak-zacit-se-serii-zaklinac-4282/str-1

Jandýs
02.06.2019 4 z 5

Jen takový dotaz..se Zaklínačem začínám.. zajímalo by mě, jestli to dobře chápu, že 3 4 5 6 7 je sága a 1 2 8 povídky? Byly knihy napsány v nějakém pořadí a proč jsou tedy očíslované ?

Eldar80
17.07.2016 4 z 5

Protože můj komentář postupně zapadá, tak má poznámka zde snad vydrží déle. Všem, kteří ještě nečetli ságu, nedoporučuji poslední povídku v knize číst. Napsal jsem to i k povídce, ale tam si toho asi nikdo nevšimne. Ten Epilog je spíš závěr celé ságy a tak obsahuje několik výrazných spoilerů. Nestačím se totiž divit pisatelům nových komentářů, kdy jim tento fakt zoufale uniká...