Vrány diskuze

Vrány https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428791/bmid_vrany-wap-428791.jpeg 4 3649 1127

Komorní příběh, který končí tam, kde začíná tma. Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?... celý text

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

Jana283
15.02.2023 5 z 5

V hodnocení knihy jsem psala - to se nedalo vymyslet, to se muselo prožít... A nyní čtu ve statusu Petry Dvořákové na instagramu, že tomu tak skutečně bylo...

LadyCharlene
28.01.2022 2 z 5

Sarah01 - Mně třeba nevadí nespisovný jazyk, ale postava matky má absolutně neodpovídající slovní zásobu a její věty jsou postavené stejně jako věty dcery. A bohužel, kniha, která začíná "krvácející frndou" na mě opravdu nemůže zapůsobit dobře. Je to jeden z faktorů, který knihu hází do kategorie šokovat za každou cenu. A pro mě osobně to bylo celé povrchní a hrané na sílu.


Sarah01
20.03.2021 5 z 5

V hodnocení čtenářů, kterým se kniha nelíbila, mě docela překvapuje, že jim vadí nespisovný jazyk. To opravdu doma všichni mluví spisovně?

lucinka5264
29.03.2020

Ze začátku mě kniha překvapila svou "syrovostí ". Zase jsem se vrátila k pocitu nejistoty a nepochopení, kterou v dětství pociťuje asi každý. I když byla kniha krátká, Vrány se mi vryla do srdce.

Hamec
27.02.2020

ČRo Wave, 21.2.2020
„Utrpení pod rouškou spořádanosti,“ říká o novele Vrány spisovatelka Petra Dvořáková
https://wave.rozhlas.cz/utrpeni-pod-rouskou-sporadanosti-rika-o-novele-vrany-spisovatelka-petra-8151236