Pastýřská koruna diskuze

Pastýřská koruna https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341868/bmid_pastyrska-koruna-Mis-341868.jpg 4 436 85

Pastýřská koruna je poslední knihou Terryho Pratchetta. Napsal ji během posledního roku svého života, ještě předtím, než začátkem roku 2015 podlehl neodbytné a atypické formě Alzheimerovy choroby. Uzavřou se tu dobrodružství Toničky Bolavé, jejích oddaných Fíglů i spřátelených čarodějek. Objeví se i zcela nový hrdina, který si jistě velmi rychle získá sympatie čtenářů, a nikoliv jen jejich. Dojde k válce s elfy, která je sice krátká, ale o to zuřivější. Podíváme se do Ankh-Morporku, k trpasličí firmě, která se zabývá výrobou košťat, a zažijeme dosti nezvyklou přeměnu povýšené čarodějky paní Našeptávalové. Rozloučíme se s celou řadou starých známých, a jde o loučení o to těžší, že o jejich dalších osudech si už můžeme nechat jen zdát. Bylo ještě tolik knih, které chtěl Terry Pratchett napsat. Kdyby zůstal naživu, byla by nepochybně i Pastýřská koruna mnohem obsáhlejší, ale i tak je to dobrá kniha a fanouškové Terryho Pratchetta s ní jistě zažijí řadu příjemných chvil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Shepherd's Crown , 2015


více info...

Diskuze o knize (13)

Přidat komentář

Barbarka_CZ
01.09.2022 4 z 5

Vážná Noito, já jsem taky čtenář a rozhodně mě pastýřská koruna ani nenaštvala, ani mi nepřipadá, že by měla být výsměchem fanouškům TP. Tak kroťte svá slova a negeneralizujte. Děkuji pěkně

Hester
05.05.2018 2 z 5

Víte, Noito, mě až zamrazilo hned z první věty: "tak je lepší, že už Terry nic nenapíše". Asi to nebylo myšleno tak, jak to vyznívá, přesto mě mrzí, když pro jednu ne zcela podařenou knihu někdo napíše, že zbyla jen ta Pastýřská koruna...
No, nemá smysl to dál rozpatlávat. Pokud jsem se někoho dotkla, omlouvám se.


Noita
05.05.2018

Vážená Hester,
člověk nemusí být literárním kritikem, aby cítil vztek a výsměch po přečtení této knihy. Od Pratchetta jsem četla jenom všechno. Objevila jsem ho ve školní době, když u nás začal vycházet a skupovala vše, co se objevilo na pultech, a pak dokonce získala kontakt z tiskárny a četla (nejen) Zeměplochu půl roku před ostatními, protože jsem se nemohla dočkat. A mezi několika tunami (to není nadsázka) mých knih má sir Terence čestné třetí místo. Trvám na tom, že tato kniha je zoufalství a že ji nepsal on sám, ale někdo ji poskládal z jeho rozpracovaných nápadů a poznámek. Jde o výsměch všem fanouškům.
Šetřte tudíž yperitem, i když se cítíte být nedoceněnou vládkyní sedmi moří. "Troufáte si vykřikovat", že byste si netroufla vykřikovat. A do úst si vidíte dobře?
Howg, domluvil jsem.

Hester
05.05.2018 2 z 5

Pro Atlantis: Respektuji váš názor, nicméně mohl byste se vyjadřovat o maličko, řekněme, méně sebevědomě?
Nenutím vás, aby se vám Pastýřská koruna líbila, také k ní mám několik výhrad, ale abych si troufla vykřikovat, že mě rozzuřilo něco, co autor napsal, případně to považovala za výsměch - výsměch komu? Vám osobně?...hmm...kdopak jste? Že by zneuznaný literární kritik? :-)

evilunicorn
21.03.2018 5 z 5

Pozor,může obsahovat SPOILER!Lze snad o nějaké knize ze Zeměplochy vůbec říct,že není skvělá?!Radost ze čtení mi kazily jen dvě věci..smrt Bábi Zlopočasné a vědomí,že sir Terry již žádnou knihu nenapíše.Díky za hodiny strávené u Vašich knih,pane Pratchette :)

Eridan
24.08.2017 5 z 5

Na přebalu knihy a v jejím doslovu se píše, že kniha nestačila být úplně dokončena. Většina čtenářů na to ve svých komentářích kriticky naráží. Přesto mu pak dají pět hvězd... Zvláštní. Jediné v čem bych dal možná za pravdu těmto hlasům je, že hlavní záporák byl odhalen předem a nedozvěděli jsme se o něm skrze náznaky jako v předchozích dílech. Ale jinak? Knihu jsem přečetl za dva dny. Nesmírně mě bavila. Terry opět oživuje své myšlenky o lidskosti a dalším velkým tématem je tentokrát spolupráce. To, že člověk občas nemůže zvládnout všechno sám a rád s někým spolupracuje. Protože i to dělá člověka člověkem. Spoilers: Smrt Bábi hned v úvodu byla hodně dojemná. Bitka s elfy skvělý akční ohňostroj.
Pár citátů: "Tonička Bolavá je první mezi pastýři, protože staví ostatní nad sebe."
"Život je něco jako boj proti všemu."
Děkuji sire!

Alix
01.08.2017 4 z 5

Naias, díky!

Fuksinka
04.07.2017 4 z 5

Komentář obsahuje SPOILERY!!!
Jak se dočteme již na zadní straně knihy, pokud by měl sir Terry více času, kniha by byla jistě obsáhlejší a příběh více "košatý". Bohužel se tak nestalo. Příběh je velice jednoduchý a přímočarý, ovšem nechybí v něm TY VĚCI, pro které ho máme rádi. Inteligentní zajímavé myšlenky, nadhled, tajemno a v neposlední řadě humor.
Při čtení jsem si stále uvědomovala, že tohle je opravdu to poslední, co napsal. To samozřejmě přispělo i k mému rozpoložení. Pan Pratchett si taky jistě uvědomoval, že není jisté, zda kniha nebude poslední.
Odráží se v ní částečně myšlenky starého nemocného muže. Možná se tím, že z "nepotřebných" starých mužů, udělal velmi potřebné a platné členy společnosti, trochu vyrovnal se svým údělem.
Já jsem vlastně moc "ráda", že kniha začíná smrtí Bábi Zlopočasné. Je to velice dojemné a vlastně to je ta věc, která by měla v poslední knize být. Je to, jakoby končila jedna éra. Bez Bábi a bez Terryho. A nepochybuji, že stejně jako Bábi, Terry bude všude a ještě celé generace budou milovat jeho knihy. Budou se u nich smát, budou se u nich dojímat a budou se u nich zamýšlet.

Naias
01.07.2017

Obléknu si půlnoc, str. 363.

Alix
29.06.2017 4 z 5

Nias, děkuji, Zimoděje jsem právě nečetla, ale je mi divné, že se TY neobjevila nikde jinde?

Naias
23.06.2017

Nečítala som ešte Pastýřskou korunu, ale predpokladám, že ide o mačku, ktorú ako malé mača darovala Tonička Bolavá Bábi Zlopočasnej v Zimodějovi (v mojom vydaní z roku 2007 je to na strane 30 až 32). „Jmenovalo se „Ty“, jako v „Hej, Ty!“ nebo „Ty! Zmiz odsud!“. Když přišlo na jména, Bábi Zlopočasná nedávala přednost žádnému.“ (str. 104).

Alix
22.06.2017 4 z 5

Mohl by mi někdo prozradit, KDY se u Bábi objevila kočka TY?

Sidonie
20.06.2017 4 z 5

Poslední dvě knihy nebyly už ono, a tak jsem od téhle poslední nic moc nečekala. Takže to pro mě bylo milé potěšení.
Tohle je zase Pratchett, jak ho známe. Ano, je pravda, že když to srovnáte s některou z prvních Pratchettových knih, je tu méně humoru a více děje. Ale to je přirozené. Každý se mění, styl každého se vyvíjí. Humor tu ale je. Cítím z toho znovu tu typickou lehkost.

Líbil se mi Gracián. Pratchett psal vždycky hlavně o toleranci, i když s humorem a lehkostí. A tentokrát si vybral další diskriminovanou menšinu: vegetariány. A pak tu máme zase feminismus. Ale konečně také z pohledu muže! Už jsme tu měli dívku, která se chtěla stát mágem. A teď se chce chlapec stát čarodějkou. :)
Co už se mi tolik nelíbilo, byl celý problém s elfy. V podstatě stejné téma stále dokola. Nejprve začleníme trpaslíky a troly, upíry a vlkodlaky, pak skřety (už tady to na mě bylo moc) a teď dokonce elfy. No... anebo se o to alespoň pokusíme.

Ale řekněte mi, jaká svatá půda? Jaká pastýřská koruna? Kde jsou ty časy, kdy Tonička věřila, že síla je v nás samých? Kde jsou časy, kdy vyhodila prstýnek se sněhovými vločkami?

Škoda, že neměl Sir Terry víc času pro práci na knize.

Všichni jsme předem věděli, že se v této knize odehraje něco, co se nám nebude líbit. (Věnování je SPOILER, tak pozor.)
Teď budu spoilerovat já:
Hned na začátku knihy zemře Bábi Zlopočasná. ALE má to smysl. Loučíme se s velkou čarodějnou a zároveň se loučíme s Terrym Pratchettem.
V předchozí knize se autor loučil se Zeměplochou. Se všemi postavami. Teď se my loučíme s ním. A on s námi.
Ano, Sir Terry je mrtvý. Ale jako odměnu za dobře prožitý život, bude jeho plamínek života ještě chvíli plápolat, než zhasne docela.
Ještě tak dlouho, dokud budeme číst jeho knihy.

WAW.
Sbohem, Zeměplocho. A díky, Terry, za všechno.