Úvod do současné filosofie diskuze

Úvod do současné filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27716/uvod-do-soucasne-fil-27716.gif 4 89 15

11 improvizovaných přednášek věnovaných významným osobnostem filosofie 20. st. E. Husserlem počínaje a J. Derridou konče. Čtvrté, doplněné vydání.

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

nightlybird
26.10.2011

Filozofie není zrovna mým pískovištěm, kde bych se ukájel tvorbou báboviček, přesto si neodpustím pár poznámek.
Myslím, že to byl Whitehead, kdo řekl, že celá filozofie je v podstatě jen komentář k Platonovi a že je to vlastně diskuse, která se táhne napříč staletími – z toho bych odvodil, že současná filozofie je ta, která právě je (i když jsem si vědom skutečnosti, že filozofii je možno dělit podle různých hledisek do různých blíže se vymezujících kategorií).
A rozhodně si nemyslím, že se „filozofie dostala do Pascalovy pasti“ – i když nevím, co tím termínem myslíte, nesetkal jsem se s ním, nejsa filozofem. Předpokládám, že máte asi na mysli Pascalem rozvedenou dvojakost člověka, jeho oscilaci mezi nadutou domýšlivostí a bezmeznou sklíčeností až depresemi plynoucí z vědomí své nicotnosti. Pokud jste toto měl na mysli, pak by byla tato terminologie spíše použitelná pro vás než pro filozofii – ta si jde svou cestou, bez ohledu na váš názor na ni.
A už vůbec není eklektická (čerpající primárně z cizích pramenů, z nichž si vybírá co jí vyhovuje, málo originálně kreativní) – toto slovo je daleko víc svým významem použitelné na vás, než na filozofii, vážený pane.

Dell
25.10.2011

Pane Weile, už vaše filosofování o literatuře je nedostižně hlubokomyslné, natož pak filosofování o filosofii. Vaše myšlení probíhá ve sférách, kterých běžný člověk nejen nemůže, ale zpravidla ani nechce dosáhnout.
Za váš nepřehlédnutelný přínos pro tyto stránky vám zkusím dát drobnou radu: Přecejen by bylo lepší, kdybyste se věnoval komentování sbírek úloh z matematiky apod., vychází také spousta příruček k maturitě, a to z různých oborů, tam by vám stačilo vytvořit jednu formulaci a aplikovat na všechny tyto příručky. Tím by se proces poskytování jedinečných informací z vašeho krámu výrazně urychlil.