Tichý dech diskuze

Tichý dech https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173729/bmid_tichy-dech-AfD-173729.jpg 5 533 116

Kniha Tichý dech přináší svědectví mladého českého chirurga z afrického Konga a z Haiti, kam odletěl s dalšími lékaři ihned po ničivém zemětřesení. Zároveň jde o velmi osobní, s nadhledem a s humorem psanou výpověď člověka, který vyrazil do dalekých končin plný romantického nadšení a postupně začal zjišťovat, že mnohdy za zbytečné utrpení lidí nemůže jen chudoba a nedostatečná technická vyspělost zemí, ale i obyčejná lidská zpupnost a arogance tamních lékařů a úředníků. Dramatické líčení náročných operací v africké džungli a v haitských ruinách se střídají s popisem exotických krajin a života jejich obyvatel i s líčením některých krvavých historických událostí nedávné doby.... celý text

Literatura faktu Literatura česká Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Tichý dech - Zápisky českého lékaře z Afriky a z Haiti , 2013


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

a304
24.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Citace: "Má mysl na chvíli zjihla soucitem, ale v příštím okamžiku jsem zachytil výmluvný pohled jejích očí a tehdy se má duše rozbolela a zneklidněla závratí, kterou cítíme při pohledu do temné a bezedné propasti." Edgar Allan Poe

Autor pracoval v humanitní organizaci Lékař bez hranic , která v r.1999 byla oceněna Nobelovou cenou za mír, 50let pomáhala těm, kteří nejsou schopni doufat , že na ně čeká zítřek...

Lékař se stal spisovatelem z nutnosti, tak moc jej pohlcovaly emoce, že musel sdělit světu, co je lidská bída. Pomáhal, jak jen mohl, ale stejně se obával, podívat se pacientům do očí... Věděl, že by si zasloužili více, tak proto napsal Tichý dech.
Při čtení se mi tají dech. Cítím se provinile, že umírají hlady den, co den s vědomím, že naši i evropští politici rozhodli, že ukrajinské obilí prodají v bohaté Evropě a mine tak místo určení... Někdo má místo srdce kus ledu, jiní na pravém místě. Cíleně upozorňuji na chování a uvědomělé rozhodování a motivace. A co z toho budu mít...? Co je pro budoucnost lepší podpora prodlužování vzájemné vraždění nebo záchrana životů? Lékař to ví.

Každoročně je vysláno 35OO mezinárodních poskytovatelů zdravotní péče již do sedmdesáti zemí. Doktor Jan Trachta, autor dokumentu opakovaně, na nejrůznějších místech. Zaškoloval i spolupracovníky, 90% jsou přímo místní a ti pokračují i po odchodu lékařů bez hranic. Finance plynou z 97% od dárců. např. Daruj 150Kč zajistí hydratační sérum a infuzní set pro jednoho pacienta. 105O Kč stojí sada obvazů pro 30 zraněných, 500 Kč vyčistí vodu pro 20 rodin na měsíc.
Ráda vzpomínám, jak jsme na základce každým rokem přispívali na Afriku 10 Kč /to bývalo měsíční kapesné, aby jsme se naučili hospodařit: na kino stálo 1 Kč, sladkosti, školní pomůcky nebo se šetřilo na dárky/. Jistě by to nemálo pomohlo i v tomto století... Po přečtení knihy , jistě mohou učitelé organizovat sbírky i 10 Kč by znamenalo mnoho a to jak pro Afriku, tak pro naše děti. A mohou školy pomáhat adresně a dopisovat si anglicky.
Díky autorovi za propojování kontinentů, všude jsou přejícní lidé dobří lidé. Publikaci samozřejmě doporučuji a jsem ráda, že vůbec vznikla a dostala se až ke mně. a doufám, že k mnoha dalším čtenářům.
Kdosi řekl, že až životní úroveň bude všude přibližně podobná, nebude válek. Nebudeme se dělit, ale spojovat. Proto asi i ta zasloužená Cena míru.