Těžká hodina diskuze

Těžká hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283045/bmid_tezka-hodina-gt9-283045.jpg 4 1074 125

Sbírka básní s převážně sociální tematikou nese název úvodní rozsáhlé skladby, kde Wolker prostými slovy a působivými verši vyjadřuje bídu člověka 20. let.

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

InaPražáková
06.04.2023 4 z 5

Tessia: Pomiňme otázku, jestli je etika a morálka podmínkou krásy a umělecké kvality, ale já tam znásilnění nevidím. Milý a milá se mají rádi, ale ví, že okolí mimomanželský styk odsuzuje. Že to neodpovídá většinové morálce. Dívka, jak v té době bylo obvyklé, je ostýchavá a třeba neví, co ji přesně čeká ("Rozřízl jsem tě, milá má, krev teče mýma rukama" - ona opravdu neměla dřívější zkušenost), takže se bojí, stydí. "Bránit se" přece neznamená jen obranu proti nátlaku, ale přeneseně i nesouhlas: "Nejdřív se té myšlence bránil, ale pak se rozmyslel". Protože muže miluje, tak "se odevzdala". Odevzdání je krom faktického i psychický stav - souhlas, důvěra. Dala se mu dobrovolně, z lásky.
Vidíte násilí, kde není. Balada o nenarozeném dítěti je tragédie nemajetných obecně a jednoho mileneckého (od slova "milovat") páru konkrétně, jejich láska a nemožnost ji slušně lidsky prožít, je téma básně. Kdyby to bylo znásilnění, muž by s ní nešel až do konce, ona by ho nežádala, aby jí podal ruku, když je jí nejhůř.