Sophiina voľba diskuze

Sophiina voľba https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135629/bmid_sophiina-volba-135629.jpg 4 3188 500

V románe Sophiina voľba Styron originálnym spôsobom spracúva problematiku druhej svetovej vojny, nacistických vyhladzovacích táborov i "zlaté roky" v povojnovej Amerike. Začínajúci spisovateľ Stingo, dvadsaťdvaročný neskúsený Južan, nás zavedie do New Yorku roku 1947. V nájomnom dome v Brooklyne sa spriatelí s Nathanom, temperamentným židovským intelektuálom, a Sophiou, krásnou a krehkou poľskou katolíčkou. Stingo je svedkom ich vášnivého a deštruktívneho vzťahu a neraz musí otrasenej Sophii robiť dôverníka. Sophia pred ním postupne odkrýva svoju minulosť z predvojnového Poľska, koncentračného tábora a napokon aj svoje najväčšie tajomstvo – drastickú voľbu, ktorá ju navždy poznačila. ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Sophie's Choice , 1979


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Zelvinka
31.07.2018 5 z 5

Velmi, velmi silný příběh. Rozhodně bych nechtěla být v kůži hlavní hrdinky, rozhodování o tom které děcko dát do transportu, masakr.

Mišulenka
10.08.2012 5 z 5

sezanka: Jako bys mi četla moje první myšlenky na tuto knihu. Četla jsem ji pak po dalších dvou letech znovu a radím Ti udělat totéž ;) Změníš názor... hodně změníš názor ;)


s-reader
01.06.2011 5 z 5

knihomoli - Smrt je mým řemeslem mám v současné době rozečtenou, je to čtení velmi poutavé, ale teprve na konci uvidím, jak hodně koresponduje s mou představou o celkovém vyznění knihy.
Nemyslím si, že Styron zaslouží trojhvězdičkové hodnocení, ale plně je respektuji. Ovšem tvůj názor na pohled američanů na koncentrační tábory Styron v žádném případě nepopírá naopak, můj dojem je takový, že v podobném duchu se jeho kniha nese, tak si myslím, že mu trošku křivdíš.