Šoková doktrína diskuze

Šoková doktrína https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51238/bmid_sokova-doktrina-AK8-51238.jpeg 5 63 11

Vzestup kalamitního kapitalismu. Válka v Iráku, tsunami na Cejlonu, zátopy v New Orleans… těchto a podobných neštěstí umí dobře využít podnikání jistého typu, jež Kleinová nazývá „kalamitním kapitalismem“. Zatímco se postižení vzpamatovávají z otřesu, nadnárodní kapitál už se usídluje na zpustošeném území, a tam, kde byla před katastrofou veřejná zařízení sloužící nejširšímu obyvatelstvu, rostou hotely, kanceláře a další budovy a podniky v soukromých rukou, rozhojňující soukromý kapitál. Zkrátka přicházejí obvyklé demokratické mechanismy, protože v krizové situaci je přece třeba sáhnout k mimořádným, rychlejším prostředkům.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

The Shock Doctrine , 2008


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

chanan
30.05.2023 5 z 5

Společnost ovládaná šokem a bázní (Jan Schneider)
https://www.lidovky.cz/ceska-pozice/spolecnost-ovladana-sokem-a-bazni.A101228_182836_pozice_2172

Metcheque
01.03.2016 5 z 5

Naprostá bomba! Kleinová (ne jak Chomsky) docela objektivně a fakticky popisuje praktický dopad neoliberálních myšlenek v praxi. Proti Kleinové zatím nedokázal spolehlivě argumentovat žádný Friedmanovec či Hayekovec, protože tito ekonomové nejen že nezabránili nástupu diktatur aplikovaných tzv. Chicagskou školou; prosazování volného trhu pomocí diktatury bylo často jejích přímým doporučením.

Jakmile se prokoušete psychem typu převrat v Argentině či Indonéská genocida vůči levicově smýšlejícímu obyvatelstvu (téměř milion mrtvých), čeká vás ještě silnější kafe v podobě invaze do Iráku (2003) či vojenská opatření po 11. září (tom americkém, nikoli chilském).

O knize jsem přednášel loni ve veganské restauraci Ojero:


afinabul
24.02.2015 5 z 5

Toto je čo sa deje v Grécku, ako ilustrácia, že to presne tak funguje:

Dnes ráno som písal o tom, že Grécko bolo v oneskorení so zaslaním zoznamu reforiem gréckej vlády, ktoré bolo Grécko povinné zaslať EÚ do včerajšej polnoci. Ukázalo sa, že to nie je pravda. Všetko je, zdá sa, totiž úplne ináč!
Grécko totiž tento dokument euroskupine ani vôbec nezaslalo, pretože tento dokument vytvorila samotná Európska komisia a následne to narafičila tak, že ho vytvorila grécka vláda. Keď EÚ tento dokument vyrobila, odoslala ho gréckej vláde, a tá povedala OK! Dokazuje to úplne náhodné odhalenie istého Janisa Koutisa, ktorý sa rozhodol bližšie pozrieť sa na to, kto je autorom predmetného dokumentu, a preto nazrel do záložky „vlastnosti dokumentu pdf“ Tam zistil, že autorom dokumentu je istá známa osoba, pravá ruka šéfa Európskej komise Junckera - Declan Costelo, ktorý zastáva funkciu riaditeľa Generálneho riaditeľstva pre ekonomické a finančné záležitosti Európskej komisie, v ktorej pracuje už 14 rokov.
Pripomeňme si ešte, že súčasný šéf Európskej komisie Juncker bol až do roku 2013 osem rokov šéfom ministrov financií eurozóny, a že v roku 2011 vyhlásil, že: „Keď je zle treba klamať!“ Chápeme sa ľudia? Aj teraz je zlé, a aj teraz nás klamú!