Smrt v Benátkách diskuze

Smrt v Benátkách https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38706/bmid_smrt-v-benatkach-Nct-38706.jpg 4 604 102

Novela z r. 1913, která eticky a esteticky končí jedno údobí autorova vývoje, řeší problém harmonie ducha a smyslů, krásy mravní a estetické. Stárnoucí spisovatel, který se ve svém díle dopracoval k vybroušené, avšak prázdné profesionální dokonalosti a který pěstuje umění odtržené od života, se na zájezdu do Benátek setkává s mladým chlapcem podmanivé svěžesti a toto setkání s kypícím životem vyvolá v něm tvůrčí krizi, jež přechází v jeho smrt duchovní i fyzickou.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Der Tod in Venedig , 1912


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

siena
03.01.2023

"... Z použitých alegorií mě nejvíc oslovilo funkční propojení vnějšího a vnitřního – Benátky vypadají tak, jak vypadá Aschenbachova mysl. Zataženo, vítr, hniloba, laciná zábava za účelem rozptýlení – to vše má odraz ve vnitřním Gustavově světě. A nezájem vedení města o cokoli jiného, než vlastní zisk ... "

mirektrubak, takto hodnotíte Benátky na zíkladě čeho?

antragus
04.03.2011 2 z 5

To Stammel:
Netvrdím, že je vše špatně, některé pasáže jsem si i vypisoval, protože byly přínosné. Mentálním průjmem zpravidla označuji to co z autora evidentně muselo ven (jako ten průjem), často bez většího ohledu na čtenáře. Sebereflexe - ano, úvahy o umění nebo estetice - proč ne? Jenom nevím, proč to Mann prostě nevydal jako úvahovou sbírku a balil to do příběhu, který, pomineme-li různá roubování a oslí můstky k úvahám, vpravdě nezabírá více než desetinu knihy. Zvláště, když se vám to dnes spousta lidí snaží naservírovat opět jako příběh. Takže - pokud se mi to snaží celý svět podat jako příběh, musím celému světu říci, že příběhová složka mě obchází nepěkně velkým obloukem. Až mi toto bude prezentováno jako úvahové, sebereflektující či filzofické dílo, můžeme se o něm bavit z jiného úhlu pohledu. Tolik asi za mě. Díky za podnětnou reakci.


Stammel
01.02.2011 5 z 5

to Antragus:
V čem Vám to přijde tak špatné? Mě se to zdá být velmi soudržnou a více než zralou úvahou nad tím jak se vztahovat či nevztahovat ke kráse, ve které je zároveň velký kus poctivé, promyšlené sebereflexe. "Mentální průjem" tu nenacházím. Byť je fakt, že to není jednoduché čtení a že může působit matoucím dojmem. Mě to konec konců dalo zabrat pořádně a bez pomoci bych asi mnoho z cenných míst přehlédl.