Skleněný pokoj diskuze

Skleněný pokoj https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403986/bmid_skleneny-pokoj-cLm-403986.jpg 4 2782 651

Vysoko nad Brnem ční zázračný dům. Postaven na míru židovsko-křesťanskému novomanželskému páru vyzařuje bohatství, sebevědomí, krásu a majestátnost. Avšak jen do chvíle, než do země vstoupí nacistické vojsko a majitelé musí opustit vilu i zemi. Román, jenž na pozadí životních osudů majitelů vily zrcadlí tragédii celého českého národa, byl v létě roku 2009 nominován na prestižní cenu The Man Booker Prize. 5. vydání s filmovou obálkou - k premiéře filmu dne 14.3.2019.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Glass Room , 2009


více info...

Diskuze o knize (13)

Přidat komentář

Ladislav73
02.06.2019

Pro ty, kteří chtějí zařadit knihu do "Čtenářské výzvy 2019: Kniha, která obdržela Man-bookerovu cenu", tak tahle kniha byla pouze nominována (v r.2009) viz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_dr%C5%BEitel%C5%AF_liter%C3%A1rn%C3%AD_Man_Bookerovy_ceny

tatjana1737
27.02.2019 3 z 5

Aby to nezapadlo v množství komentářů, pro ostatní, které zajímá postoj rodiny Tugendhat a něco o ní, kopíruji odkaz z komentáře uživatelky HanKasp:

https://www.idnes.cz/bydleni/architektura/tugendhat.A120314_134011_architektura_web

Článek obsahuje i fotografie interiéru vily.


mata57
06.10.2018

Pokud máte zájem vidět onyxovou stěnu "in action", tedy prosvícenou sluncem, tak je krátce vidět ve filmu Juraje Jakubiska "Post Coitum", spolu s dalšími záběry z interiéru "Skleněného pokoje", byť před rekonstrukcí.

kní
04.02.2018 4 z 5

V tradiční anketě Lidových novin Kniha roku v roce 2010 Eliška Wagnerová spontánně jmenovala tento román. "Je obdivuhodné, jak ten Angličan vylíčil v podstatě maloměstskou atmosféru Brna a jen skrze chování postav, bez moralizování, vystihl obecně platnou ambivalentnost lidského charakteru, umožňující vzepětí i propady padouchů i hrdinů."
Román ji očividně zaujal. Ještě se k němu o pár měsíců později vrátila, když vydala známý nález Pl. ÚS 24/10 z března 2011, který zrušil podstatné části zákona o elektronických komunikacích (zákon měl převést do českého právního řádu evropskou směrnici o uchovávání dat, tzv. data retention, tedy zejména záznamy telefonních operátorů nebo poskytovatelů internetových služeb). "Četl jste Skleněný pokoj?" řekla tehdy v rozhovoru pro Lidové noviny. "Tehdejší změna architektonické módy - pryč se secesí, 'ornament je zločin' - se odráží i v přesvědčení hrdinů knihy, že budou žít průzračně čistý život. Takový, který by se klidně mohl odehrávat za sklem. Jenže jak hrdinové Skleněného pokoje vyrůstají ze své mladickosti, poznenáhlu zjišťují, že to nejde, že lidský život se téměř bez hříchu nedá prožít. Iluze, že se soukromí můžu zbavit, se ukazuje falešná." Na poznámku, že zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg mluví o soukromí jako o přežitku, neboť v internetovém 21. století bude mít každý člověk jednu tvář v soukromí i navenek, se vyloženě rozzlobila: "Ale to je vidět, že ten hošík je ještě hodně mladý a, s odpuštěním, hloupý. Nemá to domyšlené a nezná lidi. Existují slabosti, které právo nijak nepenalizuje. A nemusejí být penalizovány ani společenským odsudkem - podle toho, kde člověk žije. Ale proč by vůbec měly být?! Tak se někdo možná doma přestrojuje za Myšáka Mickeyho nebo Červenou Karkulku - co je nám ostatním po tom? Do takových projevů lidské osobnosti, které nečiní jinému zlo a konají se za zavřenými dveřmi a okny, nemá nikdo co nahlížet, protože je to neslušné. Proto také nežijeme ve skleněných pokojích."

(z knihy Tomáše Němečka Padni komu padni - Život a případy Elišky Wagnerové

HŠ
15.02.2015 2 z 5

Koka: Njn, každému se líbí něco jiného. Netušila jsem, že spoiler není vhodný, i když všechny dopředu varuji, že je to spoiler. Právě mě to docela zarazilo u mnou nedávno čtené knihy Než jsem tě poznala. Ráda si nejdříve přečtu komentáře těch, co knihu již přečetli (možná je to chyba). Skoro v každém komentáři u této knihy uživatelé píší, že knížka nemá happyend. To není spoiler? Docela mě to tehdy mrzelo, protože u této knihy byly pouze dvě varianty konce a tedy jsem věděla, jak kniha dopadne. Nenadělám nic.

Koka
14.02.2015

HŠ, máš pravdu, spávej klidně, já to také tak dělám, i když jsem tuto knihu nedočetla a také si o ní myslím, že je víc než přeceňovaná. Ovšem po 62 stranách to třeba ani nemohu důsledně posoudit. Odložila jsem jí z velkým údivem nad rozporem mezi zdejšími některými komentáři a tím, do jsem v ní já našla. Ale nebudeme brát těm, kteří jsou nebo mohou být z ní nadšeni, chuť si jí přečíst. Myslím, že právě to vede zřejmě nějakého moderátora k tomu, že tvůj příspěvek prohazuje z Komentářů do Diskuze- Protože nic tady tak nevadí, jako když prozradíš něco z (i bezvýznamného) obsahu knihy; napsat tzv. spoiler, to je na DK neodpustitelné.

HŠ
14.02.2015 2 z 5

siena: Díky. Stejně pořád nevím, jaký je rozdíl mezi diskuzí a komentářem:) Ale spát v klidu budu:-)

siena
13.02.2015

HŠ: Aha:-) A nechcete to tady tedy nechat? Už se tu několikrát vedla diskuse nad tématem Komentáře vs. Diskuze...např:
.http://www.databazeknih.cz/diskuze/napady-na-vylepseni-webu-2/komentare-vs-diskuze-1542/str-6#new

HŠ
13.02.2015 2 z 5

Siena: Neustále mi to můj komentář hází do diskuze, což jsem nechtěla. Dva dny vydrží v komentářích a pak naběhne sem.

siena
10.02.2015

Zdá se mi to, nebo HŠ, tu stále recyklujete svůj komentář "dokulata"?

HŠ
10.02.2015 2 z 5

SPOILER!!! Knížka mě velmi zklamala. Každý muž je nevěrný své partnerce, každá žena je bisexuální, Liesel je rozmazlená panička, která má všechno, aniž by pro to musela něco udělat a místo toho, aby byla ráda že válce obětovala pouze dům a ne rodinu, tak se cítí zhrzena manželovou nevěrou. Neví, jaké má štěstí, že manžel má peníze a je schopen jim kdekoliv v jakékoliv zemi sehnat ubytování na velmi vysoké úrovni, ona se pouze nudí. Vše přitažené, těžko uvěřitelné.

Cella
26.09.2014 3 z 5

Není ta kniha nějaká přeceněná?

lolek
22.05.2011 4 z 5

Dobry den, nejmenuje se v anglictine kniha The Glass Room?