Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci diskuze

Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183405/bmid_sapiens-od-zvirete-k-bozskemu-jedin-jRN-183405.png 4 1186 257

Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci sleduje z dlouhodobé perspektivy revoluční zvraty na cestě lidského rodu od vzniku Homo sapiens až po současnost. Dramatický je příběh bezvýznamného lidoopa, který před dvěma miliony let někde v koutě Afriky získal vědomí, vyvraždil své přírodní bratrance a ovládl celou planetu. Základní životní parametry člověka jsou určeny biologicky, ale poskytují úžasný prostor. Ne biologie, ale kultura (kolektivní víra) je klíčem k pochopení dramatického rozvoje lidstva. Jen ona umožňuje spolupráci velkého počtu lidí, kteří se navzájem neznají. Po první, kognitivní revoluci před 70 000 lety následovaly další překvapivé zlomy v dějinách – objev zemědělství, peněz, společenské mytologie, imperiální společnosti, kapitalistického úvěru a víry v budoucnost, objev vědy, techniky i genetického inženýrství. Zdá se, že dějiny mají směr – vždyť obchod a kapitalismus, věda a technika, planetární komunikace i geopolitické vědomí spojily svět do globální vesnice.... celý text

Literatura naučná Filozofie Historie
Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

Sapiens: A Brief History of Humankind , 2011


více info...

Diskuze o knize (7)

Přidat komentář

bnmbnm
04.04.2022 4 z 5

Matafix: V anglické verzi se jedná o dietní Coca-Colu, místo Spartičky je Manchester United a Češi jsou střídavě Slované a Němci.
Přesně stejně to je ovšem i v překladu do ruštiny. U nás se cenzura ještě příliš nevyskytovala, tak nevím, jestli si národně uvědomělá překladatelka trošku také přilepšuje product placementem, nebo šlo o zásah autora, obávajícího se, že bychom to tady nepochopili.

lazarus
27.03.2022 5 z 5

Eldar80 - přesunuto k autorovi


Eldar80
26.03.2022 3 z 5

lazarus: Možná by se to víc hodilo přímo na profil autora. Co sem tak četl komentáře, tak lidem se prostě líbí, když jim někdo říká, co chtějí slyšet. Co se týče zábavy je kniha dobrá. Co se týče historie je to paskvil. Ono se to už řešilo u 21 lekcí pro 21. století. Viz komentáře uživatele bulat.

BarryBlack
26.03.2020 4 z 5

Matafix: Taky mi to připadá divné. S takovou vazbou na Čechy bych čekal nějakou autogramiádu.

Matafix
31.10.2019

Dobrý den,
nevíte někdo jakou vazbu má autor na Českou republiku? Že v knížce bylo až příliš mnoho odkazů na naši zemi až není možné považovat za náhodu. (Odkaz na heslo kofoly, Spartička, Čech a národní uvědomění)... Fakt mi to vrtá hlavou... Nevíte někdo?
(Zkouším se zeptat tady, případně přejdu na profil tiskového mluvčího PR :) )

jardadr
15.02.2019

Děkuji za odpověď. Nenapadlo mne podívat se na originální anglický název. Přiznám se, že takovéhle čachry se změnami názvu nechápu, ale třeba to má nějaké logické opodstatnění... Nemá, já vím. :-) Mějte se hezky.

jardadr
15.02.2019

Chtěl bych se zeptat, těch, kterým se dostaly do rukou obě knihy: Sapiens - Úchvatný i úděsný příběh lidstva a Sapiens - Od zvířete k božskému jedinci, jedná se o to tutéž knihu (stejný počet stran, prakticky stejný obal), jen v jiném vydání a s jen trochu pozměněným názvem, anebo o dvě naprosto odlišné publikace?