Půlnoční běžci diskuze

Půlnoční běžci https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11304/bmid_pulnocni-bezci-TTa-11304.jpg 4 125 24

Kniha vznikala v době, kdy u nás ještě neexistovaly supermarkety, komerční rádia, AIDS, sex shopy, billboardy, leasing, casting, fucking a snad ani slovo nicméně. Zato existoval brainwashing, NDR a svépomocná výstavba bytů. Všichni měli zhruba stejně, tedy skoro nic. Nebo taky úplně všechno. Na maso a jižní ovoce se stálo ve frontách. Na auta byly pořadníky, na cesty do zahraničí výjezdní doložky, na západní zboží bony a tuzexy. Na území státu neoperovala ruská mafie, ale Střední skupina sovětských vojsk s arsenálem jaderných raket. Nesměle a pozvolna začínala éra joggingu a v českých zemích žilo tehdy 150.000 evidovaných a 10.000.000 neevidovaných alkoholiků. Půlnoční běžci jsou jeden z nejlepších českých románů té divné doby.... celý text

Diskuze o knize (7)

zaz
zaz
10.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Citace: "Všechno, co má smysl, souvisí nějak s láskou", "Všechno krásné a velké, co člověk vymyslel, pokazili lidé". /PS: Tak to být ne/musí? Hřát si hady na prsou ne/musíme?/

Citace: Když něco uděláš upřímně, z vnitřní potřeby, pro nic jiného, než pro to, abys řekl, co potřebuješ , co musíš říct, nemůže to být špatné... Pokud nejsi "špatný sám...

Citace: "...Baron s Karlou na Šumavě ve vypůjčené chatě."
"...narazil na fotografie vietnamské dívky Kim Phuc, úplně nahé děvčátko, které hořelo po napalmovém útoku u vesnice Trang Bang. Na snímku utíkala s několika dětmi a Baron se díval do její tváře zkřivené bolestí a strachem, studoval detailně tuto fotografii z války ve Vietnamu. Hořící děvčátko, plačící a utíkající děti a za nimi vojáci s namířený samopaly, s lhostejnými, tupými výrazy vykonavačů rozkazů.
Odložil časopis, ale před očima pořád viděl to hořící děvčátko, ty oči, ty slzy, ten strach a bolest. V tu chvíli myslel na všechny holčičky světa, v tu chvíli myslel na všechny kluky světa.
Karla se převrátila na záda a ukázala slunci i jemu ňadra a klín. Baron se díval na Karlu a myslel na Kim Phuc..."

Zdeněk Zapletal mohl svobodně popisovat dobu, kde nikdo nemusel tleskat prodlužované válce.
/PS: Nyní je postaven Slovan proti Slovanu a americké raketové základny v Evropě mají chránit Evropu nebo z ní udělat terč? A poskytnout "spojenci" čas na úkor bezpečnosti Evropy...?
Proč není příměří a dojednaná neutralita sousedů RF? V Neutrálním státě nekvete demokracii?
/PS: Biden administrativa z toho očekává pro sebe zisky? Amerika musí někde zlikvidovat bez nákladově zastaralou vojenskou techniku a ještě za to utržit peníze a pro modernizaci svého vojenského průmyslu? Jen ať to zaplatí jiní...! Jak to má se státními druhy a inflací?
Zdroj: ČT24, Reuters 20.2.2023, 20:30 Joe Biden nečekaně přijel do Kyjeva..., /jednal s prezidentem Volodymyrem Zelenskym o zbraních dlouhého doletu?!/ , aby uklidnil situaci v Evropě?
Baron byl otřesen. Já také. Média nás bombardují katastrofami, zločiny všeho druhu, válkami útočí na duševní zdraví. Musíme vypínat mozek, aby nám v něm neprasklo.
Citace autora ze 14.4.2005 zdroj Britské listy : "Neprožívám žádné velké excesy. Potěší mě každý den na jehož konci so můžu říct, že jsem byl šťastný. Alespoň na 51%."
Líbí se mi způsob jeho uvažování. Dnes je právě ta nejvhodnější doba na jeho dílo na porovnání s dneškem...
Přeji pohodový víkend podle návodu Z.Z.

Chesterton
Chesterton
06.02.2024 4 z 5

Zaz!!
Omluva nestačí!!!
Nechcete se s těmi Vašimi "moudry" přesunout do diskuze???
Zde na to opravdu NIKDO není zvědavý!
Diskuze je k tomuto určena :)
Nebo si to pište do osobní zprávy...


zaz
zaz
06.02.2024 5 z 5

(SPOILER) freejazz
/dávám zde spoiler, aby to nečetl, kdo nechce a předem se omlouvám PS: proto je tu kolonka Zprávy!!!/
musím vám poděkovat za to, že jsem se všimla vašeho tak krátkého komentáře ze dne14.3.2019, pro mne neznámého autora, že mi to nedalo, probudilo zájem seznámit se s jeho Půlnočními běžci, z kterých se časem stali pěšci.
Autor Z.Z. s tak ohromným nákladem: 19 a 60 tisíc výtisků, dokonce i fascinujících 100 tisíc, to nepřehlédli ani v zahraničí. Pocítila jsem touhu svou nedostatečnost napravit.
Vůbec mě nemrzelo, že jsem ho dříve nečetla, z důvodu, že jsem ho neznala, nyní o to více si četbu užívám. Krásný styl, dobře se to četlo a jsem šťastná, že někdo tak schopný se ujal, tak nesnadného úkolu, zvěčnit osudy neobyčejných lidí v jejich každodennosti , kteří společně vytvořili bohatství beztřídní společnosti a aniž by si tenkrát uvědomovali význam rozsáhlé vzájemné spolupráce a rozsah vypěstovaných kořenů vzdělanosti, vztahu k poznání i možnost kritického myšlení /viz světově známé dílo Zdeňka Zapletala /. Plody paběrkujeme dodnes viz. jaderná elektrárna, ale i plody "bezplatného " školství a výzkumu např. lék na rakovinu prostaty nyní prodáno za velkou louži... Nyní bohužel nepostavena fabrika u nás, z peněz ze státního rozpočtu, aby bohatství neodplynulo...
Plánované hospodářství dříve : HDP plus 2% ročně. Nyní se plánuje také, ale dluhy, ty musí být jako všude na západě, ve Francii, Španělsku, Řecku, Itálii, atd. tedy HDP s opačným znaménkem tj. mínus 3%! PS: a to se vyplatí? Komu? Proč? Aby si studenti platili školné, co nejdříve si vytvořili dluhy, ve stáří po celoživotní práci za nespravedlivě malé mzdy, měli nouzi a bídu?

Vážený freejaz, rozsah toho, co /vážně?/ chcete vědět je tak rozsáhlý a, že je nevhodné zatěžovat uživatelé.
Ale brát si do pusy paní Horákovou...? Statečná, inteligentní žena, která věděla, že při změně režimu se do lukrativní místa dosadí neodborníci, protože dostanou dobře zaplaceno za to, že něco neumí... a tedy rozsudek předem byl znám a ona to věděla, velká nejen rodinná tragédie.
/Poválečné nenávisti využili chamtivci "chamelénovití", paraziti rozkládající důvěru, jakékoli Bohu milé snaze . Proto v demokracii je velice nezodpovědné, aby dnešní politici šířili a podporovali nenávist v nálepkováním , když dojdou argumenty./

Nemohu opomenout srovnatelné kvality Kateřiny Konečné, která statečně bojuje v EU za zájmy ČR a poctivě sděluje obyčejným lidem vážné věci, které se týkají jejich životů a to do písmene. Opravdu nejde o stranu, ale o silný morální charakter této ženy , její veliký rozhled, pracovní houževnatost a není v politice sama !, Nutná spolupráce nalevo, napravo. Komunikace, úcta a respekt, to potřebujeme.
Myšlenky Charty 77 podporuji.
To že mne posíláte k šípku, velmi oceňuji.
Jsme tak rozdílní /sám se nevkusně připodobňujete k unavenému intelektuálovi se smyslem i pro pití, které není k pití..., z mého pohledu, to tak zlé nebude, může se to změnit a možná přestanete vidět "trolíky", ale opět lidi a to opravdu záleží jen na vašem rozhodnutí.
Děkuji, že jste mne poslal k šípku! Vitamín C je elixír, který si lidský organizmus neumí vyrobit, bez něj žít však nemůže. V podstatě budete přejícím, ale asi proti své vůli... Máte to těžký.

Domnívám se, /přestože jste upozornil, že jste knihu četl a zásadně vás ovlivnila/ že jste se s autorem minuli.
On je realista, tolerantní k lidským slabostem, má pro obyčejné lidi pochopení, nikoho neuráží, píše, protože musí. A píše dobře.

freejazz
freejazz
05.02.2024 5 z 5

to myslíte vážně, zaz?
Půlnoční běžce jsem četl ihned po jejich vydání, takže netuším, kde jste přišla na to hodnocení. a s chutí jsem si je přečetl znova, abych si oživil postavy, příběhy a zápletky.
ale je to vaše věc. nemluvě o tom, že jsem si, právě díky této knize, s autorem vyměnil několik dopisů. ale to už je dávno, nemíním se tady obhajovat před nesmyslným nařčením.
ano, informace a fakta kolem mírových táborů žen lze dohledat. a pokud nehledáte v alternativných médiích, musíte nutně přijít i na informace, že celý tento humbuk byl hodně vyživován sovětskou tajnou službou, která měla své gaunery všude, kde se něco dělo. jejich snaha ovládnout zeměkouli a naoktrojovat jí svoje orkovské zákony nás provázela celým mládím. vždyť i nás vyháněli na různé demonstrace – ovšem vrcholem pitomosti bylo vyžadování, aby byly i u nás rozmístěny jaderné hranice. v době, kdy britské ženy a matky stavěly tábory a spřádaly živé řetězy...
mělo to podobný nádech jako „ostré dopisy“ pracujících kolektivů, žádajících provaz pro Miladu Horákovou, nebo „kolektivní odsuzování“ Charty 77, o níž nikdo nic něvěděl. prostě propaganda jela na plné obrátky a zjevně v některých hlavách jede dál.
krom toho Půlnoční běžci mají své pokračování, v roce 2000 byli vydáni Půlnoční pěšci, které jsem marně sháněl, až jsem je sehnal přímo v nakladatelství, odkud mi je poslali grátis. žel, dosti mně sklamali (pěšci, ne nakladatelství), což jsem vyjádřil i v komentáři.
a pokud jde o další tvorbu Zdeňka Zapletala, který měl úžasný nástup do světa vyčpělé socrealistické bídy plné literárních nádeníků, žel, doba ho semlela, jeho pozdní díla jsou jaksi prázdná a spolupráce s televizní stokou v něm snad úplně zabila všechny talenty, pro které to byl jeden z mých nejoblíbenějších autorů (a přes všechno jím zůstane i tak, protože vím, jak ovlivňoval můj život a mé postoje a náhled na svět).
takže s tou propagandistickou agitkou jděte k šípku a nechte lidi číst.
(pokračování jsem smazal, abych náhodou neurazil.)
hezký den.
a až budete mít přečtenu aspoň polovinu Zapletalových knížek, dejte vědět. protože propaganda, kterou tady vnášíte, se v jeho knihách neobjevuje, to vím jistě.

zaz
zaz
04.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Vážený freejazz : Tak již v pořadí třetí komentář ke knize. Z autora nedělejte chudáčka. Skvěle popsal to, co sám vnímal. Kolik očí, tolik úhlů pohledu na stejnou věc. Velká cenzura, ale respekt k názoru odlišnému byl povolen. Důkaz: autor měl své čtenáře a mnoho a mnoho.
Hodnotu díla prověřuje čas. Co bylo neviditelné oku, najednou dostane podobu realistickou až moc...Najednou je zřetelné ,podle činů a výsledků lidí, kteří řídili a řídí stát, jak pečovali a pečují o voliče , kdo si zasloužil požitky a jaké: dříve a dnes, z peněž daňových poplatníků!?
Co se týče knihy: nejen autor by poznal, kdo četl Půlnoční běžce a kdo né, který komentář se vyjadřuje ke knize a který komentující vážený freejazz nepozná ani, že nekomentuje knihu, jen hledá své "smyšlené trolíky...". Pochlubit se musí, jiskřivým humorem. Ale nesměju se, je mi smutno.

Každý si může dohledat informace o Mírových táborech žen z Británie, které inspirovaly nejen napříč svou vlastí, ale i Evropou. Ženy utvořily živý řetěz kolem raketových základen opakovaně stavěly nové tábory na místech bouraných , odklízených táborů. Bojovaly proti nesmyslnosti jaderného konfliktu, který nemá vítěze...
Mluví se dnes o válečné ekonomice...Vyšší zisky než mírová?
Autor má materiál na pokračování... Do té doby si ráda přečtu další jeho již napsané. Má mé uznání, jen mi je líto, jak tak velký potenciál, který je v národu, zůstal ležet ladem. Levná pracovní síla, a ještě se dehonestují schopné ženy, kterých je v politice žalostně málo.
Knihu doporučuji a zajímavé, co jsme chtěli pro své děti a jakou budoucnost pro mladou generaci máme připravenou, až zestárnou...

freejazz
freejazz
03.02.2024 5 z 5

prosím vás, co to jsou za plky?
tak to vypadá, že nám sem pronikají trolící přispěvatelé. aspoň jsem nabyl takový dojem z příspěvku podepsaného „zaz“, který se vlastně vůbec nevěnuje přečtené knize, zato vehementně obhajuje propagandistické plky komunistické europoslankyně.
nemám nic proti svobodě slova, ale vydávat komunistickou rozvědkou inscenované demonstrace v omyl uvedených lidí se mi zdá hlavně v této době dosti odporné.
a podstrčit „mírně upravenou realitu“ tak, aby nahrávala různým peterkovým, zítkům a jiným rajchlům považuji za zhůvěřilost.
chudák Zapletal, čeho se musel dožít...

zaz
zaz
02.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Resilience - z latiny: salire, odpružit, vynořit se, odskočit, skočit ZPĚT. Odolnost se dá trénovat. Je to pružinka, která se namáhá, pruží a vrací se zpět. Nesmí se trvale nepřiměřeně přetížit, ztráta pružnosti může být trvalá a již navždy nefunkční.
Odolnost je znovunabytí sil, pružný návrat do PŮVODNÍHO stavu tj spokojenosti, pohody, schopnosti prožívání radosti, seberealizace a plánování budoucnosti.
Pud sebezáchovy pomocí sebedůvěry, rozumu, motivace, vůle, komunikace, spolupráce, respektu k druhému, nikoliv nenávisti k jakémukoli národu.
Dříve fronty na banány, dnes si jezdíme nakupovat základní potraviny do Polska. Západ nás přijal jen jako kolonii a lacinou pracovní sílu. To byl cíl české pravice? Proč by pravice a levice neměla spolupracovat ve prospěch vlastního státu?
Není nejvyšší pokles reálných mezd? Zadlužení? Důchody? Hospodářský růst ? Bezpečnost vnější i vnitřní? Jen úsměvy spokojených voličů, z očekávání radostných zítřků pro mladou generaci?
Úvahy vzbuzují kritické myšlení nebo je někdo považuje za nehoráznou provokaci?

Příběhy, postavy, organizace, obchody, podniky, prostředí menšího města patnáct tisíc obyvatel různých profesí: lékař, pilot, zubař, právník, ošetřovatel, jejich kolegové, partnerky, přátelé apod. mají různé, ale typizované charaktery.
Autorův kritický pohled vzbuzuje pozornost , analytické postřehy, obecně platné kupodivu i dnes, lidské vlastnosti se nemění..., někteří ...mohou chápat jako provokaci pro nadčasový, hlubší smysl. V tom spatřuji neočekávanou hodnotu, dílo časem zraje a promlouvá....
Nehodnotím, názor si uživatel utvoří sám dle svých znalostí, informace se dají dohledat, ověřit obecnou platnost myšlenek
/ návaznost na dnešek např. TV pořád 1.2.2024: Jílková, tema podpora vyzbrojování nečlenského státu, zadlužování mladé generace, názor ženy matky , názor mladého muže, kterého se válka bezprostředně týká, křik politika má posílit jeho myšlenky?/

K obsahu knihy: ...inspirace mírových táborů se šířila nejen Británií, ale i Evropou prosinec 1983 50.000 žen živý řetěz obklopovaly jaderné základny.
Citace: "...zveřejnilo ministerstvo zahraničních věcí , že Spojené státy
přestanou brzy dodržovat ustanovení americko-
sovětských smluv o
omezování strategických jaderných zbraní SALT."
"V té době začalo britské ministerstvo dopravy rozšiřovat
cesty kolem raketové základny Greenham Common.
Silná skupina policie a vojska obklíčila ženský mírový
tábor u této základny a postupně pozatýkala všechny
ženy a tábor zlikvidovala.
Tato základna měla mít celkem 96 jaderných střel."
/ PS: viz Smlouva na deset let cizí armáda v ČR . Podrobně
jednotlivé články vysvětluje Kateřina Konečná
europoslankyně, totéž ČR na jejich
území NE! Parlament ČR odsouhlasil./

Citace: "...stávkovali horníci ve Velké Británii, v Bangladéši se
protestní manifestace za demokratický režim zúčastnilo
milión lidí.
V Libanonu se střílelo.
V Angole unesly skupiny UNITA další zahraniční
experty."

Četbu doporučuji i se zamyšlením k aktuální realitě, stávkuje se v Německu, Francii.. Je důležité koho zvolíme do EU, kdo vymaže sociální požitky... , záleží dnes na volbě jakou chceme svou budoucnost.

Literatura podporují myšlení.
Které myšlenky jsou ke knize povoleny a které v demokracii povoleny nejsou ?