Příběh umění diskuze

Příběh umění https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363535/bmid_pribeh-umeni-ZR9-363535.jpg 5 312 44

Kniha světoznámého historika umění umožňuje základní orientaci ve zvláštní a fascinující oblasti lidské činnosti, jakou je právě umění. Na 684 stranách doplněných černobílými i barevnými reprodukcemi a vyklápěcími přílohami se pokouší srozumitelným způsobem utřídit nepřeberné bohatství jmen, období a slohů.

Žánr:
Literatura naučná , Umění , Encyklopedie

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Story of Art , 1950


více info...

Diskuze o knize (11)

Přidat komentář

bertrand
05.12.2023

Nevíte přátelé, jaký je rozdíl mezi vydáními od Arga a tím předchozím z Odeonu? Chystám se knihu koupit dětem k Vánocům, vzhledem k ceně přes antikvariát, pomohlo by mi to rozhodnout.
s díky
Bertrand

siena
30.10.2018

Jen dvě poznámky...
"...Pánové nevím, v jakém světě žijete. Valná většina mých známých, a že jich mám hodně, považuje umění za něco zcela nezáživného. " Reagovala jsem na vaše konstatování, podivení, které je obecné, s knihou primárně nesouvisející. A že nebyla zpráva určená mně? Dodnes jsem si myslela, že rubrika diskuze je určená všem. Nejspíš další zvláštní, nereálný svět. A propos, vy jste se pánů uživatelů předem zeptal?


braunerova
30.10.2018

Sienno, já nic nevyvozuji a hlavně nikomu neradím. Někdo návštěvuje galerie, jiný jde do multikina, je to jejich věc. Třeba vy tady diskutujete nad knihou, kterou jste nečetla, a nad zprávou, která nebyla určena vám. Pokud vás to ale baví, klidně v tom pokračujte.

siena
27.10.2018

braunerová, máte pravdu, těžká. Vy tu argumentujete svým okolím, z toho vyvozujete, že snad jen pár jedinců, bloudů, mohou považovat umění za podnětné, za zábavné, za dobrodružné. A já tu zase mluvím o lidech, kteří stojí i několikahodinové fronty před galeriemi, kteří i za koncerty, za operními představeními jezdí po celém světě, kteří se o umění aktivně zajímají. Jak jsem napsala v prvním komentáři, tento svět není natolik liduprázdný, že by i zdejší, a právě zdejší, uživatelé mohli předpokládat, že tu budou jeho obyvatelé...

braunerova
27.10.2018

siena: težká diskuze. Já mluvím o reálném světě, vy o virtulních čtenářích na DK. Naštěstí i na DK najdeme reálná čísla: Harry Potter a kámen mudrců je v přečtených 18756x, Příběh umění 256x.

siena
27.10.2018

Však jsem si ji přečetla...podivujete se jmenovaným uživatelům, že se oni diví komentáři jedné ze zdejších uživatelek a argumentujete zkušenostmi se svými početnými známými. Jen říkám, že svět, kde žijí oba zmínění, není světem zase až tak izolovaným a odtažitým, jak by se snad mohlo zdát i vám. Já chápu, že ne všichni zdejší uživatelé budou nadšenými obdivovateli např. výtvarného umění, že ne všichni budou nadšeně vyhledávat klasickou hudbu. Nečekala bych ale, že se budou podivovat, že tak druzí zde činí.

braunerova
27.10.2018

siena: přečtěte si prosím nejprve celou diskuzi, na kterou jsem reagoval. Podsouváte mi něco, co jsem nenapsal.

siena
27.10.2018

braunerova, že valná většina vašich známých, považuje umění za nezáživné, ještě neznamená, že by uživatelé sam198, Stammel žili v nějakém "záhadném" světě. Naopak. Zrovna na DK bych čekala, že tu budou lidé, kteří k němu mají vztah a nepodivují se, když druzí umění považují za součást svého života.

braunerova
27.10.2018

sam198, Stammel: Pánové nevím, v jakém světě žijete. Valná většina mých známých, a že jich mám hodně, považuje umění za něco zcela nezáživného. Abych byl přesný, slovem "umění" myslím to, o čem píše Gombrich a co myslí Senza Jenka. Je totiž také umění kulinářské, umění kinematografie a další. No a kdybych jim navrhnul návštěvu muzea nebo galerie, doporučí mi, abych se nad sebou zamyslel (tedy asi by použili poněkud jadrnější výrazy).

sam198
18.08.2011

To mě teda taky pobavilo. Možná se to dá říct o nějakém období, úzkém časovém pásmu (kde třeba člověka subjektivně toho moc nezaujme) ale označit takhle celé dějiny je trochu, ehm zvláštní.

Stammel
18.08.2011 4 z 5

"Na takové nezáživné téma je to skvěle čtivé."

Dějiny umění prý nezáživné téma... Probuďte se! Co může být víc vzrušující než cesta za vydobíváním největších děl lidského umu a ducha? Jestli v tomhle neumíte rozpoznat nic záživného, tak bych se být Vámi zamyslil nad tím, jestli vůbec umíte vnímat. To nemyslím nijak jízlivě, to je vážná otázka.