Aliance diskuze

Aliance https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182922/mid_povstalecka-trilogie-aliance-7aP-182922.jpg 4 3187 513

Na frakcích založená společnost, v níž Tris Priorová kdysi věřila, je v troskách – zničená násilím a mocenskými boji, zjizvená ztrátou a zradou. Když tedy dostane možnost prozkoumat venkovní svět, neváhá, je připravená. Třeba právě za plotem ona i Tobias naleznou společný lehčí život, svobodný od zbytečně komplikovaných lží, zamotaných vztahů a bolestných vzpomínek. Ale Trisina nová realita je mnohem alarmující než ta, co nechala za sebou. Staré objevy jsou rychle zbaveny své důležitosti. Výbušné nové pravdy mění srdce těch, které miluje. A Tris tak znovu musí bojovat, aby dokázala pochopit složitost lidské povahy – i své vlastní – zatímco čelí rozhodování o odvaze, oddanosti, obětavosti a lásce. Vyprávění ze dvou pohledů přivede sérii k silnému závěru a odhalí tajemství dystopického světa, jenž uchvátil miliony čtenářů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Allegiant , 2014


více info...

Diskuze o knize (87)

Přidat komentář

booksbykatarina
03.07.2020

Poslední díl z trilogie pro mě nebyl nic moc. Nelíbil se mi jak ve filmové tvorbě, tak ani v knížní podobě. Knížku jsem jen letmo prohlédla - kecám, vůbec jsem ji neotevřela - za to jsem ji, ale vůbec nečetla. Šíleně mě odradilo filmové zpracování a už jsem neměla důvod ji číst.

Opět zase můj názor. :)

KnihomolkaPája
22.03.2020 4 z 5

OBSAHUJE SPOILERY
Tak tohle byl pro mě šok, opravdu. Smrt Tris mě opravdu zasáhla. Nikdy bych to nečekala. Kdyby tam poslala Caleba, bylo by to lepší. Já jsem spíš na happyendy. Čekala jsem cokoliv, ale tohle ne. Je to škoda.
Jinak se mi příběh líbil.


Čtenář1234
30.01.2020 4 z 5

SPOILER

V sad endech se nějak nevyžívám . Konec se mi prostě nelíbil . Musím však uznat , že mě překvapila smrt Tris .

Alex.rrr
30.09.2019 3 z 5

po předchozích dílech, mě tento naprosto dostal. ne úplně ale v dobrém slova smyslu... Něco tak blbě zakončeného...
Pozor spoilery
to že zemře hlavní hrdina je v knihách ok, ale předtím zde přežije skoro nemožné a najednou ji na konci sejme jen tak skoromrtvola? Vůbec nebudu porovnávat s filmem. Ale linie v knize, která přeskakuje z Tobiase jako vypravěče na Tris mi přišel nepřehledné. Když jsem nečetla v kuse, měla jsem problém zjistit za koho čtu. Obě postavy vše popisovali stejně bez rozdílu osobností. Za mě ne.. Série má skvělý nápad, ale to provedení má sestupnou tendenci.

Veveerka_123
13.04.2019 5 z 5

Pozor, SPOILER!!
Vždycky jsem si myslela, že u knih pro teenagery můžete odhadnout děj. Vždycky. Většina se řídí takovým tak trochu "klišé": hlavní postava se vždy dožije konce příběhu, nebo "klišé": všichni si myslí, že hlavní postava zemřela, ale ona se vrátí a zachrání celou situaci. Jenže Aliance je vyjímka. Asi ještě 10 minut po dočtení knihy jsem brečela, litovala Tobiáše, Christinu a další, mezitím co jsem proklínala Rothovou za to, co Tris provedla. Nedlouho poté jsem shlédla film, ale musím říct, film stojí za nic. Kniha byla lepší. KONEC SPOILERU

DivergentAnnie
24.07.2018

Tak tahle kniha mě VELICE ale opravdu VELICE zklamala, kdyby Rothová radši udělala na konci něco jako že se Tris a Tobiasovi narodí miminko, nebo se vezmou nebo prostě něco co by více rozvinulo jejich vztah tak by udělala MNOHEM líp... Jak může zabít hlavní hrdinku ?! Kdyby zabila třeba například Christinu tak bych to ještě nějak pochopila, těžce ale pochopila ale TRIS ?!!!!!!!!! Začala jsem brečet už u smrti Tris ale slaně mokřit mi knížka začala hlavně u toho jak prostě Tobias trpěl... Moc jí miloval a Rothová mu jí zabije... Po přečtení této knihy sem měla sto chutí zbalit si kufr, jet za Rothovou a nakopat jí prdel jako Tobias všem nepřátelům ve filmu...................................... Jaký máte názor vy na knihu ?

nai.ivka
27.04.2018 3 z 5

Nemám ráda knihy psané jako z pohledu dvou postav, to je nějaká moda poslední dobou nebo co? Jen výkřik do tmy nic víc :)

any37
12.03.2018 5 z 5

Tento díl se úplně lišil od předešlých dvou částí. Příběh vypráví i Tobias, což mi vadilo, ale časem jsem si zvykla. Docela mě překvapilo že Tris skutečně zemřela, už dlouho jsem nečetla žádnou sci-fi sérii, kde by nechala autorka hlavní hrdinku umřít.

kucka12
22.08.2017

Všechny tři knížky se mi strašně moc líbily, až na konec aliance. Celá trilogie mě vtáhla do děje a každou kapitolu, každou stránku, každý osdstavec a každou řádku jsem prožívala jako bych byla součástí děje.
SPOILER
Jakmile jsem se dostala k části kdy Tris zemře, nechtěla jsem číst dál, málem jsem si vythrhala všechny vlasy a pořád jsem brečela. Nechtěla jsem uvěřit tomu že jí Rothová nechala zemřít. Jak mohla nechat Tris zemřít?! Jak mohla nechat Tobiase tak trpět?! Hned jak jsem dočetla jsem chtěla Rothovou zabít, ale místo toho jsem si napsala vslastní konec a když jsem to četla po druhé nečetla jsem její konec, ale ten svůj kde Tris nezemře

hrzalka
31.12.2016

Celá trilogie se mi hrozně líbila. Nejdřív jsem viděla první dva filmy a myslela jsem si, že jsou super, ale když jsem si přečetla knížky, tak musím říct, že jsou opravdu lepší! Ale tak to vlastně je vždycky. Když jsem ale dočetla Alianci, chtěla jsem jet Rothovou zabít!
SPOILER
Myslím, že tenhle příběh si opravdu zaslouží šťastný konec.. Naprosto nedokážu pochopit, jak autorka mohla Tris nechat umřít! Takové věci se prostě nedělají, není to fér!
Konec mě opravdu zklamal..

iveta0254
26.11.2016 4 z 5

No co na to říct, tahle knížka zklame dvakrát.
*spoiler* Jednou ve chvilce, kdy zemře Tris a Tobias zůstane sám. Tohle je konec, po kterém jsme toužili? A po druhé v momentě, kdy skončí. Zanechá pocit prázdnoty.

Ailee
11.10.2016 3 z 5

Uf... konečně. Nějaké pocity to ve mně asi zanechalo, ale nijak hluboké. Víc než samotná Trisina smrt ve mě vyvolalo smutek Tobiasovo zoufání, ale jinak jsem si přišla jako kámen. Bohužel, kromě pár stránek na konci mě to hrozně nebavilo. Od vychvalované Divergence jsem čekala víc. Jednička byla super... a s tou to mělo skončit.

křeček27
12.09.2016 2 z 5

Tato kniha byla ještě větší zklamání než Rezistence. Zbytečně zdlouhavá a konec byl pro fanoušky moc krutý. To, že zemře hlavní hrdinka je opravdu divné. Zfilmováno to bude s alternativním koncem tak uvidím jestli změním názor...

Lucik100
09.08.2016 5 z 5

Myslím, že je to nejpovedenější díl celé série. Nejvíc mě překvapila Trisina smrt. Hodně jsem u toho brečelo, ale kniha mi ukázala, že i hlavní hrdina může kdykoliv zemřít. :(

DenčaKrnáčová
30.07.2016 3 z 5

No, o krapítek lepší, než druhý díl. Ovšem děj byl takový zmatečný. Na druhou stranu jsem ráda za vysvětlení té "divergence". To jsem ocenila. Nevadí mi, když umírají hlavní hrdinové, tady jsem to ovšem neocenila. Měla spíše rozvinout vztah Tris s Tobiasem, než jí nechat krutě umřít, když to bylo takový superdítě. Fakt škoda. To mě na tom asi nejvíc zklamalo. Kdyby byl děj nastíněn jinak, nevadilo by mi to, ale tohle? Škoda. Ještě přečtu Čtyřku a uvidíme.

Lucie.H
27.07.2016 5 z 5

Rozhodne 5 hvezdiček !!!
Pozor spoiler
Na konci jsem brecela jak malá holka když tříd umřrla aby mohl její bratr žít jejího bratra nemám ráda ale hned jak se ten plán naplánoval mi došlo že on přežije a půjde tam Tris.. Čtyřky je mi moc líto !! Nevím ale mohl trochu víc truchlit nevím jen můj názor ale jinak super !!

HermionaKnihom
29.05.2016 4 z 5

SPOILER
Ach jak jsem brečela. Nejdřív Marlene, Lynn, Uriah a pak Tris. Zařekla jsem se, že už nikdy neřeknu autorčino jméno a o knize nemluvě. Ale protože se mi začátek tak líbil, četla jsem ho druhý den znovu. Podle mě ze všech tří knih nejlepší začátek. A jinak naprosto nádherný epilog. Fakt nádherný.

MirijamFrankl
21.05.2016 3 z 5

Z knihy mám velice smíšené pocity.
Rámcový příběh celé knížky příliš neseděl na atmosféru a děj předchozích knih.
Místy byla napsaná dost hrubě a pořád se v ní opakovaly slova.
A pak ten konec.
POZOR-VYZRAZOVÁNÍ DĚJE (SPOILER)
Podle mne byla Trisina smrt vcelku zbytečná. Stačilo Uriahovo kóma.
No,nevím.
Ty tři hvězdičky dávám za to,jak se Tris obětovala, za jiné postavy a za různá odhalení a obvykle poutavý a docela kvalitní styl psaní.

Clementine
12.04.2016

Všechny tři knihy jsem brala jednim dechem, ležela jsem v nich od rana do večera, doslova. Chystam se v brzké době přečíst znovu.
SPOILER
Konci jsem nechtěla věřit. Furt sem cekala ze se Tris probudí. Mějte mě klidně za citlivku, ale tím ze jsem tim příběhem zila nekolik dni v kuse, brecela sem behem knihy i po ní. Sice to příběhu dalo hloubku ale takhle o prostě skončit nemělo....

Lalina3
25.03.2016 2 z 5

Děj byl ještě celkem v pohodě, ale konec byl strašný. Autorka mě zklamala. Tady jsem si happy end přála...

SPOILER!
Jsem jediná, kdo to pochopil tak, že Tobias a Christina skončí spolu? Doufám, že jsem to pochopila špatně... To je přece na hlavu!
Já neříkám, že už nemůže mít Tobias žádný vztah, ale s Christinou?! Ne, to teda fakt ne...
Byla jsem na autorku neskutečně naštvaná, že nechala Tris zemřít, byla jsem z toho na větvi, ale tímhle mě úplně dorazila...

A dost mě naštvalo, že se musela Tris obětovat za někoho, kdo by ji klidně nechal umřít...

zmiaz
05.01.2016 4 z 5

Tak a je tu poslední díl triologie a tím i finální zakončení příběhu.

Tento díl nás zavede do tzv.reality, je to v podstatě jakési procitnutí hlavních postav a jejich zjištění, že celý jejich život byl jen takový labyrint a oni samy nejsou víc něž pokusné krysy v laboratoři.

K postavám: musím se přiznat, že Čtyřka mě v tomto díle velmi vytáčel. Jeho sebelitovaní a s tím spojená sobeckost mě nepřestávala pohoršovat. Ale chápu, proč se tak cítil a jeho chování se dá racionálně odůvodnit.

Samotná Tris mě nevadila do té doby, něž začala opět se svým sebedestrukčním chováním. Ale skončilo to tak, jak to skončit mělo a klišé v podobě happyendu se naštěstí nekonalo, i když jsem tomu ještě chvilku skutečně nemohla uvěřit.

Závěr: Celkově bych řekla, že třetí díl byl o poznání lepší než díl druhý, i když první díl u mě bezkonkurenčně zvítězil na plné čáře, ale to tak bývá... Celou tuto triologii zajisté doporučuji k přečtení :)

majinka1877
28.12.2015

Dobrá kniha !!! Ale je mi líto musim se vyjádřit : Naprosto mě dostalo jak proste Tris dala svuj zivot za jinej ! A zrovna když se dala dohromady s Čtyřkou! Prostě meto naštvalo !! Řekla sem si určitě nakonci bude napsano neco co me ovlivní aby jsem to sem nenapsala.... ale proste hrůza! Jinak super kniha :)

Alisce
20.12.2015 4 z 5

Aliance pro mě byla stejně čtivá jako předchozí dva díly. Tobias byl sice jiný než na začátku série, ale lidi se prostě mění. Tak velké životní události člověka poznamenají. Nevím proč ostatní čekali, že to tak dopadne, ale já rozhodně takový konec nečekala. Já jsem o tom konci ani vlastně moc nepřemýšlela, čekala jsem jen jak se to všechno vyvine. SPOILER: Do poslední chvíle jsem věřila, že se Tris probudí, že to prostě nebude pravda. Nechtěla jsem tomu uvěřit. Ten závěr byl, ale dobrý. Smutný, ale dobrý. Rozhodně celou sérii doporuču

amellia
03.11.2015 5 z 5

Souhlasím s Alisce :D

kyga
28.10.2015

Nudí mě komentáře typu "Knížka se četla příšerně, je to nejslabší díl a tím koncem to autorka celý po*****!" Kniha se mi četla dobře, do děje jsem se vžila rychle a hltala jsem celý příběh až do konce.
Spoiler!
Jelikož jsem u před tím slyšela od kamarádky že to skončí špatně a četla nějaké recenze, pořád jsem nemohla uvěřit, že mi zbývá jenom 35 stránek do konce, vše jde podle plánu a vše vychází tak jak by mělo. Když se to pak stalo, musím přiznat že mě to tolik... nevadilo. Začalo se to ale hodně rozvíjet a pak už jsem se prostě rozbrečela. Jedna věc je, když se stane něco hrozného a kniha skončí, a jiná když se něco stane a potom ještě musíte číst dalších 20 stran o tom jak se s tím vyrovnáváte a čím dál více propadáte beznaději. Je mi Tris hrozně líto, ale myslím, že víc je mi líto Tobiase.. Poprvé mám pocit, že knížka co jsem četla doopravdy skončila.
Autorku však kvůli tomuto konci obdivuju. Podle mě je tohle konec jak má být, i když není úplně šťastný..

deedulka
25.10.2015 4 z 5

Děj už mne nenadchnul tolik jako první díl. Zbytečné popisování pocitů už mi trochu lezlo krkem...bylo to pořád dokola...pocit naštvání ke Calebovi a ke Čtyřce, který se chvílemi choval jako neschopný mimoň s potřebou se přitulit k mateřské hrudi...do silného sebevědomého sexy vůdce z prvního dílu měl daleko. Louskala jsem to hodně pomalu. Chybělo mi více překvapujících momentů a napínavého děje. Jak jsem to četla po kouskách, tak jsem se ztrácela v tom, ze které strany je zrovna příběh vyprávěn, protože se postavy střídaly. Párkrát jsem musela obracet stránky zpět, abych se podívala, kdopak to mluví. No a na závěr mne tedy autorka pěkně vypekla. Malý spoiler: Pořád jsem si říkala, že to přece takhle nemůže udělat, že fantasy knihy končívají happyendem a bulela jsem jako želva. Byla jsem zklamaná, že po všech strastech co prožili, nemohli být spolu. Měla nechat jít s batůžkem Caleba, jak to měli původně v úmyslu a Tris by tak krotila své sebevražedné sklony. Chudák Tobík. :(

Lolaniky
30.09.2015

už dlouho ji chci začít čist ale furt jsem se k tomu nedostala

Lenka-knihy
27.09.2015 2 z 5

Pozor SPOILER!!!!! Tato kniha asi na stejné úrovni jako Rezistence. Taky jsem se do čtení musela nutit. Vadilo mi že byly kapitoly rozdělené z pohledu Tris a z pohledu Tobiase. Pletli se mi to a za to tedy velké mínus. Když se Tobias dozvěděl že Tris umřela tak jsem to nevydržela a strašně jsem brečela. Postupně se z toho ale dostávám a už jsem za to i ráda. Už to není ohraný happyend. Je to originální.

LeJaňule
21.08.2015

Od autorky je sice pěkné, že jako jedna z mála dokáže v knize zabít svého hlavního hrdinu, ale myslím si, že happyend by celé sérii neuškodil.
Detaily např. : kdo vybíral urnu pro Tris si autorka klidně mohla odpustit.
První díl byl zase nejlepší.
Doufám, že film se zadaří více než kniha. :D

Kat9
01.08.2015 4 z 5

Dočetla jsem to po neuvěřitelně dlouhé době,už jsem ani nedoufala,že to někdy dočtu.Je to asi takhle-na začátku mě to nebavilo,pak mě to asi uprostřed chytlo a pak mě to přestalo bavit.Myslela jsem,že je to docela předvídatelné,ale když jsem se dnes ráno dostala až ke konci,tak mě to zase chytlo a nemohla jsem přestat.SPOILER:Ten konec mě vážně dostal,tohle jsem vůbec nečekala.Myslela jsem,že Tris bude normálně s Tobiasem,prostě happy ending a ne že prostě umře.Pořád jsem čekala,že je to jen jako a že se tam objeví zdravá,třeba bude jen chvilku v nemocnici.Ten konec mě fakt dostal,hlavně to,jak na konci vysypali její popel při tom sjezdu.Zvlášť,když jsem se na to kus knihy dívala jejíma očima.Vážně jsem plakala.Prostě smutné.Hrůza.Jak jen to mohla ta spisovatelka udělat.Ale asi právě díky tomu dávám hvězdu navíc.Takže za ten konec jsem se nakonec rozhodla dát 4*.Trochu mě mrzí,že nemůžu dát 5*,ale to bych to dost přehnala,zvlášť když jsem si napřed byla jistá,že dám 3*.Už si přesně nepamatuju,jak moc se mi líbily předchozí díly,ale ten 2. se mi zdál asi nejhorší.Popravdě mě celá tahle trilogie nijak zvlášť nenadchla,ale ten konec mě dojal a teď se na to dívám trochu jinak.Nemůžu si pomoct,ale mám to díky tomu o trochu radši,ačkoliv bych tam měla radši šťastný konec.P.S.myslíte si,že se dá někdy čtyřka dohromady s Christinou?
(Omlouvám se,že to sem píšu 2x,předtím jsem to dala omylem do diskuzí.)