Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války diskuze

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345555/bmid_osudy-dobreho-vojaka-svejka-za-svet-BMx-345555.jpg 4 1381 191

Díl první: V zázemí – Díl druhý: Na frontě – Díl třetí: Slavný výprask – Díl čtvrtý: Pokračování slavného výprasku. Humoristický román českého spisovatele Jaroslava Haška přeložený do 58 jazyků, několikrát zfilmovaný i zdramatizovaný. Jde o nejvýznamnější Haškovo dílo, mnoha lidmi spojované s kongeniálními ilustracemi Josefa Lady. Smrt bohužel nedovolila Haškovi jeho dílo dokončit.... celý text

Diskuze o knize (7)

Přidat komentář

siena
17.05.2020

vrgulník, jestli je někdo správný Čech se nepozná dle toho, jaká kniha se mu líbí, či nelíbí. Tak daleko snad ještě jako společnost nejsme. Přiznám se, že to halasné přihlašování se ke "švejkování" považuji za něco, čím bychom se rozhodně chlubit neměli. Čím jsem starší, nacházím v románech J. Haška své kouzlo, nadsázku a naopak, nečtu to jako obdiv, ale jako kritiku počínání. Zkrátka satiru v tom pravém slova smyslu.

A měla bych jen malou technickou poznámku. Sama dělám spousty chyb, bohužel, přesto, ne hold, ale holt.

kní
15.03.2019

z rozhovoru s Aero Balkem (vyšel v LN 11.3.2019)

(Do finštiny přeložil Haškova Švejka, napsal ceněného průvodce Prahou, je laureátem ceny Premia bohemica. Eero Balk (1955) se narodil ve finském Kuopiu, vystudoval ruskou filologii na Kyjevské univerzitě a do finštiny přeložil na třicet knižních titulů - a nejen z českého jazyka, také z ruštiny, ukrajinštiny, lužické srbštiny a slovenštiny.)

* LN Z češtiny jste přeložil mimo jiné Haškova Švejka. Jak rezonuje Hašek ve Finsku?

Švejk je u nás stálice na seznamu oblíbených knih. Minimálně ve svém rodném regionu vnímám nedůvěru k mocipánům a v tom hraje Hašek na stejnou strunu. Do finštiny byl přeložen čtyřikrát: třikrát přes jiný jazyk a třikrát jen torzo. Žádný z překladatelů to totiž neměl snadné: první byl zatčen, druhý popraven (v sovětské Karélii) a třetí byl za války ministrem vnitra kolaborantské vlády sovětského Finska. Já jsem přeložil Švejka komplet a z češtiny. Vida, jak mám nudný životopis!


alibrum
30.06.2018

Diskuzi mám ve sledování, ale upozornění se mi na nový příspěvek neobjevilo :-(

Je to tak, zde uvedené ISBN se skutečně týká vydání z LK, které je 2. vydáním v Čs. spisovateli (uvedeno v knize) a má obálku, která je zde uvedena. V Databázi NK ČR je pod tímto ISBN ale uvedeno to vydání první z r. 2010, které má obálku odlišnou:
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002160302&local_base=NKC

Jediné vydání Švejka z r. 2017 je tam to od Dobrovského.

BarryBlack
19.03.2018

Alibrum: Viděl jsem v Levných knihách. Jinde to předpokládám ani nejde sehnat.

https://www.levneknihy.cz/hasek-jaroslav/osudy-dobreho-vojaky-svejka-za-svetove-valky/4100001

alibrum
20.01.2018

Vydání z roku 2017 (Československý spisovatel) uvedené zde skutečně vyšlo? Hledám kde se dá a vydání s vyobrazenou obálkou nemohu nikde najít, ani žádné jiné vydání od Československého spisovatele. E-shopy nabízejí vydání z Knižního klubu a Omegy, od Čs. spisovatele vůbec nic.
ISBN v Katalogu a databázi Národní knihovny ČR najde jen vydání z r. 2010.

siena
15.10.2017

MrBladie, tento dotaz bych položila samotnému prodejci.

MrBaldie
15.10.2017

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,když si to tady cca 250 korun objednám, dojde mi 1,2 díl v jedné knize i 3,4 v další knize ? Nebo musím platit 1,2 díl jako jednu knihu a 3,4 platit jako další knihu ? Předem děkuji za odpověď