Opuštěná společnost diskuze

Opuštěná společnost https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353649/mid_opustena-spolecnost-OF1-353649.jpg 5 1260 287

Česká cesta od Masaryka k Babišovi. Žijeme v době, kdy jeden lživý příspěvek na Twitteru či Facebooku má větší dosah než systematická práce investigativních novinářů. Posilují populisté, kteří sbírají body kritikou establishmentu, i když sami mají z vlastního elitního postavení dlouhodobý prospěch. Výdobytky demokracie jako svoboda slova či nezávislost médií jsou necelých třicet let po listopadu 1989 zpochybňovány. Šéfredaktor týdeníku Respekt popisuje dobrodružnou českou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje dnešní politické a společenské události do historického a evropského kontextu. Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, v níž myšlenkový rámec dávají autorovi úvahy K. H. Borovského, H. G. Schauera, T. G. Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Václava Černého, Jana Patočky, Erazima Koháka či Václava Havla. S odkazem na velké kritické duchy demokratické tradice Tabery jasně ukazuje, že rizikům přítomnosti se nejlépe čelí nikoliv panikou, ale chladnou hlavou a rozhodností.... celý text

Diskuze o knize (51)

Přidat komentář

SputnikV
06.01.2022

tak prej můj komentář byl přesunut do diskuze.... přesunu si sám.

callahanh - buďte klidný společnost nejen zde se spojí díky skvělému vedení EU, její prozíravé zahraniční i ekonomické politice,, jen to střelí.

jinak pan Taberry je jeden ze známých populistů, jeho osobnost a podobné jiné nejsou s to spojit, jen rozdělit . Spojí nás všeobecný pokles životní úrovně, povinnost plnit pomatené instrukce, vstupujeme díky EU i jiným, na cestu, kterou pod vedením velikého Maa si prošli k všeobecnému tamnímu nadšení Číňané... taky dělali veliký skok a skončili tehdy tam, kde se ocitneme brzy i my.

freejazz
04.01.2022 5 z 5

ano, siena, díky za návrat na zemi:). jak jsou dneska „spřízněná“ média zahlcena obrázky nejpohodovějšího karavanu v Česku, jak sympaticky na mě vyskakuje z každého šuplíku ona příjemná tvář s přirozeným strništěm... až cítím „ty motýle“ v útrobách (jasně, v mém případě to nejspíš motýle nad lány řepky nebudou:). jak nám virotik na Hradě zase začíná zvedat náladu neustálým trollingem nabývám dojmu, že se vlastně vůbec nic nezměnilo a neděje.
společnost prošpikovaná šmíráky, udavačy, bonzáky, podvodníky všeho druhu a denuncianty, kluby hejterů na všech možných portálech, zlovolné činy majitele atlasu hub a nade vše neutichající kampaň za báťušku gosudara na všech frontách...
v podstatě Tabery opravdu neřekl nic, co bychom nevěděli, pouze se tváříme, že to nic není, že se s tím stejně nic nedá dělat a „nějak bylo, nějak bude“. netuším, kde se to v našich lidech bere...

(já vím, jednou slovensky, jindy česky, za co mě vlastně máte chytit... ale nejspíš patřím do Evropy, protože rod mojí babičky je doložen do druhé poloviny 16. století na severní Moravě, rod mého táty zase přichází z Dubrovniku a má příměs slovenské krve, zato moje děti, to už je úplný guláš, ty mají v sobě i něco krve maďarské:) a raději to nerozvádím dál, protože to obohacování pokračuje skvělým tempem a netušenými směry:) takže se klidně vyjadřuji jak k českým, tak slovenským reáliím, protože v nich žiju a stále se považuji za dědice myšlenek Masaryka i Havla.)
ten technokratický póvl s inklinací k oportunizmu, levičáctví, nacionalismu a donašečství to je opravdu jedno velké nedorozumění, stejně jako hloupý pokus udělat tlustou čáru za minulostí, protože ona nás zase jednou dobíhá...

knížku jsem četl jedním dechem, myslím že v době vydání mohla sehrát celkem slušnou úlohu, ovšem pouze za předpokladu, že by čeští čtenáři – voliči volili číst něco, co jim otevře oči a nezůstali u toho, co jim spíš zvedá poklopec.
prostě, je to opět knížka, která by měla patřit k povinnému nebo aspoň doporučovanému čtení na středních školách. jenomže jak toho dosáhnout, když máme signálem pokrytou celou zemi a kromě atlasu hub ještě další žrouty času a invence, od kterých se prostě nedá odtrhnout, když si člověk nechce uříznout ostudu.

a tak mě napadá, co kdyby pan Tabery na tom atlasu hub vytvořil profil s názvem knížky a pomalu na něj pouštěl myšlenky v knížce nastřádané? nepřítele jde porazit jeho vlastními zbraněmi... snad...

(aby nebylo mým českým přátelům líto, my máme na Slovensku taky svého propagandistu, lidově zvaného vrchní hovnometčík. na jeho profilu se slézá přes 165 tisíc lidí, kteří cítí krev, ale v největší míře jsou to spíš chudáci a duševní mrzáci, kteří mají největší radost z toho, že se něco nepovede, nebo že zase proklouzl nějaký gauner. a zdá se, že se konečně našel člověk, nebo parta, která mu utne tipec. s klidem a argumenty podloženými fakty a zdroji se vydali do boje s hloupostí a zlobou - jak nás k tomu již dávno vyzýval nejenom Jan Werich ale i ten Šejkspír, slovensky Sasír. a i když tento boj lze stěží vyhrát, nesmíme v něm ustávat.)

takže, pane Tabery, jestli se to k vám donese, děkuji za vaši velkou malou knihu. a těším se na pokračování, i kdyby mělo přijít třeba až po deseti letech.


siena
02.01.2022

freejazz, abyste nezakřiknul... obávám se, že konec bačování ještě nenastal... že ještě zdaleka "vyhráno" není...

freejazz
02.01.2022 5 z 5

tak toto musím najprv rozdýchať. a keď sa mi to všetko trochu usadí, napíšem viac.
v každom prípade by som si rád prečítal niečo ako pokračovanie, mohlo by sa to volať Ako dvaja bačovali až dobačovali... a čo ďalej

gladya
28.03.2021 5 z 5

to Katsy: Zkusím to jinak. Připusťme, že kapitalismus má hodně chyb. Zkusím položit jednoduchou otázku. Jaká je alternativa? Zatím nic lepšího a přitom fungujícího neznám. Já minulý režim pamatuju. A i když to, co jsem zažila, bylo oproti padesátým létům jen slabý odvar a light verze, nevrátila bych to. Současný systém neadoruju, jen mi zkrátka vyhovuje mnohem vic (pro jistotu nic jsem nerestituovala, neprivatizovala ani netunelovala, jsem ten obyčejný občan, kterým se ohání kde kdo) .
Poukazujete na reálné nešvary dneška, jenže ke každému takovému příkladu můžu kontrovat něčím z režimu minulého. A myslím, že střeliva do takové přestřelky budu mít o dost víc víc než vy.
A trochu sí rýpnu, v seznamu hlavních vykořisťovatelů vám chybí ten, co maká nejvíc ;-).

mirRa_cze
02.09.2020 4 z 5

Tato kniha, jako jedna z mnoha, co vyšly v posledních cca 10 letech, přináší čerstvou perspektivu, která bohužel v české společnosti zcela chybí - a to kritický pohled na naši roli v naší vlastní historii. Češi si totiž zvykli analyzovat všechny neúspěchy s předpokladem, že za ně může nějaký cizák zpoza hranic a my jsme vždy (byli) ty krystalicky čisté oběti.

Prvním odstavcem neříkám, že jsme špatní "z podstaty" a můžeme si za vše sami. Uvědomění si našich vlastních historických chyb ale považuji za zásadní krok k tomu, jak zastavit současný neradostný vývoj (nejen) politické kultury u nás.

siena
25.07.2020

Kartsy, oba autoři se zamýšlejí nad jinými aspekty společnosti. Umím si představit, že jsou čtenáři, a i zde na DK, kteří četli obě knihy a obě knihy vysoce hodnotili. A možná i ten Respekt drželi v ruce... A ještě jednu poznámku. Že se vám nelíbí to, co druzí píší, či říkají, ještě nemusí být propagandou. Bohužel podobný náhled vidím jako příčinu rozdělené společnosti, a to nejen té naší...

siena
21.12.2019

Kartsy, já snad někde píši, že je nějaký režim bezchybný? Ne, ale to samozřejmě není překážkou toto hned v úvodu podsunout!

A opět se musím vrátit již k řečenému...svým eposem jste jen navázal na pouhé relativizování všeho a všech. Dnes tak rozšířené. Na tom, v jakém zřízení žijeme, jaké zákony, jaké protiváhy v tomto zřízení fungují, koho volíme, co ti říkají, nezáleží, všichni a všechno je stejné. Pravda, fakta, neexistují, jsou jen názory a dojmy. Vytýkáte mi adoraci dnešního režimu na základě porovnávání s režimem před 30. lety. Jednak nic neadoruji, jen na rozdíl od vás jeho chyby vidím někde jinde, ale sám tu porovnáváte totéž, jen v opačném gardu. Napsala jsem, že k žádné velké korekci na konci padesátých let nedošlo, neb tu političtí vězni byli stále, stále tu žili lidé tzv. druhé kategorie, na jejichž dětech se dokázal, ten korekturou napravený, režim dál mstít! Když toto budete zlehčovat, ignorovat, když budete nazírat na jednotlivé osudy prismatem jakého si "ideál byl dobrý, toto jsou jen jeho nepodstatné chyby, úchylky", tak tedy spravedlivější uspořádání opravdu nenastolíte. Nepodsouvejte mi, že nazírám na svět očima propagandisty, pana Taberyho. Vůbec, velmi rád toto slovo, propaganda, používáte. Ne všichni, co vidí svět jinak než vy, jednak patří do jedné ucelené množiny, kterou byste mohl jednoduše onálepkovat, ale ne všichni uvažují ve schématu nějaké propagandy. A hlavně, ne všechno, co nekoresponduje s tím vaším, je nějakou propagandou. Nevím, ale já v jedné prožila celkem velkou část života. Jsem tedy celkem seznámena s tím, co to slovo znamená a jaké má důsledky. S dovolením, od vás, od člověka se smýšlením, které zde ve svých komentářích formulujete, si radit opravdu nenechám a dál raději budu argumentačně slabá, jak naznačujete. Na rozdíl od vás, vidím v této relativizaci příčinu stavu, v které se dnešní společnost nachází. A ano, jsou velké tzv. kauzy, ano, jsou lidé, kteří si zaslouží ochranu a měli by být vyslyšeni, kterým se nežije vůbec lehce, existují i velké nespravedlnosti. Přesto si myslím, že jedině dobře fungující právní stát, který není žádnou ideologií, tudíž nemůže být ani nějakou propagandou, jsou to instituce, které mají práva a povinnosti, které jsou navzájem v protiváze, dokáže těmto lidem pomoci, ne nějaké další experimenty s korekcemi ideálů, které zde naznačujete.

Kartsy
21.12.2019 odpad!

ad Siena: je roztomilé číst si vaše naivitou prodchnuté obhajoby režimu bez sebemenšího pochopení fungování všech režimů, které si kdy lidstvo vymyslelo. Žádný režim/společenské zřízení není bezchybný - tou nejdůležitější vlastností a zároveň kvalitou každého systému je jeho schopnost postupné korekce jeho největší chyb...a v tomhle bohužel reálný socialismus vyhrává nad současnou demokraturou na plné čáře. A vy se svojí adorací režimu jste jednou z hlavních příčin - současný režim totiž nepřipouští kritiku a svoji existenci je schopen "obhájit" pouze neustálým porovnáváním se s režimem dávno (před 30 lety) zničeným a to zásadně jeho účelovým ahistorickým výkladem. Ani po 30 letech se nenapravují křivdy a zločiny 90.let, jednoduše proto, že by to vedlo k pádu celého systému po té co by se ukázalo, že velká čast zbohatlíků dnešní doby získala svůj majetek neoprávněně! Vaši argumentační ztracenost pěkně charakterizuje věta "přesto tu stále ještě je právní stát, fungují jeho instituce". Bohužel, "nový" právní stát se s bolševickými soudci za 30 let nevybudoval (proč asi?) a po roce 1989 se přestala stíhat dokonce i majetková trestná činnost, kterou předchozí režim exemplárně trestal. V celé společnosti dnes rozhoduje globální diktát peněz - dnešní soudy vynáší diametrálně rozdílné rozsudky pokud kupř. autem zabije někoho bohatý/privilegovaný občan nebo se stejného provinění dopustí občan řadový. Na závěr doporučuji začít nahlížet lidskou společnost bez Taberyho propagandistického rámování (koneckonců on kope za svého zaměstnavatele a udržení status quo), ale principem kontinuity - lidé se mávnutím kouzelného proutku nezměnili jen proto, že na Hradě začal sedět jim neznámý disident. Za druhé je potřeba si přiznat, že polistopadová garnitura si především velmi majetkově polepšila (ostatně tento motiv byl převažující pro všechny změny režimů... akorát soudruhům tenkrát stačilo 1 auto, 1 vila a 1 chata...). A nakonec mi přijde úsměvné, jak přesně víte, koho v parlamentních volbách volím. Ostatně jako kdyby na tom záleželo - volby stejně vyhrávají strany/kandidáti podporovaní oligarchy (takže pak reprezentují jejich zájmy) a nebude tomu jinak, dokud politický marketing nebude finančně zastropován.

siena
21.12.2019

Kartsy, děkuji za tu vaši reakci. Domnívám se, že jste v ní názorně vystihl "myšlení" těch, kteří sice velice kritizují společenské změny, které proběhly před 30. lety, přesto, prošla jsem si vaše zdejší komentáře, dají na ty, kteří tu ve skutečnosti budovali dnešní "oligarchický" systém, a berou jejich výklad, za ten "správný". Míním tím ty, kteří byli jediní, kteří měli kontakty, možnosti a i finance, agenty STB a KGB, funkcionáře tehdejší KSČ. A kdo je dnes největším a nejhalasnějším podporovatelem druhého nejbohatšího oligararchy, typického zástupce mnou zmíněných? Kdo ho dnes drží u moci? Kdo je podporovatelem byznysu toho nejbohatšího? Kdo je obklopen lidmi, kteří sami založili svůj byznys na obchodu s chudobou, kteří jsou známými kmotry? Chtělo by se říci, že je to celkem veselé, vidět, slyšet ty, kteří podobně jako vy, tak rádi mluví o tom, jak jim jde o ty nejpotřebnější, kdyby to nebylo hodně, opravdu hodně smutné. A stejně, jako to předvádíte vy, se snaží toto relativizovat tím, že druhým předhazují své vlastní chování, své přesvědčení.

Před 60. lety (1959) neproběhla žádná velká reflexe předchozího fungování. Mnoho politických vězňů v té době stále ještě sedělo v komunistických lágrech. Stále ti, kteří byli již propuštěni, a přečkali všechno nesmírné utrpění, spolu se svými rodinami, žili s cejchem někoho, kdo je pro společnost zcela nepřijatelný. A jaký byl jejich život, moc dobře víme. Stejně, jako ti, kteří v době normalizace se stali dalšími, kteří žili s nálepkou občanů druhého řádu. Mohu kritizovat mnoho z toho, co se dnes děje, zvláště dnes, a znovu se vracím k mému úvodu, přesto tu stále ještě je právní stát, fungují jeho instituce. Nic z toho minulý, protiprávní, zločinný a zavrženíhodný, režim neměl. Proto je zcela nesmyslné tyto režimy porovnávat.
Samozřejmě, a už jsem to tu i psala, je určitě nemálo lidí, kteří nechtějí žít, nestojí o to, v uspořádání liberálně-demokratickém, které stojí na principu právního státu, na vyrovnávání svých jednotlivých složek. Měli by to tedy říct a stát si zatím. Ne, jako se to bohužel děje, kritizovat vybrané persony a s nimi spojovat svou kritiku současného režimu, a do ní zahrnout potom všechny ty, kteří vidí svět odlišně, a druhým dechem obhajovat chování lidí, volit ty, kteří mnohdy nesou za sebou mnohdy horší hříchy. To je nelogičnost, které stále, a asi nikdy, ne zcela porozumím.

Kartsy
20.12.2019 odpad!

ad Siena: kolem této Taberyho modlitební knížky se zase roztrhl pytel s módními policajty...v tom jediném se od minulého systému zase tak moc nelišíme...ačkoliv před 60 lety proběhla velká reflexe předchozího fungování, vlna kritiky a politických rehabilitací. Tento systém tomu předchozímu v tomto nesahá ani po kotníky - 1 milión spoluobčanů v dlužním otroctví nikomu nevadí (další milión, který s nimi bydli v jedné domácnosti také ne)... děkujeme Kellnere, desítky tisíc ukradených bytů OKD také ne... děkujeme Bakalo (mch. Taberyho chlebodárce). Dokonce i první československá kapitalistická republika ve svých filmech dost často reflektovala nuzný život občanů, kteří prohráli v boji "každý s každým". Tipuji, že Tabery (i Siena) by (nyní nenáviděný) režim oslavovali se stejnou vervou. Typičtí "svazáci"...

siena
20.12.2019

Kartsy, další zdejší rádoby utlačovaný? V poslední době se tu s vámi roztrhl pytel. Ono se sice nikomu nic nemaže, nikdo vás za nic nepronásleduje, tak si musíte alespoň o tom napsat, viďte? Jak byste se také jinak zviditelnil...

Kartsy
20.12.2019 odpad!

Rozepisovat se o tom, že pan Tabery je skvělý demagog nemá příliš cenu, jelikož je to více než zřejmé. Jeho Opuštěná společnost je obvyklou četbu pro kohokoli, kdo se náhodou začne zajímat o to, kde zůstaly skryty všechny ty skvělé výdobytky neoliberálního korporativního kapitalismu, ve kterém jsme my Češi měli Němce dohnat a předehnat nejpozději před 2 dekádami. Kniha není v žádném případě objetivní a vtíravě po celou dobu vnucuje názor, že za všechno, co se z politických slibů posledních 30 let nepodařilo, může předchozí vláda KSČ. Autor elegantně zastírá, že tento systém přestal doslova ze dne na den existovat jiz před 30 lety,tj. 1 generací...a to navzdory Havlovým slibům o tom, že se tady žádný přežitý kapitalismus budovat nebude!!! A teď jsem zvědavý, jak dlouho tady ten komentář zůstane :-).

Kartsy
03.12.2019 odpad!

Tolik hvězdných komentářů u černobílé pavědecké propagandy viděti, to si opravdu zasluhuje plný kotel...peklooo

gladya
03.07.2019 5 z 5

Bubka

Děkuji, to mi stačí. Shánět učebnici vlastivědy nebudu. Co je tam "závadného", bych se stejně musela domýšlet.

bubka
03.07.2019

no a já jsem vám napsala. že o rozhovor s vámi nestojím, s demagogem je zbytečný, a k vaší prosbě jsem vám sdělila, kde můžete prostudovat a najít či nenajít ukázky výplachu mozků. tomu se říká dodat zdroj... s tím ale vy pracovat nebudete, že ne.

pokud se týká nicku bubka, nevymazala jsem nic.....a vy jistě dokážete nahradit mé jiné příspěvky stručným shrnutím mé příšerné osobnosti, kdybyste si nevěděla rady, jistě se poradíte se zdejšími odborníky na ruské špiony.

gladya - obstarejte si zdroj, který kritizuji a uvádím a tam se dočtete věci....to jsou moje argumenty, originální zdroj. myslet si můžete co chcete...mně osobně je to jedno a povoluji vám to.

siena
03.07.2019

bubka, je tu veřejný prostor. Vy jste zde napsala expresivní vyjádření o dnešních učebnicích a já se zeptala, jestli byste nemohla uvést příklad, kterým byste to své vyjádření doložila. Jak jsem napsala, není to první náš zdejší střet, vím, jaké postoje zastáváte, takže si umím představit, co se vám na dnešních učebnicích nelíbí. Ale pro tuto diskuzi, pro ty, kteří diskuzní vlákna nečtou, a ani by jim to nebylo moc platné, neb jsem koukala, že jste si plno svých příspěvků vymazala, by bylo dobré, kdyby měli možnost dozvědět se, co vás k těm hodnocením vede. Na tom nevidím nic demagogického, naopak. To by měl být základ jakékoliv diskuze, jinak jsou to jen výkřiky a nic jiného...

gladya
02.07.2019 5 z 5

Bubka,
prosím také o konkrétní příklad, co je v učebnici vymývání mozků. Nepatří to sice moc do této debaty, ale když už jste s tím začala, dokončete to.

Třeba bychom to sami nepochopili. Nebo si máme myslet, že vám došly argumenty?

bubka
02.07.2019

siena - to je vaše věc zavírat oči před realitou, mne do toho netahejte a znovu vás žádám, ignorujte mne, nemám s demagožkou jak a o čem diskutovat.

siena
02.07.2019

bubka, shánět nemusím. Mám jakousi představu, kterou jsem si udělala, za ta léta zde, na základě vašich příspěvků. Jen si myslím, že když už někdo přijde s podobně ostrým prohlášením , měl by uvést i nějaký příklad, který ho k němu vede.

bubka
02.07.2019

sieno, poradím vám, kupte si ji a prostudujte., myslím, že je k sehnání. abyste mne nepodezírala z toho, že vám ji chci zatajit, jedná se o dílo nakladatelství NOVÁ ŠKOLA, s.r.o. autorů CHALUPA - ŠTIKOVÁ, ono to jinde nebude jiné.

nakonec je to stejné i tady kritický názor na knihu i autrora je vydáván za diskuzní příspěvek..

siena
01.07.2019

bubka, ale já bych se ráda vrátila k té Vlastivědě. Seznamte nás, co nemáme možnost do ní nahlédnout, co je tím výplachem mozků, prosím...

bubka
01.07.2019

víte o tom, že toto - pan Tabery nezklamal, zase manipulativní bláboly pro naivní duše, není názorem na knihu,? PROTO Byl právem přenesen do diskuze :D-. no ale upřesním, kniha je tendenční, populista v ní kritizuje jiné za populusmus.. rozhodně doporučuju k přečtení, vytváří dobré protilátky.

siena
29.06.2019

Sice to nesouvisí přímo s knihou, ale když už jste se zmínila, bubka...Mohla byste, prosím, přímo ocitovat z té Vlastivědy pro 5. ročník? Nějaký souvislejší text, o kterém zde píšete jako o výplachu mozků?

gladya
27.06.2019 5 z 5

Bubka, mám na mysli třeba jazykovou úroveň, úroveň argumentace , podloženost tvrzení apod.
Mně se Tabery dost líbil, ale trochu tam vidím černobílé vidění, přílišná adorace idolů. Ale s tím se myslící čtenář srovná.

Že by za všechno mohla levice mi z Taberyho knížky nevyznělo, asi ani komunisté. Pokud si pamatuju, ani pravici nešetří.

bubka
27.06.2019

gladya - jak byste si představovala hodnocení knihy jako knihy? jako vazbu, ilustraci, tisk? jako výrobku?

ta odlišnost pana Hampla a pana Tabery je v něčem hodně podobná, za všechno může levice zajména pak komunisti

gladya
27.06.2019 5 z 5

to Bubka

Uznávám že Tabery a Hampl nepojednávají o tomtéž. Máte pravdu v tom, že obě knížky jsou poznamenány přesvědčením autora. Pravděpodobně jsou oba přesvědčeni o "své pravdě". To je v pořádku. A na řadu věcí mají oba pánové názor odlišný a mají odlišný přístup, světonázor nebo jak to vyjádřit. V tom smyslu jsou do určité míry protiváhou.

Ostatně troufám si tvrdit, že pokud někdo četl obě knížky, je časté, že kdo jednu hodnotí kladně, druhou druhou záporně.

Osobně považuju za chybu, že se málokdo z nás dokáže hodnotit takové knížky jen jako knížku, nezávisle na prezentovaných názorech. Ale to je asi přirozené.

Co se dějepisu týče, musela bych znát konkrétní příklad. Nejsem zastánce toho, aby dějepis vypadal stejně jako za mě, jen s opačným znaménkem.

To Skeeve. Na tom , že cituje oblíbence nemusí být nic špatného. Samozřejmě, je to věc míry.

bubka
27.06.2019

gladya - vám přijde, že ty knihy pojednávají o toméž? já že jste hledala tu protiváhu.

Z mého pohledu jsou obě poznamenány přesvědčením autora více než je zdrávo, jsou tendenční, rozíl je v tom, že Tabery sjíždí mainstream, je jeho součástí, kdežto Hampl už ne. a rozdíl bude i v autorech, podle mne Hampl má reálné přesvědčení, půjde s ním nahoru i dolů,u Taberyho si tím jista nejsem.

pro zajímaost, dnes přinesl syn domů učebnice i tu vlastivědy pro pátý ročník.. výplach mozků začíná už tam, celý Tabery pro děti. Ne že by byl Hampl lepší nebo horší, jen jiný.

Skallarix
26.06.2019 1 z 5

@gladya - Oh jistě, Tabery. Ano, ten jen cituje a cituje, své oblíbence mnohdy nehledě na to, co říkají v širším významu. Nic moc z jeho vlastní halvy nevypadne. A když už, stojí to rozhodně za to.

gladya
26.06.2019 5 z 5

topi80
Prolomení hradeb jsem přečetla, abych měla protiváhu k Opuštěné společnosti. Jenže jsem protiváhu nenašla. Tedy je to protiváha názorová, to ano. Jenže názory by měly být podloženy fakty, zdroje ocitovány. Ať se názorově přikláním kamkoli, tohle Tabery vyhrává na celé čáře. Snažím se neuzavírat moc do své názorové bubliny a vnímat argumenty protistrany, pátrám po nich, viz moje starší příspěvky, ale zatím je to marné.