Ydris: kniha první diskuze

Ydris: kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325891/bmid_ydris-kniha-prvni-vt7-325891.jpg 3 132 55

Odkaz tastedarů série

1. díl >

Ydris je počátečním dílem epické fantasy ságy, kterou obklopují ilustrace, hudba a rozsáhlá mapa. Rozvětvený komplexní příběh obohacený písněmi, básněmi a vlastními jazyky je zasazen do propracovaného světa s pestrou historií i kulturou. Magie s limity, bytosti inspirované slovanskou mytologií, humor, intriky… Vítejte. Dějiny Avirie jsou psány krví. Od jejího osídlení a bojů se stvůrami, přes rodové války, barbarské nájezdy, povstání či mor, poznal lid této země jen málo míru. Přesto se zdá, že si bohové mír stále nepřejí. Trůnu se ujímá Orseon Delran a v jeho rukou nyní leží osud země. Leč není jediným, kdo chce tkát látku dějin. Ne všechny rody se jeho vládě hodlají poddat bez boje. Orseonovu mysl také trápí uprchlí Acrel a Artianas z rodu Zanfree, potomci svrženého krále, kteří se ztratili neznámo kam. Ze všech jsou to pouze rytíři Bratrstva a Stříbrné kněžky, kteří stojí neotřeseni, pilíře moci a jistoty v bažině chaosu, strhávající slabé pod dusivé bláto. Jen čas ukáže, zdali meče Bratrů a magie čarodějek dokáží odolat šířící se temnotě. Mezitím se v hlavním městě schyluje k válce nočních cechů. A Wrael, prohnaný loutkář, tančí po jejím bitevním poli - po ulicích. Ze stínů tahá za špagáty svých loutek a s potměšilým úsměvem na tváři je nechává skákat, jak se mu zlíbí. Je to muž, jehož motivy nikdo nezná. Muž, který ví snad o všem, co se ve městě děje. Za jeho vědomosti platí cechmistři zlatem. A nejen oni. Pro Wraela má nový úkol také správce města, který jej nechá sledovat podezřelou bělovlasou ženu. A daleko za hranicemi království, za Bílými horami, v zemi zvané Waleyrská divočina, se mladý barbar probouzí z neustále se opakujících vidění. Jen tři z nich si však dokáže s procitnutím vybavit - zasněžený průsmyk vysoko v Bílých horách, majestátní chrámovou stavbu z kamene a v neposlední řadě… bělovlasou ženu.... celý text

Diskuze o knize (30)

Přidat komentář

Eslem
07.01.2019 1 z 5

Přidávám odkaz na zajímavý článek od spisovatele Míly Lince, který pojednává o úskalích crowfundingové podpory neznámých autorů (Ydris je zmíněn jako jeden z příkladů): https://www.fantasymag.cz/ani-harry-potter-by-tam-neprorazil-nepodporujte-knihy-na-startovaci-hithitu-a-dalsich-crowfundingovych-webech/?fbclid=IwAR10evpDzenIpWxPn7cW4O3_uIB22yqp_2xQ29B-jLWY3lskjyOMIoj9jbg

RinI
03.09.2018 4 z 5

Jiratom:
1) Já například znám název Avatara 2 (pokud k tomu něco nedoplní) a to máme 2 roky před vydáním. Dokonce Avatara 3, 4 a 5. Wau! To je novinka co? Je to úplně normální věc a záleží jen na autorech.

2) To, že člověk chce mít propracovanou série je v této době zločin? Jelikož knižní série jen jenom o "knižkách" a ničem jiném"? Jinak nevím, o které počítačové hře to mluvíte, ale rozhodně ne každá vypisuje seznam a má kolem sebe hromadu materiálu (možná tak RPG a to není rozhodně většina). Her je bezpochyby na světě 10 000+.

3) Pokud jste schopen vymyslet originální jména, která se už neopakují v těch stovkách, ne-li tisících fantasy knihách - jen do toho! Navíc i překlady cizích knížek si mnohdy s těmi jmény měst apod. pohrají.

4) Spíš mě zaráží, že si Vy myslíte, že v této době lze na fantasy najít něco originálního... Vždyť všechny knihy této doby vyšly z Dračích jezdců, Pána prstenů apod. A dokonce i ty vycházejí z historických pramenů - draci apod? Další wau! Vždyť pomalu originální tu může být jenom nynější doba a sci-fi - a ty pomalu taky ne.

5) Jinak autoři se nebáli dát něco zajímavého (možná trochu méně originálního) na Startovač. Dělá to mnoho lidí a ne jenom s knihami, ale i filmy, hrami všeho druhu... Takže když chcete být "originální" a začít psát několik povídek a knížek, než napíšete svoji první ságu - jen do toho!


Jiratom
18.08.2018

Knihu jsem sice ještě nečetl, ale nějaký obrázek jsem si již o ní vytvořil. Tak za prvé: ta přemíra všemožného doplňkového materiálu okolo knihy na mě nezapůsobila dobrým dojdem. Opravdu nevím, jestli je nutné, aby měla kniha svoji vlastní hudbu, ještě ke všemu vytvořenou samotnými autory. Webové stránky Odkazu tastedarů jsem projel křížem krážem a mám pocit, že znám celou sérii nazpaměť ještě před tím, než byla vůbec dopsána. Názvy následujících dílů (teprve ve fázi připravování) známe ještě před vydáním...

Seznam postav a míst vypadá, jako kdyby se zmiňoval o nějaké počítačové hře (tak na mě vlastně působí všechen materiál okolo knihy). Navíc jsou jména postav velmi podobná a skoro se mi zdá, že souhrn jejich počátečních písmen dohromady tvoří celou abecedu, jako kdyby to snad autoři vymysleli záměrně. Abych se do toho ještě víc zavrtal, chtěl bych dodat, že pojmy jako avir a alnavir jsou velmi podobné, a přitom si nejsem jistý, jestli související.

Jako velkého fanouška fantasy map mě samozřejmě zaujala i mapa Avirského království. Vůbec jsem nepochopil, proč se v mapě míchají názvy českého a cizího (zřejmě vymyšleného) původu, když jde přitom o jednu a tu samou zemi. Navíc názvy jako Ržání, Králohrad, Nové Město, Berdychov, Léto (řeka), Brod a Prasklá hole mě vskutku pohltily svou originalitou. Pochopil jsem to tak, že autorům už prostě docházely nápady, a tak na již tak nudnou a jednolitou mapu světa (celá země není ničím zajímavá) obrovského rozměru naházeli názvy, jak je zrovna napadaly. Na mapě se mi líbila snad jen kvalita provedení (z výtvarného hlediska).

Dále bych chtěl dodat, že na celé knize je zřejmě slovanské pouze to, že se v království semtam vyskytují ony "česky" vypadající názvy měst a vesnic; a lešijové, bytosti ze slovanské mytologie. Ani jedna postava nemá slovanské jméno, což mě mrzí.

Oceňuji ilustrace a obálku knihy, které se v celku zdařily. Jenom doufám, že z dějového hlediska kniha není opravdu tolik inspirovaná Písní ohně a ledu, jako tu mnozí píší. Protože jestli ano, nevidím na knize nic tak nového, originálního, jako autoři slibovali. Vyhledávám knihy pro jejich literárnost (vtip, originalitu, ponaučení, odlehčenost, autorův pohled na svět, styl psaní...) a nevím, nevím, jestli ji zde najdu. Každopádně nechci děj hodnotit dříve, než si knihu přečtu. Jedno vím ale jistě: z ukázek jsem vyčetl, že autoři milují rozsáhlé popisy mnohdy až zbytečných, samozřejmých věcí, nebo rádi popisují myšlenkové pochody, které by čtenáři mohli dojít z přímé řeči (viz barbar Rorn z prologu).

Nevím, nevím, jestli byl dobrý nápad začít spisovatelskou kariéru napsáním pětidílné ságy, již by očividně mnoho nakladatelství nevydalo, vzhledem k tomu, že první díl byl vydaný s pomocí Startovače.

RinI
17.01.2018 4 z 5

kvetfana: Ale konstruktivní recenzi k dané knize napsat neumíš že? ...

kvetfana
21.12.2017 2 z 5

readah: Město přízraků se mi nelíbilo kvůli tomu, co je na první pohled zřejmé. Líbilo se mi převážně kvůli hlubšímu příběhu, jež se skrýval ve vodách, kam povrchni čtení nepronikne. Líbilo se mi kvůli filozofickým náznakům. Pokud tomu dáš ještě někdy šanci, zkus si to fakt soustředěně přečíst a vnímat jako celek, ono to svý kouzlo opravdu má :)
K Obrazu: A čím mě to mělo nadchnout? Hlavní postava bez vlastního rozumu, našeptávač, který byl od prvních řádků až příliš jistý sám sebou, třebaže nikdy a nikde nebylo vysvětleno (klidně i situačně, nepotřebuji mít napsáno něco jako "a proto si mých názorů váží"), kde vzal onu úctu a váženost. Dále to byla kniha, jejíž konečný zvrat mě absolutně nepřekvapil, dokonce jsem to finální prohození čekal a to si myslím, že by dobrá kniha měla umět překvapit. Takže tak :)

Lenka.Vílka
20.11.2017

Multi kultur fukul whatever? Hele, mě to je jedno, dokud to funguje. A tahle kniha funguje, přestože si myslím, že jsem nepochopila její pointu. Podle komentářů jsem se bála, že to bude náročné čtení, protože nejde jenom o ten text. Aha, je tam pár čáranic nějakejma volejovkama, ale tomu já nerozumim. (Jsem kulturní barbar, kterej tuhle část umění nechápe.) A taky mapa? Kde? Jako někde na netu? Hele, to je na mě moc. Ale abych nebyla za blba, tak jsem se tam koukla. Nápad to není blbej a jsem si jistá, že to dost lidí ocení, ale za mě ne. Když to začalo na netu, tak to tam bude žít dál, ok. Ale...na mapu do knihy už peníze nevystačily? (Fakt nevím kolik dnes stojí vydat knihu a kolik lidí proto muselo "vypomoct", ale upřímně, ani mě to nezajímá. A ještě k tomu jsem staromilec.) Já čtu knihy. Nějak netoužim po dimenzionálnim tripu za pomoci dalších věcí. Takže moje hodnocení se skládá pouze z textu a přebalu a výsledných pocitů po dočtení.
Kniha mě bavila tak do poloviny. Dějově to bylo sice dobré, ale číst mě už po čase nebavilo. Asi to jenom nebyla kniha pro mě, protože na začátku to bylo fakt dobré (a teď se nechci zastávat knihy, jenom píšu svůj názor). Co ale musím vyzdvihnout je přebal. Jednoduchý a zároveň všeřikající, černá barva, bílé písmo. Jsem si jistá, že tohle na první pohled zaujme. Já sama zapomněla, že jsem si knihu přečíst chtěla (ano, kvůli té žhavé diskuzi, kterou jsem na DK zaregistrovala). V knihovně mezi novinkami na mě tenhle obal svítil a já si hned vzpomněla, že jsem tehdy přemýšlela o tom, že si jí přečtu a vzala si jí ze stolu.

Nedočteno, proto nehodnotím. Ale na druhou stranu, blbost to úplná zase nebyla :) za to, co jsem přečetla, dávám tři, ale je nefér hodnotit, když jsem nedočetla. Dávám do šuplíku: někdy znovu přečtu a potom se uvidí.

readah
03.11.2017 5 z 5

To si nevybereš. Mně taky připadá nepochopitelné, že Obrazu Doriana Graye dáš tři hvězdičky a pro mne dost podprůměrným povídkám z knížky od Asterionu, kterou jsem ani nedokázal dočíst, dáš pět. Když chceš zjistit, s čím zhruba srovnávají, tak se podívej na jejich profily. Pro mne je to zajímavý příběh, který je napsaný velice čtivě. Baví mne skvělá práce s češtinou a právě třeba krátké kapitoly mi osobně velice vyhovovaly. Ještě jsem nečetl nic českého s podobným potenciálem, pokud autoři nepoleví, mají možnost udělat špičkovou ságu. Svět, postavy i zápletku zatím načrtli výborně. Jde z toho poznat, že to mají opravdu promyšlené, bavily mě různé náznaky a přísliby, díky kterým se velice těším na pokračování.

Já zase nechápu aroganci a naprosto přehnanou kritiku lidí a už vůbec nevím, proč některé hodnotící štve, že autoři měli nějakou reklamu.

kvetfana
29.10.2017 2 z 5

Trochu se nám tady ta diskuze zastavila, pokusím se jí tedy trochu oživit. Vy, kteří jste jí dali víc, než 4 hvězdy: Můžu se zeptat, s čím jiným srovnáváte a jaké jiné knihy jste četli? Vždyť je to skoro shit a dvojstránkový kapitoly jsou snad jenom vtip.

Zednář
29.05.2017 2 z 5

Jak psal Zelený_Drak, v malé ukázce je až moc fantaskního klišé např. zbytečné anglikanismy v názvech nebo už dneska ohraný barbar, madragora apod. Nerozumím tomu, proč všichni lidské názvy nechávají v anglo-saském duchu a elfské názvy v galském. Nehledě na to, že barbar mluví docela spisovně apod. Uvidíme...

Zelený_Drak
17.05.2017

Nerozhodným vřele doporučuji přečíst si ukázku:
http://www.odkaztastedaru.cz/ukazky/prolog-prvni
Revoluce ve fantasy to skutečně není (a to ani v rámci české scény). Kdo při čtení ukázky nepochopí proč, knihu si snad užije. Mě ukázka odradila a knihu číst neplánuju.

Juryk
15.05.2017

Anotace vzbuzuje mou zvědavost, ale po přečtení komentářů a zdejší diskuze nebudu jednat unáhleně a raději si počkám na vícero hodnotících čtenářů, pokud možno z řad fanoušků fantasy.

Petrben
12.05.2017 5 z 5

Pochybuji však, že to bylo na popud autorů. Zřejmě jen nějaký fanatický a přehnaně nadšený fanoušek chtěl za každou cenu nahnat lepší hodnocení.

pobijecmuch
12.05.2017

A hele, to jsou nám zajímavosti. Čekám, že ještě dnes večer se tady objeví vysvětlení, že o tom nikdo nic neví, a že je to jen vedlejší efekt. :-)

Klarv
12.05.2017 3 z 5

Tak jsem psala velkému šéfovi, jestli může nějak ověřit, třeba podle IP adresy, jestli je Leonaless, Leo332 a Leo331 jedna a tatáž osoba. Měli jste pravdu a profily jsou zablokovány a hodnocení zrušena.

Petrben
12.05.2017 5 z 5

Tak abych uvedl věci na pravou míru. Nejsem ani přítel žádného z autorů, ani podplacený propagátor. Nejsem ani fejkový profil. Na Odkaz Tastedarů jsem se těšil od samého začátku a podporoval ho, jak se jen dalo. A mé očekávání bylo naprosto splněno. Ať si říká kdo chce co chce, je to dobrá kniha. Ale nemusí se líbit každému, protože v mnoha věcech vybočuje.

pobijecmuch
12.05.2017

Přestávám k této knize diskutovat a ozvu se, až se mně kniha dostane skutečně do rukou. Staré pořekadlo říká, že i negativní reklama je vlastně velkou reklamou.
Jinak si vzpomínám, že podobný rozjezd si tu vloni zažila také jedna nejmenovaná česká fantasy.

Teron
12.05.2017 2 z 5

Zaujaly mne dva profily hodnotitelů, které vznikly minutu po sobě, mají v přečtených věcech jen Ydris a stejnou přezdívku lišící se pouze koncovým číslem...tedy leo331 a leo332...just caught my attention

OLH
12.05.2017

Hezký den všem. Jsem jeden z autorů, původně jsem se do toho nechtěl zapojovat, ale je to tu nějak příliš vyhrocené.

Klarv: Je pochopitelné, že nesouhlasíš s něčím názorem. Ale to je to tajemné a krásné na umění, že jednoho posluchače určitá skladba dojme k slzám a jiný ji ani nedoposlouchá.

pobijecmuch: Nemáme za sebou velkého nakladatele a na propagaci máme extrémně nízký rozpočet. To, že máme banner na Kosmasu, byl od nich velmi vstřícný krok, nevidím důvod, proč bychom takovou nabídku odmítli. Co se týče tvrzení, že je kniha „poctivě odklikaná“ v populárních knihách - je to vedlejší efekt toho, že je to naše první dílo a nemůžeme se dočkat prvních reakcí od cizích čtenářů, tak to asi v průběhu dní mockrát refreshujeme, ale v žádném případě to nebyl záměr. :)

Deka-meron: Nechápu, proč volíš tak suverénní slovník, když svá tvrzení zakládáš na ničím nepodložených domněnkách. Mimo to ve tvém případě mylných. Pokud se nepletu, tak ze všech hodnotících uživatelů známe pouze jednoho. Tím netvrdím, že nebudou přibývat, ale já přeci nebudu svým kamarádům zakazovat, aby naši knihu hodnotili, když to budou chtít udělat. Je ti špatně z neexistujícího chování, které sis domyslel na základě směšně nedostatečné evidence. A to, že dobrá kniha nepotřebuje reklamu, je taková hospodská pravda. Nechce se mně zabíhat do detailů, ale snad si sám dokážeš najít protipříklady kvalitní literatury s reklamou (to, že ji možná nutně nepotřebuje, neznamená, že pro ni není dobrá). Zatím nemáme přístup na veletrhy apod., tak nám nezbývá než používat internetovou reklamu. Mrzí mě, že nám v tolika ohledech křivdíš, navíc naprosto neopodstatněně. Je škoda, žes na knihu zbytečně zanevřel.

Samozřejmě si velice vážíme jakékoliv konstruktivní kritiky (od lidí, kteří knihu četli :D) a nemůžeme se dočkat, až se s čtenáři o našem díle pobavíme. :)

Ondřej L. Hrabal
spoluautor

Zednář
11.05.2017 2 z 5

Chystám se k četbě a je tu sporných názorů jako u filmů Woodyho Allena (což je jenom dobře), takže si počkám na vlastní čtenářský zážitek :)

RinI
11.05.2017 4 z 5

Klarv - každý má jiný názor, každý to cití jinak, avšak jsem rozebíral spíše "propagaci". Ze strany autorů mě to jako propagace nepříjde, ale ... co já vím.

Deka-meron
11.05.2017

Rinl: Omyl, můj profil byl založen kvůli prodeji/koupi knih a neměl jsem v úmyslu se zapojovat do diskuzí. Avšak když se podívám tady na tu tragikomedii, tak nejde se nezapojit.

Klarv
11.05.2017 3 z 5

Deka-meron.. já jsem normální uživatelka.. :P Takže jeden normální názor už tam máš.

Klarv
11.05.2017 3 z 5

Taky mi ty první dva komentáře přišly trochu nereálné. Hlavně "revoluce ve fantasy" Kouknu na přečtené knihy a tam pár přečtených a takové.. no, nejsou to prostě rozsáhlé ságy známých a uznávaných autorů. Takže tento komentář neberu za objektivní. Ale řekla jsem si, že asi nehodnotí vše, co přečetl... Jen by mě zajímalo, v čem to tedy je tak jedinečné?

RinI
11.05.2017 4 z 5

Deka-meron - připadá mi to velmi směšné. Tento účet jsem také založil z důvodu, abych ohodnotil nějakou knihu, takže nevidím důvod, proč by nově zaregistrovaní lidé neměli napsat komentář jen k jedné knize. Všechny tyto faktory nedělají z těchto lidí kamarády autorů, ale někoho, kdo se o danou knihu zajímá.

Deka-meron
11.05.2017

Pobijecmuch - myslím, že na ta hodnocení od normálních uživatelů budeš čekat zatraceně dlouho. Uživatelce Zaiře se kniha líbila natolik, že se zaregistrovala na DK a ještě ten den napsala oslavný komentář ke knize. U jiných knih už tak aktivní nebyla. A uživatel Eldesan? Stejný případ. Hnus velebnosti!

pobijecmuch
11.05.2017

Deka-meron - děkuji, kdyby se i u příspěvků v diskuzi dávaly palce nahoru, tak ho ode mně máš. Ano, první komentáře jsou zcela jasně od kamarádů autorů. Uživatelé, kteří po několika letech spaní vlezou na DK a první, a jediný jejich komentář je právě k této knize. Proto píšu, že si počkám na hodnocení "normálních" uživatelů a až potom možná se k této knize vrátím.

Deka-meron
11.05.2017

Víte co nesnáším ze všeho nejvíc? Když se na úspěch tlačí silou. Podívejte na první dva komentáře - úplně jasná cílená propagace, první komentář od uživatelů, kteří jsou tady roky a nehodnotili ani omalovánky, ale zrovna tady na to museli napsat oslavnou ódu. Víte co, pokud je kniha sama o sobě dobrá, tak nepotřebuje reklamy, bannery, rádoby oslavující komentáře od neexistujících uživatelů. Prostě se mezi čtenáře dostane, uhrane je, ohromí svojí myšlenkou. Ale z tady toho chování je mi špatně, po knize nesahnu ani omylem.

Klarv
10.05.2017 3 z 5

Hele, já neříkala, že kniha je špatná. Rozhodovala jsem se mezi 3-4 hvězdami. Vulgarismy vadí mi osobně, je to můj subjektivní názor. Jasně, že nemusí říkat doprkýnka nebo jejda. Ale vadí mi, když to vypadá, jako by ta postava na tom byla založená. Mluvím jak dlaždič, umím máchat mečem a obsouložím vše, co se pohne. To mi přijde jako klišé barbara. U něj to ještě chápu, ale proč i čarodějka mluví jako dlaždič, tak to už ne. :) Množství postav mi většinou nevadí. A ano, četla jsem hodně obsáhlých knih a sérií (Písně ledu a ohně, Pán ledové zahrady, Kroniky královraha, aj..) podle databáze mám načteno zhruba 460 knih, tedy myslím, že mám s čím srovnávat. Kdyby postava neměla kapitolu, která má 7 stran, ale více, tak si stihnu udělat k ní nějaký vztah. :) Neříkám, že všechny kapitoly byly tak krátké. Jasně, je to úvodní díl.. nelituju, že jsem knihu podpořila. Uvidíme, jak to bude pokračovat.

Ilustrace jsem zmínila, ale ani ony ani web jsem samozřejmě při hodnocení hvězdami zde nezahrnovala. Ilustrace by se mi líbily černobílé, které přišly jako plakáty. Ty si myslím, že by se tam hodily. Jinak máš pravdu, uměleckou hodnotu asi nechápu, ale autorku shazovat nechci.
A web byl jenom takový postřeh.. kluci to časem asi doplní. :)

Petrben
09.05.2017 5 z 5

Ještě bych rád zareagoval na Klarv. Mluvu postav již okomentoval Zaira, tady bych jen opakoval již vyřčené. Co se týče množství postav, s tím se prostě musí v takovýchto rozsáhlých sériích počítat. Hodně postav je i v Zaklínači, i v Pánu prstenů, i ve Warcraftu. Samozřejmě je jasné, že nějaký vztah si k nim během první knihy asi jen těžko vytvoříte (ač už jsem si oblíbil i Wraela i Nareliona, stejně tak i Vilmara), ale od toho jsou tu další díly, které určitě slibují prostor pro další rozvíjení. Tohle je první díl, všechno se teprve rozjíždí.
Co se týče těch jmen, je vidět, že se nesoustředíš. Mě nemátlo nic. Jména jsou krásná a dobře vybraná. To, že Waleyran je národnost, se dá pochopit snad už z první stránky. A je dobře, že Rorn (a stejně tak i všichni další) je titulován mnoha různými způsoby, pořád lepší než tupě opakovat jeho jméno.
Co se týče ilustrací, tebou zmiňované tématické ilustrace by se do knihy nehodily. Celá kniha je navržená v takovém decentním duchu. Žádná přehnaná obálka, žádné přehnané ilustrace. Tebou zmíněné obrázky by se do knihy nehodily. Proto je to jen bonusový obsah na webu. A za další - to, že nedokážeš pochopit uměleckou hodnotu a ztvárnění obsažených černobílých ilustrací, je tvůj problém. Mně to naopak připadá inspirující a dává to prostor pro fantazii.
Co se týče toho obsahu na webu, jsem si jistý, že se na tom pracuje. Autoři teď měli plno práce, taky určitě s rozesíláním a hlavně podepisováním knih.
A co se týče vulgarismů - pokud jsi zvyklá na Harryho Pottera, chápu, že ti to vadí. Ale četla jsi Píseň ledu a ohně nebo Zaklínače? Tam se taky používají vulgarismy. A nedělej si iluze, ve středověku, kam je děj zasazen, se určitě nějak extra kultivovaně nemluvilo. Ač je to fantasy, snaží se to být pořád v rámci možností realistické. A vulgarismy tam sedí.

pobijecmuch
09.05.2017

Všude plno reklamy, bannery na knihu blikají skoro u každého prodejce, zde poctivě odklikaná v populárních knihách - to se jako vždy schyluje k určitému literárnímu zklamání. A to nechci napsat slovo průser. No, počkáme na hodnocení normálních čtenářů a potom uvidíme, zda se tomu vůbec věnovat.