Nesnesitelná lehkost bytí diskuze

Nesnesitelná lehkost bytí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239311/bmid_nesnesitelna-lehkost-byti-rMl-239311.jpg 4 3323 394

Poprvé vyšel román Nesnesitelná lehkost bytí ve francouzském překladu v roce 1984 v Paříži u Gallimarda, v roce 1985 česky v Kanadě v nakladatelství Sixty-Eight Publishers. Vyprávění o lásce, o Tereze a Tomášovi, o Sabině a Franzovi, o lehkosti a tíze bytí... „Po čtyřech letech strávených v Ženevě ubytovala se Sabina v Paříži a nemohla se vzpamatovat z melancholie. Kdyby se jí někdo zeptal, co se jí stalo, nenašla by pro to slov. Životní drama se dá vždycky vyjádřit metaforou tíže. Říkáme, že na člověka dopadlo nějaké břemeno. Člověk to břemeno unese nebo neunese, padá pod ním, zápasí s ním, prohrává nebo vítězí. Ale co se vlastně stalo Sabině? Nic. Opustila jednoho muže, protože ho chtěla opustit. Pronásledoval ji pak? Mstil se jí? Ne. Její drama nebylo dramatem tíhy, ale lehkosti. Na Sabinu dopadlo nikoli břemeno, ale nesnesitelná lehkost bytí.“... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Atlantis
více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

gustavo-woltman
16.10.2020

Na knihu jsem dostal doporučení od kamaráda. Že prý je to něco, co Vám změní pohled na dost věcí, v přední řadě na vztahy a to, jak je bereme a vidíme. Je to pravda?
Gustavo Woltmann

cace
26.08.2018

Líbil se mi film.


whack
11.12.2016

Najkrajšia časť knihy:

"Skutečná dobrota člověka se může projevit v naprosté čistotě a svobodě jen vůči tomu, kdo žádnou sílu nepředstavuje. Skutečná mravní zkouška lidstva, ta nejzákladnější (uložená tak hluboko; že uniká našemu zraku) záleží v jeho vztahu k těm, kteří jsou mu dáni na pospas: ke zvířatům. A zde došlo k základnímu debaklu člověka, tak základnímu, že právě z něho vyplývají všechny ostatní."

metrolog
27.07.2016

Občas si říkám, jestli by ty obsáhlé komentáře na dvě strany A4, neměly být spíše v recenzích. Možná to někteří ani neví, že je tady pro ně také svoje místo. ;-) Myslím, že komentář by měl být přiměřeně stručný, a nikoliv přímo anatomické dílo.