Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel diskuze

Nepřítel, přítel, ctitel, milenec, manžel https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387107/bmid_nepritel-pritel-ctitel-milenec-manz-PDj-387107.jpg 4 111 31

Soubor devíti povídek kanadské spisovatelky, jež popisuje ty nejbizarnější příhody, které nám osudově změní život. -- Tak například hospodyně Johanna se stane obětí žertu dvou pubertálních dívek. Díky jejich utajené korespodenci s otcem jedné z nich se Johanna nečekaně stává žádoucí ženou. Prozatím jenom v dopisech, ale to se lehce změní. Hlavní hrdinka v další z povídek musí kvůli vlastní nemoci přijmout výpomoc do domácnosti, ač o to vlastně nestojí. Teprve ve chvíli, kdy stojí s cizím mužem na nepříliš pevné lávce, u vody, která nemá počátek ani konec, začíná mít strach o vlastní život. Paradoxně tento strach neprožívá nad smrtelnou nemocí, kterou trpí.... celý text

Literatura světová Povídky Pro ženy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage , 2001


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

JáJejí
08.11.2019

Milá Jizi, reaguji na váš komentář a testuji tím současně, zda se o mé odpovědi na vaši závěrečnou otázku skutečně "automaticky" dozvíte, jak tvrdí někteří zastánci místního uživatelského rozhraní.

Pro mě přebal této povídkové sbírky odpudivý není /ovšem ten na vámi zmiňovanou knihu Útěk už tedy ano, pokud ta fotografie zde na DK použitá není zničena nějakou kompresí/.

Ale obě podle mě mohou vyjadřovat představu některých grafiků o tom, co ženy - většina českých čtenářek beletrie jsou právě ony - chtějí, resp. jak vypadá tzv. ženská literatura.

Tedy konkrétně - višně jsou specifické ovoce, rozhodně jsou méně oblíbené, než třešně, protože jsou většinou - pro někoho odporně, pro jiné ale osvěživě - kyselé.
Ještě jinak řečeno: milovníci višní jsou poněkud menšinová, ale vyhraněná a soudržná skupina.
A hrdinky povídek Alice Munroo, jsou přesně takové. Určitě by o nich nikdo nemohl napsat, že jsou to pin-upkové šťabajzny, plné vášně, sex-appealu a smyslnosti - řečeno jazykem dnešní tinderové generace, nejsou "šukatelné".
Ale jejich nenápadnou krásu, laskavost a obětavost, tak jako višně, ocení (anebo právě nikdy to neudělají!) jejich blízcí, které už život pěkně poskřípal.

Co se týká přebalu ke druhé knize (tu jsem ale zatím nečetla), mohl by snad obrázek vyjadřovat to pokorné čekání na prince na bílém koni, ke kterému jsme občas nabádány zastánci tzv. tradičních hodnot.