Šelma diskuze

Šelma https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383300/bmid_selma-MG2-383300.jpg 4 2422 777

Naturalista série

1. díl >

Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou. Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit. Theo je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem... v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho. Až brutálně návykový debutový román mága a iluzionisty Andrewa Maynea, hvězdy televizního pořadu Otázky a odpovědi: Nevěřte Andrewu Mayneovi, který spolupracoval s největšími mistry svého řemesla včetně Davida Copperfielda.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Naturalist , 2017


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

biki
09.02.2019 5 z 5

Doplnění mého komentáře ke knize - reakce na výtky jiných uživatelů k některým částem příběhu, které jsou ale dle mého názoru slušně vysvětleny:

Počet obětí – pachatel působil v dlouhém časovém intervalu v řídce osídleném, velmi rozlehlém teritoriu s nepřehledným terénem. Pokud se jednalo o oběti z tohoto území, velmi často to byly osoby problematické, takže pokud si jejich zmizení vůbec někdo všiml, bylo to místní komunitou přivítáno spíše s úlevou. V případě turistů či projíždějících – pokud zmizí jejich auta, kdo by vůbec zjistil, že někdo zmizel?
Příčina smrti obětí – těch pár ostatků, které se našly, byly vesměs poškozeny přírodními vlivy. Jejich ohledání bez výjimky provedli jen běžní koroneři, bez vzdělání v soudním lékařství, takže pokud nejnápadnější znaky ukazovaly na zranění zvířetem (a opravdových případů v té oblasti také asi není úplně málo), tak nad čím víc uvažovat? Opravdový kvalifikovaný a v celém státě jediný soudní lékař, resp. lékařka, se případů ujala až po zapojení Thea.
Místní policie – jednotlivé případy se odehrály v různých jurisdikcích v různých časech, takže při neochotě ke vzájemné komunikaci, o spolupráci ani nemluvě, se nelze divit, že si nedali dohromady ten počet zmizelých. A stejně – pokud to byl nějaký feťák, drobný dealer, lehká děva … kdo by vynaložil nějaké úsilí na problematické pátrání? A když už se díky Theovi začaly oběti vynořovat na světlo, zapůsobila „krásná“ lidská vlastnost – když jste o něčem řadu let skálopevně přesvědčeni a teď vám nějaký přivandrovalec začne tvrdit opak, naprostá většina se zabejčí, a bude si i nadále stát na svém. Ovšem připouštím, že s délkou té zabejčenosti to autor asi trošku přehnal.
Závěrečná akce – vzhledem k tomu, že Theo hodně působil v terénu, domnívám se, že jeho fyzická kondice nebyla tak úplně špatná už před začátkem příběhu, a v jeho průběhu si ji přece jen vylepšil. Nějaké základní medicínské znalosti měl jistě v rámci své odbornosti, ale určitě si je rozšířil v rámci práce u záchranky, kde si několik let přivydělával (netuším, proč zrovna toto některým komentujícím vadí). Působení dryáku, který si v závěru napumpoval do žil, vcelku odpovídá skutečnosti (speed, amfetaminový rauš …), jen si nejsem jistá, zda by to v reálu mohl přežít. Jenže se pohybujeme na půdě fikce, takže, proč ne.
Stížnosti, že je v knize moc biologie - připomíná mi to námitky u Marťana či Mise Saturn, že je tam moc fyziky a chemie, jenže to do příběhu podle mého osobního názoru neodmyslitelně patří.

Hornet
10.10.2018

Chystám si ji koupit, už jsem moc zvědavý.


KleaM
08.10.2018 5 z 5

Jen jedna "drobnost" mi nepřišla dořešená. Kde vrah vzal Rozparovačův chlup, aby ho umístil na Junipeřino tělo???