Faja diskuze

Faja https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362914/bmid_faja-8xX-362914.jpg 5 3334 820

Naslouchač série

< 2. díl >

Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět. Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.... celý text

Diskuze o knize (145)

Přidat komentář

KnihysWeest
16.01.2024 5 z 5

Taková teorie, pro celou sérii. Co když... Co když Stvořitel Nastereií je Faja, Karimův bratr. Co když nezemřel, ale nějakým způsobem má co dočinění se Zahalenými mantiemi a Karim o tom buď neměl ani tušení nebo měl a právě proto nechal vytvořit modré Diváky, jako obranu proti nim.
Tato teorie sice možná nesedí k nápisům 'Jeho jméno vládne'. Anebo možná naopak souvisí. To ví jen autorka.

Danka555
04.02.2021 4 z 5

Marylaa, Torka: Tak rozhodně se trochu prokecla na konci v dole, strana 381: Vy myslíte ... vy myslíte ... jako osvobodit sklenaře? Jako že nás pustíte z ghett? Že nebudeme muset do nor a o svých životech si budeme rozhodovat sami?
Na nory by si jako chlapec asi nevzpomněla ... otázka je, jestli byl šéfík v stavu, aby si toho všiml :-)
Už aby tu byl ten vyhlížený třetí díl. Přes určité nedokonalosti se mi knížky Naslouchač i Faja moc líbily, tenhle svět mně baví a na pokračování se velice těším.


Marylaa
20.11.2020 5 z 5

Torka: autorka se sice přepsala (nebo chyba tisku), ale Ilan se neprokecla.
Pokud si dobře vzpomínám, tak tam ve skutečnosti mluví anglický. Sice nejsem expert na angličtinu, ale myslím že by nemusela ve skutečnosti "přepínat" mezi mužským rodem když mluví a ženským v myšlenkách a nehrozilo by ji, že se zrovna timhle prozradí.

Torka
17.11.2020

Popravdě, jak je ten příspěvek dlouhý, tak mám asi už nezdravou posedlost Naslouchačem. Příští komentář budu psát pod vlivem schizofrenických myšlenek :D.

Torka
17.11.2020

Ahoj všichni :),
je to sice už dlouho, co jsem poprvé četla tuto sérii, ale x-krát jsem ji přečetla znovu (jako všichni ostatní), jakmile jsem si vzpomněla na nějaký náznak v knize, jenž mi najednou začal zapadat do sebe. A taky dlouho jsem hledala nějakou diskuzi, až jsem našla :D (díkybohu). Takže bych sem taky ráda přispěla svými otázkami :D.

Musím souhlasit s jedním starším příspěvkem-Ilan se vážně prořekla, když mu sdělovala, kdo byl Faja. Ověřovala jsem si to v e-knize i audioknize, cituji: ,,Jedno tajemství vám, ale můžu říct už teď...´spustila jsem s hlavou napůl odvrácenou ,vím, kdo byl Faja. Jsem PŘESVĚDČENÁ, že to byl bratr Karima Amarijského. Starší bratr, který zemřel dávno před tím, než se Karim stal prvním sklenařským fajou..." Takže je možné, že by kapitán tušil o tajemství Ilan? Před tímto přeřeknutím určitě netušil, protože se divil tomu, jak se Ilan dostala přes město a stráže, aby jim dovezla duvaly na otortenské území, ale potom?
Jinak si myslím, že se kapitán tak zajímá o Ilan skrz více faktorů. V první řadě skrz to, že je dítě a vcelku si dovoluje-já sama, když jsem vedoucí na táboře a mám tam nějaké dítě, které není drzé, ale dovoluje si do určité mezi, tak si ho oblíbím. Ovšem já nejsem drsný bojovník, že? :D A v druhém ohledu to bude podle mě skrz vinu.

A nikomu nezačala vrtat v hlavě zmínka o tom, že se mistr Agadon nejspíš znal s madame Podfortovou? Já se toho pořád nemůžu zbavit, že je to vcelku velké vodítko k vyřešení většiny záhad, ale zatím jsem si to nedokázala pospojovat. Napdlo mě nejdříve, že by on byl jejím potomkem, ale to je blbost už jen kvůli věku. Tak, že by on byl tím otcem? Dává vám to smysl?

A co Podfortová a Bojan? Jsem přesvědčená že, jak Vargas říkal něco o tom, že kapitán s Bojanem se sice nikdy v Nížinách neviděli, přesto o sobě dost slyšeli, protože je spojovala jim oběma blízká osoba, je onou osobou právě Podfortová. Co myslíte?

Jinak co Odon, když ho tam zmínila na začátku, tak tam někde v budoucnu musí sehrát roli, ne? Jakou? Nedávno jsem se dozvěděla o jednom pravidlu pro autory-o pravidlu Čechovovy zbraně (když puška visí v prvním dějství nad krbem, ve třetím se z ní bude střílet)-které autorka zrovna naštěstí používá. Někde jsem četla, že by Odon mohl být oním záhadným mladíkem-dávalo mi to vcelku smysl. Ale potom, jsem si uvědomila, že Odon bude nejspíše už vcelku starý, vždyť Ilan je 14 (možná už 15), Gedeonovi okolo 20 i víc, Fedor byl od Ilan 15 let (myslím) a Odon byl nejstarší, takže by mu mělo být takových 34, ne? Kde by se teda jinde mohl objevit Odon.

Jinak si popravdě nemyslím, že by bylo dítě kapitánovo. Sám Ilan/ovi říká, že se poté s Podfortovou rozdělili a on vůbec netušil, že by byla těhotná. A něco mi říká, že to rozdělení bylo delší než tu dobu, co byla Podfortová těhotná.

A taky mi nějak hlodá v hlavě kvůli nějakému komentáři z diskuze (jiné myslím) a musím souhlasit, že mezi květem terélie Ilan je nějaká souvislost s mantií Nasterey. Mantie Nasterey je modrá jako Ilan (to ale úplně nehraje roli), Nasterey byly něčím cítit a plyn unikající z mantií po jejich smrti je smrtelně jedovatý, což je další shoda s Ilanem.

!!!SPOILER Z UKÁZKY NASTEREY!!!
Ale moc nechápu, kde jste byli na podzemním městě sklenařů, asi mi něco uniklo. Spíš se mi to zdá jako, že Nasterey mají s Otortenskými zrůdami jakousi dohodu a ti lidé, co tam pobývají, jsou zajatci patřící Nastereám.

A také moc nechápu ten konec, přesněji její myšlenky, že si příroda volí silné... Má to být vodítko k Nastereám? A jak přišla na to, že to je pozvánka?

Snad jsem shrnula všechny myšlenky :D
Jinak

P-puma-
09.11.2020 5 z 5

Naslouchače jsem si přečetla jen díky skvělým recenzím právě tady a nelitovala jsem. Hned jsem musela číct Faju a moc se těšila na pokračování, právě proto, že to končilo v tom nejnapínavějším. Musím ovšem říct, že po těch letech odkládání vydání Nastrey si už nejsem jistá jestli se ke knize vrátím. A to nejen kvůli tomu.
Nebudeme si nic nalhávat, nakladatelství si datum vydání pokračování nevycucalo z prstu a musela určitě proběhnout nějaká komunikace mezi autorkou a Hostem.
A další věcí jsou také autorčiny posty na sociálních sítích. Chápu, že některé komentáře zde nebo vzkazy umí být zlé až urážlivé, ale nemyslím, že je nutné aby se k nim autorka vyjazdřovala a naopak fanoušky zesměšňovala.
Bohužel pro autorku si vybrala žánr fantasy, kde pokud se podle knihy nenatočí film, čtenářská základna není tak velká. Jsme nároční a máme velká očekávání, ale i přes to, by jsme si zasloužili autorky respekt "i když jí tolik nevyděláváme" Ale to bohužel z jejích příspěvků necítím a necítím to souznění. Což je mi moc líto.

R.E.M.
09.11.2020 4 z 5

Pokud čtenáři chodí do knihoven, nikdy nemůže být počet čtenářů totožný s číslem prodaných kusů.
Jen pro zajímavost, Naslouchače jsem si všimla a přečetla jen díky knihovně. Pak jsem si ho i koupila, stejně jako 2. díl. Na 3. jsem se těšila a podle ne zcela reálného zveřejněného data vydání, ho plánovala jako vánoční dárek. Od té doby se datum změnilo xkrát. Není až tak nepochopitelná určitá rozmrzelost natěšených čtenářů. Většina kritizovala postup nakladatelství, ne autorky.

Čeho lituje nebo nelituje autorka je její věc. Chápu, že určitý tlak musí být nepříjemný. Na druhé straně, opravdu lituje zájmu čtenářů, který vzbudila? Ta netrpělivost byla podpořena i tím koncem "v tom nejnapínavějším". To je jako kdyby detektivka skončila těsně před prozrazením pachatele. :)

Lenka.Vílka
07.11.2020

Ale za haló kolem třetího dílu nemůže DK ani její uživatelé, ale neslušnost a nesoudnost vydavatele, a jeho nekorektní jednání směrem k autorce, které už všechny krká, a prostě to napíšou, což je jejich právo. Chápu, proč to autorka nezmínila. Nekousej ruku, která tě krmí. (Je spousta spisovatelů, co chodí do práce, aby měli na nájem, protože jim na to nevydělá prodej knih...). Je mi jí líto. Že se dostala do téhle hnusné situace právě vinou vydavatele. Měla by si stěžovat u něj. Doufám tedy, že to udělala nebo udělá :)

yaoiyuri
07.11.2020 5 z 5

Upřímně autorky je mi mnohdy líto. Už jsem viděla komentář, kde se jí vyčítalo, že napsala "měsíční svit", když každý přece ví, že měsíc jen odráží sluneční záření. Občas chodí i na DK mrknout na komentáře. Minulý měsíc v návaznosti na to (a na humbuk kolem Nasterey) zveřejnila na FB:

1) Jsem se zase koukala na DK:))) takže, prosím Vás, když si přečtete Naslouchače a nebude se Vám líbit, tak si nezapomeňte přečíst druhý díl, abyste měli na co nadávat:))) a hlavně nezapomeňte zmínit, že jste si tu knihu koupili, páč já o těch "vysokých" prodejích vlastně vůbec nic nevím:)))

2) Já to napíšu sem, páč bych každému asi říkala to samé:))) Moc děkuju za povzbudivé komentáře!!! Ještě nedávno jsem nevěřila, že něco takového řeknu, ale bylo by fajn, kdyby Naslouchač vypadnul ze žebříčku na DK, páč počet hodnocení vůbec nekoresponduje s prodejem. Zhruba za čtyři roky se podařilo prodat asi 8 000 výtisků Naslouchače (brožovaná i vázaná dohromady) a možná tenhle rok pokoří onu 10 -ti tisícvou hranici bestselleru. Nicméně to trvá několik let. Podle poču hodnocení nebo diskuzí (kde lidi nadávají, že ještě nevyšla trojka) má ale člověk pocit, že jde o děsně prodávané dílo. Nejde. Prašiny se třeba prodalo 30 000 výtisků za dva roky. Autor je v pohodě, žádný velký negace a takových je víc. Ono těch 8000 je skvělé číslo, protože Naslouchač neměl reklamu a vyškrabal se tam sám, přestože se opět dočítám, že měl (teda jako ale fakt nevím kde:)). Já bych byla ráda, kdyby se to konečně dostalo do přátelské roviny, aby to bylo o mně a čtenářích, kteří tu knížku chtějí číst, hodnocení i kometáře se tomu přizpůsobily, já byla v pohodě a neděsila se otevřít fc (který jsem si zařídila jen pro komunikaci se čtenáři), kdo zase co bude chtít. Je to prostě koníček, neživí mě to. Naslouchač není bestseller ani kult, je to obyčejná knížka a podle toho se k tomu musí přistupovat. Kolikrát se čeká na daleko prodávanější tituly. Začínám být paranoidní, připadám si jako nějaký nárazník, kterýho vyšoupli, aby se na něj ostatní mohli soustředit a ostatní autoři byli v pohodě. Já bych nerada skončila v Bohnicích:))). Taky je tu varianta, že si stránku znepřístupním, nechám si jenom Vás a další dva díly doházím na fc, takže ostatní budou mít po diskuzi:))) To, co se děje kolem takhle běžně prodávané knihy, je dost zarážející...

terimila
14.10.2020 3 z 5

REM: Přesně. Dovedu pochopit, že se někomu něco opravdu krutě nelíbí a ten odpad do hodnocení dá (já to dělávám u knih, které jsem ani silou vůle nedokázala dočíst). Ale pak nehodnotím další, to je prostě nefér.
A obvinění autorky je naprosto absurdní. Určitě, nafixlovat stovky recenzí a hodnocení, to se fakt vyplatí.

R.E.M.
10.10.2020 4 z 5

kethy. - kdybyste si rozklikla více než jeden profil, zjistila byste, že knihu hodnotili kromě 3-4 uživatelů, kteří se registrovali nedávno, i uživatelé, kteří jsou tu několik let a tito dlouholetí uživatelé v komentářích převládají. Navíc, hodnocení jsou různá, ne je 5hvězdičková. Obvinění autorky je nemístné.

Pokud se kniha nelíbí je normální ji zkritizovat, ale dávat odpad dalšímu dílu jen "z principu", bez přečtení, je hloupost.

R.E.M.
03.10.2019 4 z 5

Zklamání z posunu data vydání jsem se nevyhnula, ale jak píše pipa36 raději čekat o rok déle na 3. díl než číst knihu narychlo a bez inspirace zmaštěnou (v překladu "podprůměrný knižní blábol").

Rommy.S
03.10.2019 5 z 5

Myslím že na Martina nikdo nemá, winds of winter se nejspíš nedočkáme nikdy:) Obálka Nastererey vypadá skvěle a zajimá mě co znamená ta "básnička " .

ja.cerven
01.10.2019 5 z 5

Že by nový G.R.R.Martin ? Super knížky, ale doba vydání dalších dílů v nedohlednu....

P-puma-
30.09.2019 5 z 5

Mě snad trefí. Zase je posunuté datum vydání až na 12. 6. 2020

R.E.M.
31.08.2019 4 z 5

Marylaa: Já moc knihy, kde se zdůrazňují oříškové oči nepotkávám. V Naslouchači to pro mě byla příjemná oříšková změna. :-D

Marylaa
30.08.2019 5 z 5

R.E.M: No právě :)) Asi proto ty spisovatelky, které si drsňáky představují jinak to neustále připomínají :D Ten důraz na barvu očí je vždycky jen u těch ořiškovych.

R.E.M.
30.08.2019 4 z 5

Marylaa: Mám dojem, že "správný drsňák" musí mít velmi tmavé, téměř černé oči a černé vlasy. :-))

Marylaa
30.08.2019 5 z 5

Když se tady v diskuzi řešil vzhled členu pětadvacítky, tak přiznám se, že teď když to čtu podruhé, mi trochu leze na nervy neustále zdůrazňování, že kapitán má oříškové oči.
To jsem, ale zjistila už u knihy jiné autorky (naprosto jiného žánru), že v knihách od ženských autorek mívají drsňáci oříškové oči :D

Marcelka013
19.07.2019 5 z 5

Dekuju @Forestlia určitě se na knizku podívám... ono snad ani nejde o 25 okouzlujicich bojovníků přesto ze jen v představách to jsou ti nejvíc chlapi co si kdo dovede představit???? ale ten příběh... jak začneš nepřestane ????

Marylaa
19.07.2019 5 z 5

Když jsem tuhle procházela kolem knihkupectví, tak to tam za výkupu měli v nějaké letní akci (v brožovaném vydání), tak teď přemýšlím: Koupit? Nekoupít?
Hlavně proto, že už si to až tak nepamatuju a někdy nevím o co vlastně jde tady v téhle diskuzi.

Forestlia
19.07.2019 5 z 5

Marcelka013 nemůžu tuhle knížku stoprocentně doporučit, protože jsem ji sama ještě nečetla, ale určitě se na to chystám. Dvaceti pěti okouzlujícím bojovníkům se asi nevyrovná, ale myslím, že by mohla být zajímavá.

Poslední číslo- příběh je také zasazen do budoucnocti a i tady je společnost rozdělena na dvě skupiny. Bohaté a chudé, kteří jsou také odsunuti do ghett.
https://www.databazeknih.cz/knihy/posledni-cislo-posledni-cislo-398906

Marcelka013
19.07.2019 5 z 5

než se dočkáme třetího dílu nemáte typ na knížku s podobnou tématikou??

díky za inspiraci :-)

Forestlia
17.07.2019 5 z 5

SPOILER
To přesunutí data vydaní mě taky úplně odrovnalo.
Ještě ohledně toho tajemného mladíka, myslíte si, že přímo spolupracuje s Nastereami a že s nimi žije za Reteou? Taky mě napadlo, když na konci knihy bojoval s kapitánem, Vargas byl toho názoru, že už duvaly někdy musel držet. Mohl by tedy být vlastníkem dalších modrých duvalů.
V knize taky bylo zmíněno, že Faju Amarijského nezabili Otortenské příšery, ale to stejné, co zabilo a znetvořilo je. Myslíte, že to je něco s modrým sklenitem? Když Ilan na konci knihy míří za Reteu, nestvůry stále neví, jestli mají zaútočit, ale pak jen tak odejdou. Je tedy možné, že když vstoupila na území modrého sklenitu poznali díky tomu, že je naslouchač, protože normalního člověka by to poškodilo. Co si o tom všem myslíte?
Jak si to teď po sobě zpětně čtu, koukám, že z toho čekání už mi fakt šplouchá na maják a začínám vymýšlet dost divný teorie:)

Vedma
01.07.2019 5 z 5

@P-puma - bohužel.

P-puma-
30.06.2019 5 z 5

@Vedma cože????? Vždyť ještě před měsícem jsem na to koukala a byl tam prosinec. A už to jsem si říkala že to nevydržím ????

Vedma
29.06.2019 5 z 5

Na stránkach Hostu je dátum vydania tretieho dielu až 16.3.2020 :-(

Teredo
07.06.2019 5 z 5

Já si myslím, že to budou spíš lidé z druhé strany, ale bylo by zajímavé, kdyby to byli sklenaři. Ale zase na druhou stranu nasterey hledají nějaké brusiče, kdyby to byli sklenaři, našel by se mezi nimi aspoň jediný ne?

Janičta
06.06.2019 5 z 5

Nasterey jsou nápadně vysoké a tak trochu smrdí (jako sklenaři). A šafové dokonale zapadali mezi všechny ostatní sklenaře a tudíž je nikdo nemohl prásknout i přes všechno mučení, takže nasterey, jak je známe teď asi šafové nebudou... Možná kdyby prodělaly nějakou mutaci, třeba díky útěku tunely na druhou stranu... jo to by bylo celkem zajímavé

Marylaa
06.06.2019 5 z 5

A už vím. Tak to se mi ta teorie nezdá. Uvidíme, čím nás autorka překvapí. (já jsem odkázana na knihovnu, mít to doma, tak si to přečtu asi hned)