Naslouchač diskuze

Naslouchač https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275144/bmid_naslouchac-OED-275144.jpg 5 4341 1218

Naslouchač série

1. díl >

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text

Diskuze o knize (58)

Přidat komentář

KnihysWeest
21.02.2024

KnihysWeest

KnihysWeest
22.01.2024

Dala jsem si tu práci a vypsala jména pětadvacítky. Jestli to tu už někdo udělal, omlouvám se za kopíračství :D
Knihu znám z audioknihy, tak sorry, kdybych je napsala špatně. A kdyby jsme si chtěli udělat důkladnou kontrolu, museli bychom znát knihy nazpaměť.

1. Náš Joelík (samozřejmě)
2. Vargas
3. Ethien
4. Erno
5. Amadeo
6. Rawen
7. Daniel
8. Jord
9. Eny/id
10. Elias
11. Swen
12. Verner
13. Filip
14. Jerard
15. Theodoric
16. Serenus
17. Ian
18. Gustav
19. Marcus
20. W/Vidor
21. Darius
22. Fabian
23. Axel
24.Oliver
25.Roland

Samozřejmě spousta z nich v knize nebyla nebyla pořádně zmíněná a začleněná.


Aldaa
16.03.2022

Knížka mega super, nikdy bzch neřekl že mě taková knížka bude bavit

Janadvorackova
27.07.2020 4 z 5

Jen tak jsem koukala, jak daleko je Hora mrtvých od mého bydliště. https://1url.cz/BzssM Tedy respektive, vis. wikina - osada Vižaj - poslední obydlené místo.
Tak autem, cestou přes Tribeč a Černobyl, aby to bylo zajímavější, bych tam dorazila za 55 hodin. Je to nějakých 4350 kilometrů.
A kdybych to vzala pěšky, je cesta dokonce kratší. Jen nějakých 3800 kilometrů, které bych ušla za 772 hodin -:))).
Koukám, že šílenství se u mě projevuje na začátku výpravy, čili na konci už budu úplně v pohodě :).
Hlavně je dobré vědět, že cesta vede v podstatě furt rovně :).
Cestou by se dal ještě chytit covid... možná.
A pak že plánovat letos dovču nemá smysl.

O několik minut intenzivního přemýšlení později:
Jak koukám na tu trasu a její nástrahy, je mi trochu jasné, jak vlastně vznikne nasterea - obyčejný středočech se vydá na výlet.

Marylaa
06.08.2019 5 z 5

Zjistila jsem, že si tuhle knihu někdo zařadil do výzvy v kategorii "kniha od ženské autorky s mužskou hlavní postavou". To jako vážně?

Marylaa
28.07.2019 5 z 5

Podle toho co píše autorka na fejsbuku, je to tím že nestíhá. Takže to asi ještě není dopsané.

Orechanda
19.06.2019 5 z 5

Prosím prosím, mohl by mi někdo do zprávy napsat konec první části. Mám kazovou knihu, jakési špatné vydání, končí to stranou 360 a další strana je opět 345 až 360. Takže tu chybí konec. Děkuji moc

Vedma
03.11.2018 5 z 5

R.E.M.: :-D

R.E.M.
03.11.2018 5 z 5

Vedma: I já jsem pro večer s pětadvacítkou. :)
Je mi líto všech báboviček, které byly železňákovi rozšlapány. :-))

Vedma
31.10.2018 5 z 5

Hm, tak tú pětadvacítku by som brala :-D
Pekný večer!

železňák
31.10.2018 odpad!

Vedma: Ďakujem za psychoanalýzu, doktorka alebo veštkyňa či čo ste zač a odporúčam po prečítaní navodu k liekom ďalej už nepokračovať v ich konzumácii, bohužiaľ však ich požívanie evidentne nebránia k grafomanským (to sa dá ešte pochopiť) pokusom o fundované recenzie (to sa už odpustiť nedá) kníh, ktoré sa vam dostali do pazúrov.
Tak a ted uz opet kultivovanym jazykem: hus,babo, a at se na tebe sesype cela petadvacitka i s jejich duvaly ci kyho certa to tam vlastne nosej :P).

Vedma
31.10.2018 5 z 5

Jasné, a z toho hneď viete, čo som zač, však? :-)
Prajem Vám, aby ste našli mier, musíte byť hodne nahnevaný na celý svet.
PS: Píše sa to "hallelujah".

železňák
31.10.2018 odpad!

Ad Vedma:... Musím čítať denne, ak nie je v dosahu nič na čítania, v zúfalstve čítam aj príbalové letáky k liekom a návody na čistiacich prostriedkoch....
Netreba nič dodávať. Hallellujah.

Vedma
31.10.2018 5 z 5

Pán železňák, váš názor Vám nikto neberie, ocenila by som, keby ste nám ani Vy nenanucovali ten svoj. Naviac keď svoj názor predkladáte "opepřený" o komentáre, že "nemáme právo kaziť vkus iným" svojím nadšením z tejto knihy a okamžitým útokom na každého (napr. že si máme vylízať prdel apod), kto sa tu proti Vášmu nepríjemnému spôsobu komunikácie ohradil. Nechajte nás žiť podľa svojho, my Vám tiež neberieme pána Kotletu. Majte krásny deň.

železňák
30.10.2018 odpad!

Jak anonymni,dzizis? A co jste teda vy, pane/pani zkysle ruzove? Jaky hejt? Tot pouze a jen obycejne konstatovani. A mate pravdu v tom,ze proste proti gustu atd atd... at si kazdy cte,co chce. Ale tim to konci,pane/pani nevimjaky/jaka a ne si pak tady "erudovane" vypsat srdicko ci jaky organ - uvedomte si,ze je spousta (i v dnesni dobe) zacinajicich ctenaru,kteri si diky komentarum vasich a vasich soudruhu nadosmrti zkazi ctenarsky vkus. A to je nepripustne,na to pravo proste nemate!! a bastafidli. Tim koncim tuto rebelii a pridavam vas na proletarsky seznam. Howgh

LahoferRose
30.10.2018 5 z 5

Železňák: Drahý pane Železňáku, mluvíte-li o knize, která se Vám nelíbila, nač tak nenávistný komentář do diskuze? Také jsou knihy, které se mi v mnoha ohledech nelíbí, ale nevidím důvod jít doprostřed hloučku lidí, kteří ji mají rádi a vykřikovat jaký nehorázný blábol to je a že všichni z příznivců jsou slabomyslní čtenáři bez špetky vlastního názoru. Své jste řekl, na Vás kniha dojem neudělala, také jsem na takové narazila. Také vypadáte, že se chováte stádově - anonymní hate na netu je nyní skutečně velmi oblíbený.

železňák
30.10.2018 odpad!

Pane Stipe (R.E.M. :-)),mne je preci uplne sumak,zda to stalo kilo litr nebo dva. Mne jen uprimne desi,ze se nekdo (a v tomto pripade skutecne stadovy efekt jede na plne koule) odvazi/dovoli(??!) o tomto paskvilu psat superlativy a je uplne jedno,zda dotycny je ci neni priznivec scifi,fantasy ci havlickovskych epigramu. Je to bohapusty blabol,ktery ma uspech jen diky literarni nekazni radobyctenaru. A s uctou a ohledem na klasika si vypujcim jinou repliku z ponekud kvalitnejsiho dila:PS. Pane Pippe a proletari vsech zemi,vylizte si prdel;-).

R.E.M.
28.10.2018 5 z 5

železňák: Ano, příznivci si knihu užívají. Máte s tím problém?

Neberte si to tak. Nejste sám, každý občas lituje peněz za koupenou knihu.

železňák
28.10.2018 odpad!

Pro pan Pippe:nevim,jak moc jste sectely (ale videl bych to max.na prelouskani par mayovek za vydatne podpory cele abecedy znajiciho ctenare) a jak pisete,proti gustu zadny disputat,ale evidentne jste Pusika a leporela vy osobne preskocil a rovnou se vrhl na strhujici cesko sajencfiksn,kde verim,ze absence vasich znalosti vsech souhlasek latinky vubec nevadila. Pokud jste v pribuzenskem vztahu s budouci nositelkou Nobelovy ceny za literaturu,tak nezapomente,ze prijit na inauguraci s radiovkou na hlave a bandaskou na chutne kravske mleko bude nonsens (taky cizi slovo,ze,doporucuji zkusit slovnik cizich slov,soused vam urcite ten spravny lexem nalistuje a vysvetli-doufejme).

železňák
27.10.2018 odpad!

Vazeni fanousci pi Stehlikove,pokud vas uspokojuje fabulace na urovni predmaturanta,budiz vam to prano a uzivejte si to. Ja osobne nekoukam na korunu,ale tech 249 kacek jsem mohl utratit za menicko v mekaci (kam chodim jednou rocne) a prospel bych svetu i sobe mnohem vice. Copak,do prkenne ohrady ,nevnimate tu stupiditu dialogu,chovani postav a vystavby deje?

Janičta
11.05.2018 5 z 5

Vedma: tyto otázky jsou v diskuzi záměrně, neboť v komentářích se diskutovat nemá :) a Candide patrně diskuzi nesleduje... což je škoda, byla jsem zvědavá, co je na zapojení realných událostí do kousku děje tak pohoršující :)

Vedma
09.05.2018 5 z 5

Súhlasím, použitie reálnej udalosti ma nijako nevyrušovalo a som celkom zvedavá, aké riešenie nám autorka prinesie :-)
Obávam sa, že Candide nám svoje pocity bližšie neobjasní, pretože sa tieto komenty dostali do Diskuze, zatiaľ čo jej reakcia je zaradená v časti Komentáře, takže o týchto otázkach nevie.

Nelmal
07.05.2018 5 z 5

já to naopak považuji za skvělý nápad, belestricky to zpracovat, zde se tedy spíše inspirovat, proč nevyužít tajemné místo/legendu?

Janičta
04.05.2018 5 z 5

Mě zaraží, proč téméř okrajová zmínka znehodnotí čtenáři celou knihu? Ja osobně jsem o této expedici slyšela prvně až v téhle knize..nic dřívějšího si nepamatuji

R.E.M.
04.05.2018 5 z 5

Janička: Napadlo mě to samé, proč je špatné se inspirovat Djatlovovou expedicí. ;-) Já u autorky ocenila způsob, jakým vzpomenula zmíněnou expedici.

Janičta
04.05.2018 5 z 5

Candide: mohu vědět proč? Docela mě to zaujalo, jelikož příběh není naroubován na onu výpravu (nemá tam žádný zásadní vliv - kniha by fungovala i s nějakou anonymní skupinou badatelů), ale je v něm v podstatě jen zmíněna... Co Vás tak pohoršilo?

Janičta
22.04.2018 5 z 5

To že jsou tam zbraně s neobvyklými vlastnostmi, hned neznamená že jde o fantasy...co by na to řekli třeba takoví Jediové :D

R.E.M.
21.04.2018 5 z 5

Duvalské pohoří má blízko k postapo, technické vynálezy jdou naproti scifi, hm... a meče s úžasnými vlastnostmi už by byl prvek fantasy. ?

Janičta
19.04.2018 5 z 5

Podle mě jde u Naslouhače o postapo sfi-ci. Tedy svět kde před nějakou dobou došlo k velké katastrofě, která přiměla obyvatelstvo přizpůsobit se velkým změnám, které nastaly. Fantasy jako taková to není, ač se to tak někomu může zdát, vzhledem k tomu,jak se žije v Duvalském pohoří.

Marylaa
19.04.2018 5 z 5

No právě, ono to tam není, protože to tam nefunguje :) V nížinách mají nějaké ty technické vymoženosti. Právě jak tomu nerozumím, tak jsem si myslela, že fantasy se děje v jiném než našem světě (tedy ne, jako tady, v našem světě v budoucnosti).