Hlasy a hvězdy diskuze

Hlasy a hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245664/bmid_hlasy-a-hvezdy-Pb6-245664.jpeg 4 274 52

Mycelium série

< 5. díl >

Sekta vyznavačů aurigiánské hereze je zničená, ale volání, vyslané do vesmíru, nezůstalo bez následků. Hvězdovládci – wëtrëigaës – se blíží. Představují hrozbu, proti které by se měli spojit i největší nepřátelé: telepat Aš~šád, velekněz z Rekeghu, Lodě, sgen z Fomalhiwy i nová pozemská Velekněžka Regentka. Jenže pro ty, kteří touží po moci, je těžké zapomenout na vlastní cíle. Ne každý překročí svůj stín. Dost se najde těch, kteří by si ve skutečnosti příchod Hvězdovládců přáli. A čím víc se o Hvězdovládcích mluví, tím víc se stávají realitou. Lucas netouží být všemocným hrdinou. Slyší Lodě, nabírá psychotronické síly a Klíč má na dosah... jenže snadné cesty, které se samy nabízejí, nikdy nebyly pro něj. Jak je jeho zvykem, míří právě na opačnou stranu: do mlhy a do tmy, přes přízračný most a skrz největší ponížení – protože právě to je správný směr. Tam ho volá räwë, Hlasy a hvězdy.... celý text

Diskuze o knize (42)

Přidat komentář

jaja4
02.08.2021 5 z 5

Yalka a Nevada Díky vám, mám obrovskú radosť, ste super!

Yalka
02.08.2021 5 z 5

(zkopírováno z Facebooku autorky)


Yalka
02.08.2021 5 z 5

27. června jsem napsala poslední tečku, čárku i středník. Zatím jsem to neoznamovala (ono mi chvíli trvalo, než jsem se vzpamatovala, přece jenom je to pro mě dvacet let života a odtrhnout se od toho světa mi dá práci), ale o víkendu už to proběhlo jinde na sítích, tak je asi načase to tady naplno říct a doplnit podrobnosti. Z toho, co mělo být "posledním dílem" (po pěti již vydaných), vznikly nakonec tři knihy: 6. díl – Vrstva ticha, 7. díl – Zakázané směry, 8. díl – Program apokalypsy. Z horské bystřiny se stal veletok o tloušťce 2000 normostran (pro srovnání – prvních pět dílů má stránek 2200; ano, jsme zhruba v půlce). Velectěný čtenář se dočká spousty psychotroniky, emocí, vesmírných cest a hmyzu. Přísliby a obavy se naplní, temná tajemství se odtajní... a všechno, co se zdálo na spadnutí, vážně spadne. Dala jsem tomu všechno, co jsem mohla, a je to přesně takové, jaké jsem to chtěla mít (jestli to byl dobrý nápad, to už musí posoudit jiní). Konec je na mé poměry brutální jen mírně, tu a tam ho někdo i přežije, ale je opravdu neoddiskutovatelně definitivní. Do světa argenitu se snad ještě vrátím, ale už to bude nový příběh o jiných lidech a jiných věcech.
Vrstva ticha je momentálně v sazbě a měla by vyjít v říjnu (tedy jakože letos). Díly 7 a 8 jsou teď v Argu na pitevním stole a budou vyexpedovány tak rychle, jak jen bude v lidských silách a možnostech kuchařů - jestli si tedy o ten obří špalek nezlomí nůž a nade mnou hůl.
Rë Akkütlix! Nechť přijde tma!
https://www.facebook.com/argenite/posts/10159508448104169

Yalka
30.07.2021 5 z 5

Právě se ke mně dostalo info, že šestka na Vánoce určitě bude. Už je v sazbě.
Hurá!

Nevada
29.07.2021 3 z 5

Zatím nic není jisté, ale ediční plán rozhodně neber jako železný zákon.

jaja4
29.07.2021 5 z 5

Do konca roka 2021 Mycelium 6 na 99% nevyjde. Nakladatelství Argo má už edičný plán na 2021 kompletný a Mycelium tam nie je.

jaja4
13.07.2021 5 z 5

@Nevada Díky moc za skvelé správy!

nai.ivka
10.07.2021 5 z 5

Super zprávy, děkuji.

dzahradnik
09.07.2021 5 z 5

Neuvěřitelné! Hosana! Dokonáno jest.
Teď editace, ale pod stromeček už snad bude hromada těch 3 dílů, nebo na kolik to vlastně rozdělí (Vrstva ticha, Zakázané směry a Program apokalypsy?). A pak ještě audioknihy, protože ty jsou rovněž boží a přidávají tomu další rozměr čtenářské rozkoše!

Yalka
06.07.2021 5 z 5

Nevada: bomba dík!

Nevada
03.07.2021 3 z 5

Ano, 26.6.2021 autorka oznámila, že monument dokončila. Cituji:

"Včera ve tři ráno s totálně ugrilovaným mozkem jsem si tu radostnou zvěst ještě nebyla schopná úplně připustit, protože fakt ty poslední týdny píšu jako pominutá.

Tak jo. Mycelium je po dvaceti letech úplně, kompletně, definitivně hotové, dopsané do posledního slova včetně epilogu, dořešené se vším všudy a uzavřené takovým způsobem, že není možnost přímého pokračování. (Tím neříkám, že všichni umřeli, ale dost jsem to probrala a završené je to takovým způsobem, že kdyby ještě někdy o někom z těch lidí něco bylo, jakože to neplánuju, byl by to úplně nesouvisející příběh.)

Je to pekelně dlouhé. Já vím, ach jo, no ono samo. Za sebe mám ale skvělý pocit, protože jsem tam dostala úplně přesně to, co jsem tam dostat chtěla, a vyznělo to, jak jsem plánovala, a možná i líp, než jsem si dokázala představit (ale jestli je to takhle dobře, to už musí posoudit jiní). Všechno si sedlo, všechno se vysvětlilo, nezbyly nenavázané konce. Zatím to četla jenom moje věrná betačtenářka Sargo, které jsem to teď ve finále posílala denně po kouskách a tímto jí děkuju za božskou trpělivost (to fakt nechcete, dostávat finální souboj takhle po kapkách, ono celých těch posledních dvě stě stran je maniakální sled závěrečných katastrof). Nenadávala mi, to bych to opravovala hned za pochodu. Tak snad to nějak funguje. Teď to pošlu dalším milým betačtenářům, pokud o to ještě budou stát, a ti to můžou sjet ve větším celku a říct, jestli je to snesitelné.

Samozřejmě to ještě musím celé přečíst, zanést nějaké ty opravy (od betačtenářů mám připomínky k předchozím kusům, a ty jsem zatím nechávala být, protože to nebyly žádné koncepční změny a radši jsem chtěla mít napřed dopsáno, než něco zas rozvrtám; no tak teď na ně dojde), a pak se bude vymýšlet, co tedy s tím.
V principu plánuju začít teď ještě dávat do kupy nějaké ty slovníčky, mapičky, blbůstky. Opráší se Kavenovo lingvistické pojednání, bude mapa habitatů atd.

No a jinak...

PRÁZDNINY!"

jaja4
03.07.2021 5 z 5

@Nevada Prosím, máš nejaké nové info??

Yalka
20.04.2021 5 z 5

Já jsem si teď koupila první díl Mycelia jako audioknihu a poslouchám to znova. Dřív jsem byla zvyklá číst svoje oblíbené knihy opakovaně, ale v poslední době to už nedělám. Ale Mycelium považuju za zážitek, který se hodně dlouho nebude opakovat, a ke kterému se chci určitě vracet. (Myslím, že až bude dopsané, tak nad tím čekáním mávneme rukou.) Užívám si postavy, propracovaný vztah Lukase a jeho otce, celý ten svět... Na některé drobnosti jsem už zapomněla (Lucasova přítelkyně Sharon, která mu dala košem, když zjistila, že je smrtelně nemocný. Nebo všimli jste si, že hned na začátku prvního dílu, když Lucas uvažuje, jestli se s jeho nemocí neuchýlit do virtuálu, tak má na výběr různé historické osobnosti a Vilma Kadlečková tam mezi reálné historické postavy nenápadně propašovala otce Aš~šáda?). První díl je můj nejoblíbenější, protože je přehledný, pamatuju si i po letech celou dějovou osnovu (to je jediná věc, která mi vadí na ostatních dílech, že si je tak lehce nedokážu vybavit, ztěžuje mi to celkovou orientaci, protože si v hlavě neumím udělat myšlenkovou mapu Mycelia a to mě dopaluje) a hlavně miluju první díl kvůli úžasnému a pro mě naprosto nečekanému konci.
Myslím, že bychom měli Vilmu Kadlečkovou na rukou nosit. Upřímně nechápu, proč se o Myceliu daleko víc nepíše.

Yalka
20.04.2021 5 z 5

Já to těm spisovatelům nezávidím. Třeba Rowlingová psala pod tlakem poslední tři až čtyři díly HP a dala to v čase, který avizovala. Ale není to samozřejmost. Taky bych se blokla, kdyby na mě všichni čekali. Ale psát to na sílu a zničit si tím rozepsanou věc? Jaký by v tom byl smysl?

Nevada
19.04.2021 3 z 5

GRRM je ledacos, ale lemra teda určitě ne. Jeho elán, záběr, mysl a energii bych v tom věku taky chtěla mít.

Ales.BD
19.04.2021

Vilma Kadlečková má kliku, že se jí zatím podařilo napsat něco tak světového. Jinak by se čtenáři na takové dlouhé čekání mohli vybodnout. Myslím ale, že vydavatel to s těmi sirkami nedělá dobře a mohlo by se mu to vymstít. Měl by hotovou šestku promptně vydat, protože železo už vychládá. To už je jak u lemry Martina, který Led a oheň asi nedodá nikdy.

Nevada
14.04.2021 3 z 5

Je to podmínka vydavatele. Chtějí to vydat všechno najednou.

jaja4
14.04.2021 5 z 5

Keď je kniha 6A - Vrstva ticha, zredigovaná a už sa nebude meniť, prečo nevydajú aspoň tú?

Nevada
04.04.2021 3 z 5

Zatím šance je, ale... Oba díly (resp. všechny tři) mají vyjít najednou. 6A je hotový už přes dva roky.
Mimochodem, autorka pracuje s názvy Vrstva ticha (6A) a Zakázané směry a Program apokalypsy (pro podsvazky 6B).

Zatím poslední vyjádření autorky z 29.3.2021:
"Konec čtvrtletí. Začátek jara. Tomu bych fakt loni v létě nevěřila, že to touto dobou ještě pořád nebude. Stabilní vzdálenost "sedmdesát stránek od konce" pořád zůstává, i když je to jiných sedmdesát než dřív :( V únoru jsem si žádná čísla ani nepsala, protože, jak jsem tu zmiňovala, jsem zas rozvrtala kapitolu šestnáct a osmnáct a kdovíjakou ještě vpředu, ale tam už je to šťastně zalátané a všechno do sebe zapadlo a konečně se to zas posouvá vpřed, jsem ve dvacáté druhé. Já už ani nemám sílu se omlouvat. Jenom jsem chtěla dát vědět, že ještě na pár procent žiju a boj nevzdávám.
19. 3. 2021 – 1095/1174
23. 3. 2021 – 1101/1182
26. 3. 2021 – 1108/1186
28. 3. 2021 – 1123/1193"
(pozn. první číslo je počet napsaných stran, druhé počet plánovaných stran)

Yalka
04.04.2021 5 z 5

Já tááák těším. Snad nebudeme čekat na 6A až do Vánoc.

Yalka
04.04.2021 5 z 5

@JaneBonny Krásný, díky za info!

JaneBonny
04.04.2021 5 z 5

@Yalka: V současnosti to vypadá tak, že díl 6A, Vrstva ticha, má okolo 600 stran, je zredigovaný, odevzdaný a již se na něm nic nebude měnit. Autorka psala, že se v něm vyřeší hlavní konflikt Lucas/Aš~šád, vyjasní se temná místa Lucasovy minulosti a dojde k důstojnému završení osudů většiny hlavních postav.

Protože se však do knihy 6A nevešly osudy méně důležitých hráčů, stejně jako rozřešení situace se sgeny a Hvězdovládci, píše teď Vilma „bonusový“ díl 6B, Zakázané směry. Ten měl být původně také „jen“ 600stránkový, autorka ovšem podcenila kvantum informací, již doň potřebuje naládovat – a tak je v současnosti na straně 1100 a plánuje do knihy zapracovat zhruba ještě další stovku stran. Díl 6B tedy má kvůli délce padesát kapitol namísto pětadvaceti, a je tak uvnitř rozdělen na dvě knihy: pomyslné díly 7 a 8 (právě o tom posledním Vilma psala na Facebooku).

Jakmile bude kolos jménem 6B dopsaný, bude zřejmě autorka čelit dilematu, zda jej také nerozdělit na dva svazky o 600 stranách. Pro takové rozdělení mluví kromě délky i fakt, že na díly 6, 7 a 8 již nevyzbyla pojmenování podle posvátných össenských hub. Jejich názvy by tak mohly vycházet z fomalhiwské kultury, kde mají posvátnou trojici neboli triádu. Slovy autorky: „Pak by se dalo říct, že je tu pět dílů ,starého‘ Mycelia s houbami podle Össe, a tři díly ,nového‘ Mycelia ve znamení fomalhiwské triády.“

Tyet
04.04.2021

vždyť já už všechno, co bylo v těch předešlých dílech zapomněla a už mě to popravdě přestalo zajímat, myslím, že to autorka prošvihla

Yalka
11.03.2021 5 z 5

Máte někdo info, že se Mycelium opět rozrostlo? Tohle jsem našla na FB:
Legendy o argenitu 27.12.2020
Nejlepší motivace konečně dopsat poslední tři kapitoly osmého dílu Mycelia: obrázek Lucase a Kamëlë nad počítačem...

OSMÉHO??? ;-)
To znamená, že nebude 6A a 6B, ale bude 6+7+8?
Za mě: ať si autorka dá klidně na čas, jak dlouho potřebuje. Čekali jsme na 3., 4. a 5. díl, vždy to stálo za to. Počkáme i na ostatní. Ty hejty na Facebooku jsou nechutný.

Rozari
10.01.2021 5 z 5

Vážně bych nerada, aby se stalo to, co s v článku na argo.cz zmíněným G. R. R. Martinem a ságou Píseň ledu a ohně - když jsem byla cca v půlce Tance s draky, tak mi došlo, že to nesměřuje k žádnému ukončení, je to už 8 let a konec v nedohlednu.

JaneBonny
30.12.2020 5 z 5

@centrifolo: Na Nyktě bylo fanouškům již před časem umožněno nakouknouti pod zlaté ruce Tomáše Kučerovského, dvorního tvůrce obálek Vilmy Kadlečkové:

http://nahrajsoubor.cz/b43134a13efedd8fb611acb08ed59f96d38c0fd11b3b3a7310dd9cd59731fa42 (předběžná obálka k dílu 6A, Vrstva ticha)

https://argo.cz/mycelium-ma-soundtrack-konec-zatim-jeste-ne-ale-uz-to-bude/ (obálka k dílu 6B, Zakázané směry, která byla prapůvodně zamýšlená pro Vrstvu ticha)

cetriolo
13.12.2020

Rozari: Obálky jsou super, ale autorka si trošku naběhla. Někde jsem s ní četl rozhovor a původně to mělo být 5 dílů a obálky byly naplánovány tak, aby na poslední byl vidět celý pavouk, ale dílů teď bude (nejspíš) 7 tak jsem zvědavý na další obálky :)

Rozari
14.10.2020 5 z 5

Jo a ještě se mi hodně líbí obálky každého dílu, na prvním je jen náznak pavouka a s každým dalším dílem je vidět konkrétněji a víc :-)

Nevada
10.02.2020 3 z 5

Mělo by to vyjít ve dvou svazcích, tak to asi zatím smazali, protože to stejně budou muset předělat. Ale to jen tipuji.

cetriolo
10.02.2020

Jo to vím, ale zarazilo mě, že nikde není ani uvedený jakože se chystá tak mě napadlo, zda se na to třeba autorka nevykašlala, nebo něco podobného :)