Muž, který sázel stromy diskuze

Muž, který sázel stromy https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36762/bmid_muz-ktery-sazel-stromy-9RL-36762.jpg 5 3817 678

Mistrovská povídka z roku 1953 v překladu Jiřího Reynka a s ilustracemi Pavla Čecha. Stylově čistá a dějově jednoduchá povídka vypráví o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provenci, s nímž se v roce 1910 poprvé setkal a který tiše a bez nároků na vděk, den co den sázel v okolních kopcích stromy. Usoudil, že kraj bez stromů hyne a rozhodl se situaci napravit. Poslední setkání autora s tímto člověkem se v roce 1933 odehrálo v zalesněných kopcích, kam se s vodou vrátil život a lidé. Je o "muži, který sázel naději a vypěstoval štěstí".... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Duchovní literatura

Vydáno: , Literární čajovna Suzanne Renaud
Originální název:

L’homme qui plantait des arbres , 1953


více info...

Diskuze o knize (20)

Přidat komentář

WolfIssen
10.08.2022 4 z 5

Určitě stojí za to shlédnout i filmové zpracování, dle mého názoru velice zdařile animované a nadabované. Lze si vybrat dokonce ze 2 dabingů.

freejazz
22.01.2021 5 z 5

aleksis: jaksi mi nepřipadá důležité, jestli je to fikce nebo pravdivý příběh, protože mám pocit, že v té knížce jde o něco úplně jiného, než popis nudné, neustále se opakující činnosti bez konce. síla té knihy spočívá v naději a víře v sílu člověka. byť je jenom nepatrnou tečkou na tváři planety, přece má schopnosti a sílu něco změnit. samozřejmě, záleží od motivace.
tak mi napadlo – vemte si kteréhokoliv „zástupce lidu“ ať v Čechách, nebo na Slovensku a představte si, že by místo toho nekonečného blábolení beze smyslu každý den tiše zasel jedno semínko... jak by náš svět mohl vypadat! místo toho se neustále tahají o nesmysly a dokážou zasít pouze svár mezi lidi, čímž se stávají vesměs neužitečnou havětí.
z faktického hlediska je knížka nejspíš fikcí, inspirovanou skutečným příběhem, ale to jí nic neubírá na síle. vzpoměňte na klasiku – The Old Man And The Sea přece také nevypráví doslovně příběh starého rybáře Santiaga a příběhy Robinsona Crusoe by asi nebyly tak zajímavé, kdyby byly pouhým popisem skutečných událostí. v těch příbězích je něco navíc, co z nich dělá opravdu velkou literaturu, mistrovská díla.


Greenfingers
10.01.2020 5 z 5

Poněkud mě udivuje, že na fóru, které by mělo být věnováno literatuře, se diskutující zabývají filmovým zpracováním toho či onoho díla. Nejinak je tomu i u knihy Muž, který sázel stromy - většina příspěvků hodnotí film. Co kdybyste někteří příští zkusili ČSFD?
To Alekis: Váš příspěvek se mi líbí, podobně to cítím i já. Stromky zatím sázím pouze na své zahradě, ale rád bych zkusil i nějakou větší akci. Coby důchodce mám času relativně dost a práce jsem se nikdy nebál.

alekis
26.12.2019 5 z 5

Možná je tady mezi námi nějaký odborník - lesák?
V jednom komentáři pod knihou píše člověk, který se sázením stromků zabývá, že to nejde takto, jak je popsáno v povídce, protože o stromečky se musí pečovat, jinak zahynou. Něco jenom maličko o tom vím, že se vysazují paseky a oplocují proti zvěři, potom se chodí malé stromky obžínat, aby je nezadusila tráva - většinou na tyto práce chodí (chodily? - dělá se to ještě?) ženy. Jde o ekonomickou stránku věci: když se už tolik úsilí věnovalo, vložilo do zalesnění paseky, je potřeba, aby ty stromečky v co nejhojnějším počtu přečkaly bez úhony nebezpečné roky, vyrostly a po x letech byly zase vykáceny.
Takže je povídka fikce, zbožné přání autora, nebo je psaná podle pravdy?
Myslím, že podle pravdy. Muž, který sázel stromy přece věděl, kolik žaludů vysel, kolik jich vzešlo, kolik stromků nepřežilo, kolik jich zničila zvířata nebo počasí... zůstalo jen nějaké procento, které pak vyrostly do dospělosti. To je v textu jasně uvedeno.
Šel na to způsobem, jakým to dělá příroda (myslím, že se nepíše, že by vypěstovával a vysazoval sazenice, malé stromečky, než opravdu vyséval - i když ty břízy, ta jejich malinká semínka..? Možná je na těch úhorech sypal, rozséval po hrstích a ony - některé - vyrostly a byly z nich březové háje...
Příroda nemá žádné lidi, kteří zapíchnou sazeničku do půdy a pak ji hlídají a ošetřují než zesílí. Semeno spadne na zem, uchytí se nebo ne, roste a buď přežije, nebo zahyne.
Na Šumavě, pokud vím, jsou místa, kde jsou po samovýsevu už vzrostlé smrčky... Pokud to byla fakt fotka ze Šumavy...
Takže ten muž ve skutečnosti nesázel stromy, ale vyséval semena a nechal na přírodě, ať to udělá podle svého. Přesto se mu podařilo zalesnit velké území... Zdánlivý zázrak... spíš ale obyčejná lidská úpornost a vůle. Takovou cestu si vybral - jen těžko by se po ní vydal kdokoliv jiný. Ale je to důkaz, že když se člověk rozhodne, když za něčím jde, musí z toho něco být.
Tato povídka je tak krátká a tak poměrně jednoduchá, není to žádné literární veledílo, je to popis úseku života jednoho člověka. Ale to, co popisuje, poselství do ní zasazené, v tom tkví její výjimečnost a neobyčejnost. Díky autorovi jsem se dozvěděla neobyčejný příběh o jednom neobyčejném člověku.
Krása.

Zombrman
01.06.2017 5 z 5

Knihu jsem nečetl, ale viděl jsem film. Film byl krásný, vypráví o tom, jak dokáže jeden člověk udělat něco, co by se i skupince lidí jen tak nepodařilo. Tento člověk totiž měl lidskost v srdci a navíc chtěl změnu. Stojí za to přečíst nebo zkouknout film

LaraCroft
01.06.2017

Knížku jsem sice nečetla ale viděla jsem film a moc se mi líbil.

Kikitajnýs
01.06.2017

Tento film je velmi hezký a myslím si ,že by ho měl každý vidět.Je to velmi dobrý nápad ukázat lidem,když se o něco snažíte ,tak že to jde.

Kájísek17
01.06.2017 1 z 5

Viděla jsem jen film, vůbec mě to nenadchlo. Přišlo mi spíše pro starší lidi. Příběhu jsem nerozumnela. Film nedoporučuji

Dominik007
01.06.2017 1 z 5

Knihu jsem sice nečetl ale vyděl jsem film který mě moc nenatchl. Ze začátku mi to přišlo dobré ale pak jsem se ztratil v ději a ten mi přišel nudný

homerr
27.12.2012 4 z 5

Odkaz na film: http://youtu.be/W2oOaA2aqZQ

nightlybird
18.08.2012 5 z 5

Tak jsem u tohoto vydání = http://www.databazeknih.cz/diskuze-o-knize/muz-ktery-sazel-stromy-36762 - na rozpacích. Držím je v ruce, krásně udělaný kolibřík se 100% barevně ilustrovaných stran , vazba imitace kůže, prostě parádně udělaná knížka (navíc taková, která si tohle zpracování zaslouží) - všechny údaje souhlasí včetně ISBN, jen je v tiráži uveden rok vydání 2012 a počet stran 88. Co je tedy pravda?

nightlybird
20.07.2011 5 z 5

Připadá mi, že máte všichni pravdu. Každý tu svoji.
Současně mi ale připadá jako dost velký paradox, že tahle debata probíhá zrovna u téhle knihy.

herdekfilek
19.07.2011 5 z 5

Říkala, ale pro formu dodala, že opisovat se může.
Pohrdat některým druhem kultury je tak nehezky jednoduché. I tak je to kultura. Kupodivu. Kafka by si s Transformerem asi příliš nepokecal, ale třeba bychom se divili.

sam198
19.07.2011

:-D Tak jo, ale omezíme to jen na skutečnou kulturu. Takový Transformers bych možná řadit trochu jinam.
"Naprosto úplně zcela". Tobě maminka neříkala že krást se nemá?

herdekfilek
18.07.2011 5 z 5

Říká kdo? Vlastní svědomí? Prorazit tu zatuchlou panenskou blánu zaprděnosti se dá jedině tlakem. Sdílet kulturu lidstva, co jiného by tu mělo mít hodnotu. Ulož.to je taktéž zcela "seriózní" web.

sam198
17.07.2011

Na "seriózním" webu by to být nemělo. Navíc si to každej umí najít sám, zvlášť na ulož.to.

herdekfilek
17.07.2011 5 z 5

Sdílení je hudbou budoucnosti. Pokuste se to pochopit. Že to nepochopil nikdo z nadnárodních společností, neznamená, že to neproběhne. Je humorné, že si tahle společnost vychovala chlupatý i mezi podřízenými.

Stammel
17.07.2011 4 z 5

"odkaz ke stažení filmu:"

Vážení, nepleťte si to tady s nějakým warez fórem! Komentáře zde slouží ke sdílení čtenářských zážitků, nikoli kradeného filmu.

1miroslav2
17.07.2011

odkaz ke stažení filmu:

http://www.uloz.to/hledej/?q=muz+ktery+sazel+stromy&category=1&type=%40id

vojtas
16.07.2011 5 z 5

výborný film, snad nejlepší co jsem kdy viděl, budu si muset sehnat i knížku
škoda že taková díla nejsou na výběr v povinné četbě na školách či že se o nich nikdo nikdy ani nezmíní
klobouk dolů před Jeanem Gionoem:)

Štítky knihy

stromy francouzská literatura budoucnost lesy poselství

Autorovy další knížky

Jean Giono
francouzská, 1895 - 1970
1998  91%Muž, který sázel stromy
1995  90%Hlasy země
1934  91%Člověk z hor
1936  91%Kéž tonu v radosti
1994  73%Silné duše

Kniha Muž, který sázel stromy je v

Právě čtených14x
Přečtených5 605x
Čtenářské výzvě1 103x
Doporučených580x
Knihotéce796x
Chystám se číst1 206x
Chci si koupit300x
dalších seznamech10x