Mnichov diskuze

Mnichov https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387601/bmid_mnichov-xwC-387601.jpg 4 83 24

Do města, které má být nadcházejícími událostmi navěky proslaveno v dobrém i zlém, přilétá přes Kanál britský ministerský předseda Chamberlain a vlakem z Berlína přijíždí říšský kancléř Hitler. Mají rozhodnout o dalším osudu Evropy. Ovšem v Mnichově se mají setkat i jiní muži - dávní přátelé z dob oxfordských studií. Jeden je Chamberlainovým sekretářem, druhý německým diplomatem a členem protihitlerovského spiknutí. Sázky jsou vysoko a zbývá jediná otázka: koho zradit? Přátele? Rodinu? Vlast? Vlastní svědomí?... celý text

Literatura světová Válečné Historie
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Munich , 2017


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

ZaS
27.03.2022 4 z 5

Pořád se musím v duchu vracet k Harrisovu pohledu na Mnichov. Je bez nejmenší pochyby, že v politice se orientuje velmi dobře; obzvláště právě v historii 2.sv. války. Přesto se pořád nemůžu zbavit pocitu, že jeho hodnocení Mnichova není správné.
Rozmím tomu, že se snaží omluvit sám před sebou, že nejen nedodrželi spojeneckou smlouvu, ale dokonce aktivně pomáhali Němcům v tlaku na ČSR. Rozuměl bych i jinému často používanému argumentu, že nebyli vyzbrojení a potřebovali čas. Tedy pokud bych mu věřil, jako že nevěřím. Stejně mám ale dojem, že významná, ne-li hlavní příčina spočívala ještě v něčem jiném - ve snaze oslabit Německo bojem na "východní" frontě než vstoupí do války anglosasové. Tím spíše, že Chamberlain moc dobře věděl, jak tuto strategii využily Spojené státy za 1. sv.války.