Mlok 2016 diskuze

Mlok 2016 https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313452/bmid_mlok-2016-GsC-313452.jpg 4 23 7

Mlok (Cena Karla Čapka) série

< 21. díl >

Cena Karla Čapka za rok 2016. Nejlepší sci-fi a fantasy povídky roku 2016. Nová sbírka české sci-fi a fantasy prozrazuje, že známe vítězné autory a jejich práce. Už tradičně tři mikropovídky, pět krátkých povídek, pět povídek a jedna novela… Sledujte korespondenta manipulátora, fotokurz se strojem času, gastro-eko-bio-orgie, prodej snů, vodnickou vendetu, jezerní tyranii, mága zvrhlíka a romantiku s metalurgy… A bude i příběh agrosexuála, gladiátorští vlci na odpis, čarodějka a hrdinové z jiných dimenzí, transport smrti a teleport, pojídání pozemšťanů a trocha postapokalypsy… To všechno a ještě mnohem víc na vás čeká v téhle knize, v podání autorů, kteří už jsou, nebo se možná brzy stanou, legendami? Doslov „Něco pro spolubojovníky aneb pár slov na závěr“ Vilma Kadlečková.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

Janadvorackova
19.08.2021

vlkodlaq: Jak jste na to přišel?
Nevím jak poslední ročníky, ale ty, které si pamatuji já, samozřejmě hodnotili především autoři a lidé z okruhu literárního. Píšete to, jako kdyby právě tihle lidé nemohli.
Navíc šanci měli úplně všichni, stačilo se zapojit.

Každý měl nějaký vkus a docela šikovná tabulka pak všechny ty "vkusy" sečetla a vyčíslila.

Za sebe bych v Mlocích uvítala více sci-fi a méně "stejné" fantasy. Ale to je zase můj vkus, jiní čtenáři, zřejmě jsou ve většině, pak způsobí, jak vypadá celek. Nebo do soutěže tolik důvěryhodné a kvalitní sci-fi nedorazí.

vlkodlaq
01.06.2021

Největší problém antologií ceny Karla Čapka je, že povídky vybírá a hodnotí komise složená ze zaujatých komisařů. Jsou to převážně profesoři literatury a autoři, jejich hodnocení je tak na hony vzdálené skutečnému vkusu skutečných čtenářů. Pokud by povídky vybírali a hodnotili přímo čtenáři, vypadala by takováto kniha úplně jinak, dokonce si troufám říct, že by ani jediná povídka nebyla stejná. Proto pro mě tyto literární soutěže, kde tvorbu hodnotí dost subjektivně malá komise, nemají žádnou literární ani vypovídající hodnotu.
Důkazem této mé teorie Vám může být, že ačkoliv se má jednat o nejlepší povídky ze stovek, ne-li tisíců prací, hodnocení je až na vyjímky spíše slabší.