Mise Afghánistán diskuze

Mise Afghánistán https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268992/bmid_mise-afghanistan-268992.jpg 4 513 114

"Desetiletý Rahmudin přišel s proraženou lebkou. Nevěřil jsem, že se kdy probudí z kómatu. A po operaci ten malej syčák chodí!" Tomáš Šebek byl v Afghánistánu dvakrát, v roce 2013 a 2015, pokaždé s Lékaři bez hranic. Mezi zákroky, při nichž operoval těžce zraněné z bojů i léčil docela "běžné" úrazy, fotil a psal. Výsledkem je soubor záznamů, které zaujmou nejen autentickou a syrovou výpovědí, ale i neotřelým pohledem na život v pusté hornaté krajině. Šebkovo vyprávění je osobité a mnohdy humorné. Je to nepatetické svědectví lékaře a přítele Afghánců, jejichž zemi už několik desetiletí sužují teror a válečné konflikty.... celý text

Diskuze o knize (1)

siena
siena
17.10.2020

Lékař bez hranic Šebek: Polní nemocnice je špatný nápad. Nehledejme spasitele, každý může být hrdina

Rozhovor pana doktora Šebka s redaktorem ČRo Vítem Kubantem (iRozhlas.cz, 17.10.2020)

Ukázka:
Jaké hlavní nevýhody a výhody spatřujete v polní nemocnici, která se připravuje na výstavišti v Letňanech? Můžete to srovnat například s vašimi zkušenostmi ze zahraničních misí?
Polní nemocnice má význam v momentě, kdy nemáte žádné jiné zdravotnické zařízení, žádnou jinou možnost, jak pacienty koncentrovat. Jde o systémy v rozvojových zemích, ve kterých je to jediná alternativa. Polní nemocnice nejsou jenom otázkou přístrojového nebo materiálního vybavení, ale hlavně vybavení personálního. Lidé tam musí být dobře koordinovaní, na určité úrovni edukace - poté můžete zapojit i nezdravotnický personál. Musíte je dobře zkoordinovat a máte jasně daný leadership.
Co se týče té české polní nemocnice, myslím si, že v momentě, kdy zde máme plně funkční systém poskytování péče cestou lůžkové a ambulantní složky a neuvěřitelně bohatou síť nemocnic, která už v tento moment se potýká s nedostatkem lidských zdrojů, není dobrý plán stavět nemocnici na okraji hlavního města v relativně malé kapacitě.
Myšlenka toho je špatná. Věřím tomu, že je možné nemocnici postavit a technicky ji vybavit. To všechno zvládne armáda perfektně. Ale není možné ji vybavit personálně. Zdravotníci z různých koutů se nejdříve budou muset naučit spolu žít, poté teprve budou poskytovat nějakou péči. Než takové týmy vycvičíte, je to otázkou dlouhých dnů, ne-li týdnů. Pokud polní nemocnice, tak cestou rozšiřování kapacit stávajících nemocnic – počínaje univerzitním, až potom těmi menšími, okresními. Rozhodně ne ale projekt na zelené louce.

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/polni-nemocnice-letnany-koronavirus-v-cesku-chirurg-tomas-sebek_2010171501_vtk