Pátý svědek diskuze

Pátý svědek https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123461/bmid_paty-svedek-Fj0-123461.jpg 4 196 35

Na Mickeyho Hallera dolehly těžké časy. Místo zámožných klientů teď zastupuje zoufalé majitele nemovitostí, kteří nedokáží splácet hypotéku. Patří mezi ně i Lisa Trammelová, žena obžalovaná z brutální vraždy hypotečního bankéře Mitchella Bonduranta. Klientka vinu popírá, i když nezastírá, že měla na Bonduranta vztek, poněvadž jí chtěl zabavit dům. Přestože důkazy i vlastní intuice Mickeymu napovídají, že Lisa vraždu skutečně spáchala, nasazuje všechny síly, aby dosáhl jejího očištění. Postupně se mu daří připravit důmyslnou obhajobu založenou na kontroverzní osobě „pátého svědka“ a navíc zjistí, že Bondurant před smrtí prováděl pokoutní machinace na černém trhu a rozhodně není nevinnou obětí. Když se krátce po tomto odhalení stane i sám Haller terčem násilného útoku, nepochybuje už o tom, že je na správné stopě a že je jeho klientka skutečně nevinná. Zbývá už jen maličkost: podložit svou pravdu důkazy a přesvědčit o ní porotu…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Fifth Witness , 2011


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Lenka.Vílka
08.02.2024

BellaBonie: Ta cena ale není za obsah knihy. Je za první vydání. Takže dává smysl. "Normální" člověk si to nekoupí. Ale sběratel prvních vydání? Ten nejspíš jo. Nebo ten, kdo to za tři roky střelí o dvě kila draž...

BellaBonie
07.02.2024 5 z 5

Opět musím upozornit na zdejší profláklé prodávající.
Tato knížka nová na prodejnách knihkupectví cca 300,v internetových obchodech od 100 do 200.
Kupujeme s rozumem.
Hezký den.


Eidalon
06.12.2012 4 z 5

S knihami Michaela Connellyho jsem se poprvé setkal zhruba před 17 lety a od té doby jsem přečetl všechny jeho dílka vydaná v češtině či slovenštině. Všem jeho knihám je vlastní prostředí losangeleského zločinu, dobrý příběh, čtivost, mnohačetné zápletky a několikeré zvraty v rámci popisovaného příběhu. Jeho knihy nejsou předvídatelné a proto pro milovníky detektivního žánru tolik zajímavé.

Michael je duchovním otcem oblíbeného hrdiny, policisty Harryho Bosche a knih s tímto samorostlým detektivem, který jde vždy cílevedomě a neúplatně za vyšetřením případu, napsal nejvíce. Vedle této postavy však později vytvořil i postavu advokáta Mickeyho Hallera, který stejně tak jak Bosh není stoupencem rutinních postupů a standarních metod při dosažení svého cíle.

Zatím co knihy s Harrym Boshem jsou detektivní příběhy přibližující především práci losangeleské policie, pátrání a dopadení zločinců a předání je americké justici k postrestání se všemi kličkami amerického práva, zajišťováním důkazů a prokazováním viny, je Mickey Haller velmi schopný právník, který ale jako advokát trestního práva stojí na straně „zatčených a obviněných“ a hledáním chybiček a kliček ve vyšetřování se snaží tyto své klienty osvobodit bez rozdílu jejich účasti viny. Tím si vysloužil nevraživost a nepopularitu jak u samotných policistů, tak i u kolegů právníků – státních zástupců, kteří naopak stojí vždy na straně obžaloby.

Pikantní je, že Connelly obě dvě postavy v průběhu let spojil rodinným poutem – jsou to nevlastní bratři, kteří stojí každý na jedné straně spravedlnosti, ikdyž v jednom ze svých románů je dává dohromady, to když Mickey Haller přijme nabídku a stane se státním zástupce a Harry je jeho vyšetřovatelem.

Kniha Pátý svědek patří do řady s Mickeym Hallerem, je proto třeba počítat, že se dostanete do mašinerie amerického práva a převážná část děje se odehraje v soudní síni. Přesto je příběh a jeho vyvrcholení opět brilantní.

Román Vás seznamuje s nejdemokratičtějším soudním systémem, který je ale náchylný k chybám a omylům. Seznamujete se s postupy, které jsou na začátku obvinění té či oné postavy z trestního činu, její zkrácený proces, balancování a snaha o dohodu mezi oběma stranami ještě než se vlastně případ dostane před soud. A pokud k tomu přijde, rozjede se mašinerie – žaloba – obhajoba pod vedením nestranného, ale voleného soudce a především před porotou 12 ti náhodně vybraných lidí jako poroty, která nakonec o vině či nevinně obžalovaného rozhoduje.

Zde se plně odhaluje nedostatek tohoto soudního systému. Rozjíždí se strategický boj týmů lidí – obžaloba – obhajoba podle předem daných pravidel, kde již nejde ani tak o vinu obžalovaného, jako spíše o intelektuální a morální boj mezi těmito týmy a využitím slabých a silných stránek rozhodujícího soudce, který na proces dohlíží.

A vítězí ta strana, která je šikovnější, zkušenější, emociálnější a dovede přesvědčit porotu o své pravdě, kdy si i při jejím výběru velmi pečlivě vybírá z kandidátů, kteří ji spíše vyhovují. Proto i dnes sedí v amerických věznicích stále spousta nevinných, především z doby, kdy nebyly při jejich procesech k dispozici dokonalé důkazní techniky, jako anylýza DNA a jiné forezní postupy.

Kniha Pátý svědek, stejně tak jako řada jiných knih např. Johna Grishama a dalších, plně odhaluje mašinerii amerického práva a justice a ukazuje, že máte-li šikovného advokáta, může být i jasný zločin a obviněný sproštěn obžaloby, přestože se to mnohdy vymyká logice a zdravému rozumu. Takto osvobozený obviněný navíc dle americké ústavy nemůže za stejný zločin být obžalován po druhé i kdyby se ke své vině obratem doznal.

A právě tento strategický boj se vede na stránkách jedné z posledních knih Michaela Connellyho Pátý svědek, mezi velmi zkušenou a dobrou státní žalobkyní Adreou Freemanovou a Mickey Hallerem. Jdou si po krku nevybíravě a uplatňují přitom všechny fígle své profese i nepřímým využitím osoby rozhodčího soudce. Příběh se ve vlnách překlápí tu na stranu obhajoby, tu na stranu obžaloby a až do posledních stránek netušíte, jak celý proces dopadne. A přestože má obžaloba nezvratné důkazy, podaří se Hallerovi husarský kousek. Svalit vinu na třetí stranu, kterou do procesu umně naimplementuje a pak ji donutí sáhnout k tzv. pátému dodatku ústavy, kdy se tato strana „schová pod pětku“ a odmítá vypovídat proti vlastní osobě.

Jeho klientka dostává osvobozující rozsudek, aby ihned v následném oslavném večírku svým obhájcům naznačila, jak s nimi celou dobu manipulovala a vlastně jim prozradila, jak celý trestní čin provedla.

To by ale nesměla takto „ponížit“ Hallera, který si obratem najde cestičku, jak spravedlnosti nakonec dát zapravdu.
A zdá se, že i postava Mickeyho Hallera nachází svoji správnou cestu, když se v závěru zatím této poslední knihy s Hallerem, její hlavní hrdina v závěru románu odhodlá opustit stranu obhájce a naopak dát své znalosti a zkušenosti na stranu práva – tzn. státního zástupce. Snad si tak definitivně vyřeší své morální dilema, získá respekt a uznání svých kolegů, svého nevlastního bratra Harryho Boshe a nakonec i své ženy – státní zástupkyně s dcerou.

Knize dávám 4 hvězdy a doporučuji všem, kteří máte rádi dobrý příběh a přitom Vás nenudí se hrabat mezi soudními rozhodnutími. I já spíše preferuji akci v terénu, kterou i Connellyho představuje Harry Bosh, ale ty 4 hvězdy jsou opravdy silné.