Mělké sibiřské hroby diskuze

Mělké sibiřské hroby https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14061/bmid_melke-sibirske-hroby-qXA-14061.jpg 4 238 63

Na útěku z tábora smrti Unikátní příběh z druhé světové války. Syrové vyprávění muže z chudé polské rodiny, který prožije válku v nelidském systému stalinského Ruska, plného brutality. Rusové ho zatkli, obvinili ze špionáže a odsoudili k několika desetiletím galejí jako německého špiona. Přežil otřesný transport přes celé Rusko a posledních 200 km do lágru Pečora musel ujít s pouty na rukou i na nohou připoután ke svým spoluvězňům. Kdo nemohl dál, byl ponechán napospas vlkům, v lepším případě zastřelen. Naprostá většina vězňů umírala do několika měsíců, mučená hladem a bitím. Je neuvěřitelné, že se mu vůbec podařilo přežít a projít na útěku z lágru přes celé Rusko až do Afghánistánu. Celou knihou se jako hlavní motiv táhne autorova obrovská a nezdolná touha po svobodě, protože sám až na dně ponížení a nelidskosti poznal, jak chutná její pravý opak.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Shallow graves in Siberia , 1995


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

siena
03.03.2021

"... a pokud si chcete potvrdit, že lidé opravdu dokážou být neuvěřitelně krutí a že Hitler byl proti Stalinovi jen břídil ..."
Ctv, já bych neporovnávala. Oba představovali zlo minulého století, které zahubilo miliony lídí, rozvrátilo milionům lidí životy. Zlo, které, bohužel, dnes opět dává hlasitě o sobě vědět. A nejsou to jen ty explicitní hlasy, které se k oběma zmiňovaným opět utíkají a vzývají je. Větším nebezpečím je dnešní relativizace jejich skutků, a to i z řad historiků.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) gulagy stalinismus komunismus Sibiř podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Michael Krupa
polská, 1915 - 2013
2006  88%Mělké sibiřské hroby

Kniha Mělké sibiřské hroby je v

Právě čtených2x
Přečtených322x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených30x
Knihotéce119x
Chystám se číst227x
Chci si koupit64x
dalších seznamech7x