Martin Eden diskuze

Martin Eden https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31102/bmid_martin-eden-jjv-31102.jpg 4 520 76

Román o složité životní a tvůrčí cestě spisovatele, román se silnými autobiografickými prvky. Příběh charakterního a pracovitého mladého muže z nižších společenských vrstev, který se dopracuje společenského a zejména pak pronikavého literárního úspěchu, nedovede však překlenout prodejnost a prolhanost měšťáckého života, na němž chtěl budovat i své osobní štěstí... Vydavatel: Mladá fronta - Praha... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Martin Eden , 1909


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

zuzulique
24.05.2011 5 z 5

Väčšinu života sa cítim práve ako Martin Eden, preto mi je táto postava nesmierne blízka a mohla by som ju takmer nazvať mojím alter egom...A tento citát milujem, vystihuje celé moje bytie:
"...Ale ja som ja a nepodriadim svoj vkus ani jednomyseľnému úsudku celého ľudstva. Keď sa mi čosi nepáči, tak sa mi to nepáči a koniec; a niet nijakého dôvodu pod slnkom, prečo by som mal ako opica opakovať za druhými, že sa mi to páči len preto, že sa to páči väčšine mojich blížnych alebo že predstierajú, akoby sa im to páčilo. Vo veciach vkusu sa nemôžem podrobovať nijakej móde." (J.London - Martin Eden)