Máj diskuze

Máj https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118579/bmid_maj-Lmb-118579.jpg 4 5929 635

Obsah: Máj, Básně druhu rozmanitého, prvotiny, Německé prvotiny, Dramatické zlomky.

Literatura česká Poezie
Vydáno: , Leopold Mazáč
Originální název:

Máj , 1836


více info...

Diskuze o knize (9)

Přidat komentář

Elulilinka1
30.12.2022 3 z 5

@Litocha - naprostý souhlas, ačkoli musím přiznat, že tu "romantiku" jsem zpočátku také chápala trošku jinak :D

Litocha
31.03.2020 4 z 5

Množí se tady výtky, že Máj není romantický. No, ono není romantický jako romantický. Původně je to totiž přídavné jméno odvozené od romantismu - a to Máj bez debat je. Pokud se jedná o další význam - vztahující se k romantice, ten je podle SSJČ definován takhle: "mající v sobě prvky nevšednosti, neobyčejnosti, fantastičnosti, dobrodružnosti, silně citově působící: r-á krajina; r-é táboření u řeky; prožít r. život; r-á povaha milující romantiku (ve význ. 1); r. typ dívky". Takže ani tady není Máj mimo.
Ale pokud si někdo romantično zredukuje na milostný příběh plný růží, pohledů z očí do očí a vyznání lásky, co už s ním...


triatlet
01.05.2018 5 z 5

Filmová adaptace F. A. Brabce se mi nelíbí - na rozdíl od Kytice od stejného režiséra.
Ale rád ve výuce využívám studentský film

dusty
29.11.2012

Podle CSFD to az tak dobre asi nebude (61 %)

Cituji z CSFD:
Osudy básníka Karla Hynka Máchy byly rozeklané, ani jeho básnická skladba Máj nebyla přijímána jednoznačně - ostatně právě k ní, pásmo v dobové transkripci jako Mág, název filmu odkazuje. Režisér František Vláčil se snažil pásmo životopisných událostí ozvláštnit poetickým nazíráním, avšak výsledek přesto svírá těžkopádnost, obraz vnitřně rozervaného umělce zůstává plochý. (oficiální text distributora)

black.susi
28.11.2012

Ja znám jenom jeden film, nevěděla jsem, že jich je víc... omlouvám se :-)

dusty
28.11.2012

Tahle diskouse je o ničem. Ten film není natočen podle Máje, ale pouze na motivy Máje. Jakýsi příběh je v Máji jen naznačen, ten filmový je fantazie autorů.

black.susi
28.11.2012

Pro mě je film docela hloupost, mě se vůbec nelíbil a s básní má podle mě jen pramálo společného. Já jsem Máj přečetla celý, už někdy na gymplu, takže myslím, že můžu srovnávat. Co mě ve filmu asi nejvíc dorazilo jsou duchové z 1. intermezza, to mi připadalo spíš jako nějaký drogový večírek.

WEIL
28.11.2012 5 z 5

Já se zase musím zastat filmu. Ten je pro mě jedním z nejlepších seriozních filmů, které jsem kdy viděl.

Jde o poslední film režiséra Františka Vláčila, hlavní postava je zde ukázána jako "koláž", tedy hlavní obrazy z jeho života.
Většina čtenářů zná jen úvod básně, málokdo se jí prokouše celou.
Jde totiž o češtinu značně pro dnešního čtenáře nevšední, a podobné jsou i metafory, různá vidění krajiny, i tragédie, která se v básni odehrává.

Makoves
30.11.-0001 3 z 5

Já to nečetl, ale film jsem viděl a ten byl dost nudný. Nevím jak je na tom psaná verze, ale jedno pochválit musím. Líbí se mi příběh.