Mafie v Praze diskuze

Mafie v Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88380/mafie-v-praze-88380.jpg 4 499 94

Nový román od Michala Viewegha — literární thriller napsán ve spolupráci se známým investigativním novinářem MF Dnes Jaroslavem Kmentou. Léto v metropoli tentokrát na okurkovou sezonu rozhodně nevypadá: na Praze 11 kdosi tajně sleduje, a dokonce fyzicky napadá opoziční politiky a občanské aktivisty, kteří protestují proti chystané zástavbě Trojmezí, krásnou makléřku Dianu z finanční skupiny Patria vydírá ruská mafie a ministr vnitra Stanislav Langross předčasně propustí z programu na ochranu svědků někdejšího lobbistu Darka Balíka, jenž na neznámém místě ukrývá kompromitující materiály na mnoho českých politiků (zvláště pleš náměstka ministra obrany Šestáka se leskne potem víc než dřív). Novináři z MF DNES tudíž náhle nevědí, o čem psát dřív, věhlasný pražský kmotr Mord se musí narychlo vrátit ze své jachty v Chorvatsku a nájemný vrah Ras dostane od příbramského šéfa další „zakázku“ — tak začíná kniha nejoblíbenějšího českého spisovatele, který po deseti románech, dvou povídkových souborech, třech novelách, dvou denících, dvou svazcích fejetonů, dvou sbírkách literárních parodií, několika filmových scénářích, divadelní hře a knížce pohádkové poprvé přichází s detektivkou. Jak tomu však v autorově případě bývá často, i tentokrát jde o čtení jen zdánlivě oddechové. „Chtěl jsem napsat svižnou a vtipnou detektivku, která ale navíc bude — na rozdíl od méně ambiciózních detektivních příběhů — nebezpečně pravdivým obrazem české reality a její nemilosrdně jízlivou satirou,“ říká o Mafii v Praze Michal Viewegh.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

Eidalon
27.01.2015

Myslím, že situaci po revoluci a dále, vše co se událo dost popsal ve svých knihách pan Pavel Frýbort. Hlavně jeho knihy na přelomu roku 1990 jsou zajímavé - Vekslák atd. velmi věrně zde popisuje nejen korupci u policie, ale prorůstání onoho vztahu - policie - politik - organizovaný zločin - viz Vekslák je nepoznaný Mrázek atd.

I když jde o fikci, jeho knihy a příběhy vycházejí z reality. Já ji zažil a mohu tedy potvrdit, že si vůbec nemusel nic vymýšlet. Snad až v závěru své tvorby již trochu více přitlačil na pilu - viz. např. dílko Agentura. Když tak zkus přečíst můj komentář ke knize Agentura - http://www.databazeknih.cz/knihy/agentura-71690, mám zde k Frýbortovi pár vět. Jeho knihy jsem přečetl všechny a mohu potvrdit, že vše popisované se taky částečně dělo v reálu.

A pokud by někoho zajímalo, jak to vypadalo před revolucí s organizovaným tentokrát stranickým organizovaným zločinem, doporučuji všechny knihy pana Jiřího Švejdy - kdysi velmi ceněného spisovatele, který zapadl s dobou, ale na jeho knihy se stály fronty, neboť jste se v nich dočetli o všech nešvarech doby. Stále výživná četba pro všechny ty, kteří již nezažili, nevěří a chtěli by pochopit, proč se lidé někdy chovali tak, jak se chovali. V dobových filmech to moc vidět není, ale kniha, to bylo něco jiného.

Pokud neznáte, doporučuji - všechny jsou skvělé - na úvod třeba Požáry a spáleniště, Havárie, Molochy či Krasohled a nebo knihu, jak to chodilo u armády - Kdybych zemřel.

A čtou se mnohem lépe, než Mafie v Praze, to mohu podepsát, a to jak Švejda, tak Frýbort.

LordSnape
27.01.2015

Tento dotaz spíš zkuste směrovat do diskuze "Hledám knihy na téma..." Tam spíše poradí.