Kytice diskuze

Kytice https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187112/bmid_kytice-IOP-187112.jpg 4 9174 990

Snad naše nejoblíbenější básnická sbírka 19. století. Dvanáct vynikajících balad uvedl K. J. Erben stejnojmennou vstupní básní. Mistr umělecké zkratky dokázal ve třech slokách zachytit báji vykládající původ slova mateřídouška. Ve zbývajících třech strofách vyjádřil obrazně svůj názor na dávný, až pohanský původ bájí, naznačil i básnický záměr díla a jeho na svou dobu odvážné věnování slovanským vlastencům. Básník poznal důvěrně české básně i pohádky, a proto toužil doplnit Čelakovského „Ohlasy“ promyšleným výběrem lidových námětů epických. Sbírka zahrnula hlavní druhy lidové epiky. Nejpočetnější skupinu tvoří báje. Ty nejvíce odrážejí názor lidu na přírodu, v níž se člověk potýká s působením tajemných sil a bytostí ( Polednice, Vodník, Vrba, Lilie, Holoubek, Svatební košile ). Pro naše předky nebylo hranic mezi živým a neživým světem. A z pohanských mýtů přechází tato představa i do zlidovělé tradice křesťanské. Místní pověsti má za základ nejstarší balada Poklad s námětem Velkého pátku, kdy se odkrývají poklady. Pohádka, a to od Boženy Němcové, byla podkladem Zlatého kolovratu. Legenda barokně romantického ladění je základem Záhořova lože. A hojná jsou právě v naší těžce zkoušené zemi proroctví (Libušino, Sibyllino, slepého mládence aj.), úryvky z ní tvoří závěrečnou, vlastenecky povzbudivou, ale i kritickou báseň Věštkyně. Tuto pestrost rozmnožují i dramatické obrazy ze života s kresbou lidových obyčejů (Štědrý den, Dceřina kletba). Sbírkou prolíná přísný lidový názor mravní. Za provinění přichází neúprosně trest. V křesťanské etice jej zmírňuje či odčiňuje pokání (Poklad, Svatební košile, Záhořovo lože). Erben vysoce ocenil společenské poslání ženy, zejména matky. Všechny skladby kromě Záhořova lože mají své ženské hrdinky. A nad velikostí i úskalími mateřské lásky se kniha zamýšlí ve většině baladických písní: už v úvodní báji etymologické, v baladách poklad, Polednice, Zlatý Kolovrat, v slavném Vodníkovi, v bájích Vrba i Lilie, a velmi tvrdě v tragickém dialogu Dceřiny kletby. Erbenova poselství národu posud oslovují náš dnešek. V závěru Věštkyně čteme mj.: „Nenaříkejte, neštěstí a osud / že vás tak tvrdě potkaly, / však naříkejte, že jste jimi posud / rozumnější se nestaly !“ ... „Tisíc let ušlo, co své milé syny / svornosti učil Svatopluk, / však neproniknul dotud, do hodiny / moudrého slova zlatý zvuk !“. Výstavbě klasických balad se u Erbena učili mnozí naši epikové: Neruda, Hálek, ale i Wolker. Zpěvnost, obraznost i dramatičnost Kytice inspirovala naše největší skladatele i výtvarníky (Dvořák, Fibich, Martinů, Aleš, Zrzavý, Procházka, Tesař aj.).... celý text

Diskuze o knize (11)

Přidat komentář

Chesterton
27.12.2017 5 z 5

Souhlasím s biki. Pro kladný vztah ke Kytici je zapotřebí buď dětsky čistá duše nebo zkušenost s knihou nikoli jako pouhou zábavou. Její poetika není náročná, ale přesto se její kouzlo může někomu vyhnout:))

biki
24.12.2017

To Ledward: promiň, ale Tvůj komentář ke Kytici je mi jeví hodně zbrklý, krutý až hloupý. A - po nahlédnutí do Tvého profilu - také hodně nezralý. Pevně doufám, že za pár let svůj názor na toto dílo ještě přehodnotíš.
Mimochodem - Kytici opravdu nelze srovnávat se současným šlágrem YA, sérií Selekce, protože toto Erbenovo dílo stojí o celé světelné roky výš.


Liliana2006
05.02.2016 5 z 5

je pravda že Karel Jaromír Erben první básen psal už v 8.třídě ?
slyšela jsem to někde.

Liliana2006
20.01.2016 5 z 5

Ano, Kytice je i film.
http://www.csfd.cz/film/904-kytice/prehled/

Njzy
25.08.2015 5 z 5

Já jsem slyšela že je to zfilmované... Je to pravda?? :O :D

Alexander1918
06.04.2015 4 z 5

Tož ... jsi šéf, Karle, jsi šéf!

andrea3386
22.02.2015

Ale tohle vydání je z roku 2005. Je to napsáno v knížce.

Poeta
04.12.2011 5 z 5

Znám lidi, co ji nečetli, dá se pořád hovořit o Češích?

Tizoun
24.01.2011 5 z 5

Ach ták, tak to je jiná :) Souhlasím :)

Stammel
23.01.2011 5 z 5

To Tizoun: právě to jsem napsal, nebo ne? Můj komentář byl reakcí na ten pode mnou, hodnotící Kytici dle míry zábavnosti, což mi přišlo srandovní. Ne, že by poezie nesměla být zábavná, probůh, ale to hlavní je v ní spíše někde jinde:-)

Tizoun
23.01.2011 5 z 5

To Stammel: Člověk, který sáhne raději po Harrym Potterovi než po Kytici, je primitivní vesnický buran bez českého cítění a hlavně absolutní "antiestét". A vůbec, to je jako srovnávat jablka s plyšákama. Kytice nebyla napsána - na rozdil od HP - pro pobavení, měla být reprezentací lidové poezie, mravním poučením a prostorem k zamyšlení. To se s chlapcem s jizvou na čele, jehož osudy byly popsány v co nejlépe čtivé formě, nedá srovnat.