Kritika čistého rozumu diskuze

Kritika čistého rozumu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29584/mid_kritika-cisteho-rozumu-zfk-29584.jpg 5 39 7

Vrcholné dílo klasika světové filozofie kriticky zkoumá základní principy dosavadního vědeckého i metafyzického poznání. Analýza matematického a přírodovědeckého poznání se stává východiskem pro hledání podmínek poznání metafyzického. Význam metafyziky v lidském poznání je nezpochybnitelný. Vědecké poznání se opírá o apriorní schopnosti rozumu, neboť má své kořeny v tzv. syntetických soudech a priori, které umožňuje aktivita rozumu. Vědu umožňuje pouze důkaz apriorní podmínky poznání: nemůže se tudíž nikdy zabývat realitou, nýbrž jejími jevy, formulovanými naší vlastní zkušeností a aktivitou rozumu. Vědecké poznání vytváří vlastní realitu... Toto východisko slouží k rozboru podstaty metafyzického poznání. Celá dosavadní metafyzika oceňovala realitu „věcí o sobě“, avšak Kant zdůrazňuje reálnou neprokazatelnost, jelikož představují pouhou syntézu rozumových aktivit. Metafyzika se proto musí stát kritikou úlohy rozumu. Kantovo základní filosofické dílo v českém překladu J. Loužila ve spolupráci s J. Chotašem a I. Chvatíkem.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Kritik der reinen Vernunft , 1781


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

sPaRk4
29.08.2020

Po deseti letech nekonečných posunů a odkladů a téměř dvaceti od posledního vydání je kniha opět k mání. Nové vydání je možné objednat přímo na stránkách nakladatelství.

Koka
20.05.2020

Čitateľom, ktorí zháňajú slovenské vydanie v preklade Theodora Münza, odkazujem, že kniha je prístupná na webe v .pdf verzii. Kto by mal záujem, tomu možem poslať "smerovku" na tie stránky, a nemusel by za knižnú verziu platiť tunajším prikupníkom nadsadené sumy!