Krakatit diskuze

Krakatit https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382422/mid_krakatit-8nJ-382422.jpg 4 1769 221

Inženýr Prokop objeví látku, která za minimálních nákladů svítí a hřeje. Ve své naivitě si neuvědomí, že vynalezl také mimořádně ničivou třaskavinu, jež v rukou lidí, které zajímá jen moc a zisk, může lidstvo naopak snadno ohrozit a že cesta do pekla bývá často dlážděna dobrými úmysly.

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář
ZvědaváEva
ZvědaváEva
11.10.2022 5 z 5

Odpověď: Chajda 69

Možná to mohl být symbol obrovského pokušení... výbušnina je na místě, novou si vyrobit můžeš a tady je vysílač... to je pokušení být pánem světa, viď? Odoláš?
Kéž by současní mocní světa také odolali!
nevím, zda nyní někdo najde odvahu uvést filmovou adaptaci Krakatitu z r. 1948 v TV, ale chtělo by to...

Chajda69
Chajda69
29.05.2020 5 z 5

Dumám o tom od té doby, co jsem dočetl. Jak chápete Čapkovu symboliku v závěru, na magnetitového hoře, kde stojí přesná kopie Prokopovy boudy, ve které vynalezl Krakatit (a ke které měl v kapse klíč)?

Napadá mě nékolik vysvětlení - první, jednodušší a takové všeobjímající, že to byla Prokopova halucinace jako projev začínající tuberkulózy, jíž byl zjevně nakažený. Druhé, prozaické, že Daimon skutečně nechal Prokopovu boudu, tak jak byla, přestěhovat z Prahy. Nebo třeba třetí, že to je opravdu jen symbol, takový návrat na začátek, který má Prokopovi symbolicky vložit do rukou vládu nad Krakatitem, kterou původně ztratil, případně symbol odpovědnosti za vlastní činy včetně všech jejich důsledků.

Napadají mě i další, ale jak se na tohle deja vù díváte vy?


Fidlal
Fidlal
23.07.2012 5 z 5

Stammelovi:
To je někdy lepší, než když ti lidé autora neustále cpou. Člověka to nutí jít do opozice.

Tohle nečti, to je strašný! _____________ Jé, ono je to docela dobrý.
Tohle si přečti, je to super! ____________ Zas takový zázrak to není.

Stammel
Stammel
22.07.2012 4 z 5

"Všichni mě od Čapkových knih odrazovali."

Probůh, kdo mohl být tak zlý?!

WEIL
WEIL
10.08.2011 2 z 5

Právě jsem si koupil film na DVD "Temné Slunce", film z roku 1980. Je v něčem novější, ale je vzdálenější literární přeloze. Starší filmová verze "Krakatitu" je zhuštěnější a jako fantasy přesvědčivější.