Korán diskuze

Korán https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466456/bmid_koran-zCi-466456.jpg 2 181 39

Najnovšie vydanie prekladu Koránu do slovenského jazyka s poznámkami na závere, ktorého pôvodné vydanie bolo v roku 2008 s výkladom a vysvetlívkami. Preklad je vydaný v jednom zväzku.

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , LEVANT
Originální název:

Al Qur´ān قرآن , 1972


více info...

Diskuze o knize (17)

Přidat komentář

topi80
28.05.2021 odpad!

Velmi zajímavý případ. Verše z této knihy vlastně vznikly jen proto, aby jeden středověký masový vrah a pachatel genocidy dal svým příkazům trochu více autority, a tak tvrdil, že mu ty rozkazy vzkazuje bůh. Bohužel, téměř dvě miliardy lidí dodnes věří, že bůh tehdy opravdu neměl nic jiného na práci, než každou noc vzkazoval Mohamedovi, že je třeba zabít tyhle, že je třeba mučit tamty a podrobně mu vykládat, jak má nakládat se svými nepřáteli a jak je mučit. Z literárního hlediska odpad, ze 70 % jde o výzvy k násilí, zabíjení nebo aspoň k nepřátelství vůči všem nemuslimům. A s ohledem na to, jaká ideologie kolem toho vznikla a jak se už 1300 let projevuje, je vše ještě horší.

oneironaut
10.01.2020

Který chytrák tam napsal, že je autor Koránu neznámý? Autor je naopak velice známý a nikdo o něm nepochybuje. Prorok Muhammad.


Luque17
01.08.2019 odpad!

Bible je také odpad. Zde navíc maník káže k usmrcení nevěřících. Korán jsem četl v AJ.

Verazdejvic
05.02.2019 odpad!

Islám je zvrhlá ideologie maskovaná náboženskou tématikou. Jsem zásadně proti tomu, aby se tato despotická diktatura šířila světem. V Koránu se člověk nedočte nic, co by bylo néjak přínosné a přitom to již nebylo v nějakých jiných náboženských knihách.

jaromír z
05.10.2018

Nu vida, hledajíce sem zjistil, že zde zmizel můj příspěvek s kritikou této rasistické bible všech pomatenců kteří s pásem výbušnin, mačetami, noži i střelnými zbraněmi konají dobro ve jménu falešného boha i jeho proroka. Ale budiž kdo chce sám si najde návod na to k čemu se hodí tato kniha kterou já osobně považuji za odpad. Více inspirace najdete na internetu při hledání životního příběhu slovenky Adriany Melekové alias Sheily Szmerekové.

vlkodlaq
22.06.2018 odpad!

Už dlouho jsem se neozval ke koránu takže tak činím dnes.
Vezměte si historii některých známých i méně známých sekt. Na začátku byl charismatický člověk, uvyklý v manipulaci lidí a kolem něj se "přirozeně" shlukovaly skupinky důvěřivých, oddaných "vůdci". Vznikla sekta. Aby "vůdce" upevnil svůj vliv a rozšířil pole oveček, vymyslel si náboženství a v ovečkách probouzel víru. Tuto poznámku (kterou si můžeš snadno ověřit) dávám jako důkaz, že víra je v některých případech přímo produktem církve. Dovolím si otázku. Jak můžeme dnes s jistotou říct, že v minulosti se to nestalo právě tak? Zárodek církve si vymyslel náboženství a v naivních (a že to tehdy muselo jít díky hluboké nevědomosti a nevzdělanosti docela snadno) pak probouzel víru? Jak můžeme dnes tvrdit, že křesťanství, islám, judaismus nevznikly právě tak? Můžeme říct, že bible, korán mohou být "produktem církve na objednávku"? Já osobně tomu pevně věřím, obstojný důkaz ale dnes bohužel nepodá asi nikdo.
Dnes už chápeme, že lidstvo z nevědomosti/hlouposti dělalo spousty kravin, trepanace lebky nebo hysterektomie jako léčba depresí, čarodějnické procesy, otrokářství, feudalismus, atd atp (na několik samostatných rozsáhlých knih. ALE náboženství přetrvává do dnešních dnů. PROČ??? Některá se dokonce jako nákaza rozlézají dál do světa. Jako vir nebo parazit.

vlkodlaq
03.04.2018 odpad!

Ještě si dovolím jednu poznámku. Bible a Korán jsou z jednoho pytle a přesto má bible 82% a korán 46%?

vlkodlaq
03.04.2018 odpad!

Kdy už konečně lidem dojde, že náboženství je stvořeno člověkem pouze jako nástroj moci?
Důkaz č.1 - Náboženství je na světě mnoho a každé je jiné, uctívá jiného boha/bohy (některá jsou samozřejmě příbuzná).
Důkaz č. 2 - Většina náboženství má toho jediného pravého boha samozřejmě, ti ostatní jsou úplně mimo přece.
Důkaz č. 3 - Ryze z logiky pravděpodobnosti, reakce na argument "co když zrovna tohle náboženství má pravdu", není mnohem pravděpodobnější, že "pravdu" nemá ani jedno?
Důkaz č. 4 - Toto se týká nejen minulosti, ale i dnešních dnů. Pokud nebudeš dodržovat pravidla té či té církve, čeká tě postih. Pokud nebudeš poslouchat příkazy, čeká tě postih. Pokud poukážeš na nedostatky, čeká tě postih. Pravidla jsou zase u různých náboženství různá, ale protivit se nesmí nikdo. Není pravděpodobnější, že si to celé jeden člověk vymyslel k manipulaci druhých?
Důkaz č. 5 - Ta v dnešní době nejroztahanější náboženství byla také v minulosti nejvíce propagována mečem. Křížové výpravy a dnešní dění kolem islámu jsou jen malá ukázka.
Takže "přijmi víru nebo zhyň s mečem v pajšlu" mi taky nepřijde jako nic jiného než rozšiřování mocenského vlivu na větší území a větší počet oveček, které odvádí desátek do nenažraného chřtánu církve, a je úplně jedno které.

K hodnocení knihy. Je to historická a kulturní památka a tak by s ní mělo být zacházeno, dát ji pod sklo v muzeu a v žádném případě ji nebrat vážně, natož pak na ní postavit společnost! Jako kniha nemá dle mého názoru žádnou literární hodnotu.

nightlybird
23.12.2016

fojtikjirik - uvedené odkazy bych nepovažoval za zrovna dvakrát relevantní. To je ale pochopitelně věc názoru, osobně bych se spíš přikláněl k názorům odborníků na islám.
Navíc je autorství spisů z období začátku našeho letopočtu či ještě před ním značně problematické už z důvodu velkého časového odstupu. Konec konců nepokládám za až tak důležité kdo řekl, ale spíš co řekl.

Mixxa
23.02.2016

Tak, a teď mi ukažte tu část, kde mají muži právo bít své ženy, kde burka a neustálé dovolování se manžela znamená svobodu a to, že bezvěrce je nutno popravit.
Doufám, že chápete to, že tady nechci nic shazovat, ale pouze pochopit, odkud tolik lidí přijalo takové návyky z "knihy míru"...

Renča42
22.01.2016

https://www.youtube.com/watch?v=1Bxj1r7BbJg - Tři fáze islamizace. Stojí za to se na to podívat. Jsou tam vysvětleny některé pasáže a nejhorší na tom je, že člověk si to uzpůsobí k obrazu svému a je to ještě horší než to vypadá. Nebudu hodnotit, nečetla jsem to, stačí co člověk vnímá kolem sebe.
Na druhou stranu si říkám, co kdyby nebylo žádné náboženství, nic. Bylo by to lepší, klidnější? Nevím, ale v každém náboženství je něco zlého.

YouthDecay
03.07.2015

To pokrytectvo na tejto stránke, kde Biblia má 86% zatiaľčo Korán biednych 43% ma dosť pobavilo :D

nightlybird
16.03.2015

binysek - sice se málokdy shodnem, tady ale musím souhlasit. Jen bych to rozšířil:
"je to náboženství nepřátelské ženám" - a nejen jim, prakticky všem, kteří zastávají jiný názor.

anett123
15.03.2015

Díky za okdaz.
K tomu vypořádání - konkrétně např. proti Islámskému státu bojuje docela dost muslimů.
Ono by bylo hezké posuzovat konkrétní lidi podle konkrétních činů. A ne házet rovnou všechny do jednoho pytle.

nightlybird
14.03.2015

anett123 - tady je mnou zmíněná sunna, je to Khanův překlad do angličtiny, netuším, jestli ti to bude co platné = http://d1.islamhouse.com/data/en/ih_books/single/en_Sahih_Al-Bukhari.pdf. Každopádně ale je dobré si před vlastním čtením ujasnit povahu hadisu a jejich význam pro každodenní život v islámu a z nich - respektive z jejich výkladů - plynoucí nejednotnost a hlavně značná protikladnost islámu jako takového.
No a pokud jde o to zabíjení - je celkem zajímavé, že ta více jak miliarda dobromyslných muslimů není schopna se vypořádat sama s pár desítkami tisíc mizerů a lotrů, kteří vraždí bezbranné, prodávají ženy a děti jako kozy a s kozami se mazlí jako s ženami - navíc se v mnoha dalších ohledech chovají jako naprostá hovada.
Abych se přiznal, ani mne moc nezajímá, co hlásá ta která ideologie nebo náboženství, podstatné pro mne je, jaká je praktická realizace těch myšlenek a jejich výsledný efekt.
Ne slova, skutky by měly být rozhodující pro posouzení.

anett123
14.03.2015

Internet je plný různých výlevů (''Korán je kniha zla'', ''Korán je horší než Mein Kampf'', ''Korán přikazuje muslimům zabíjet nevěřící'', ''Islámský stát dělá jenom to, co jim nařizuje Korán'',...) Jsem přesvědčená o tom, že přesně tyhle lidi ten Korán nikdy nečetli. Na to reagoval můj komentář. Muslimů je 1,6 miliardy. Kdyby všichni toužili po zabíjení, tak už by nás dávno zabili. Netvrdím, že chápu Korán (kde jsou samozřejmě různé věci, co se dají různě interpretovat či dezinterpretovat) a už vůbec netvrdím, že chápu islám. Ale minimálně jsem měla tu snahu si Korán přečíst a hledám si informace různě. Na rozdíl od jiných lidí slepě nevěřím všemu, co tvrdí Konvička a ivčrn.
Přesto děkuju za radu, jestli se k té sbírce někdy dostanu, tak si ji přečtu.

nightlybird
14.03.2015

anett123 - mícháš dohromady dvě věci : knihu Korán a islám. Něco jiného je text knihy a něco zcela jiného je interpretace textu, zejména radikálními islamisty. Navíc jsou pro islám možná důležitější sunny a hadísy - i když se na nich jednotně neschodují. Zkus si zase ty pro změnu přečíst třeba Sahíh al-Buchárí (netuším, jestli existuje český překlad), tam se najde hezkých pár řádek, působících docela zlověstně.