Poslední Laponec diskuze

Poslední Laponec https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218889/mid_posledni-laponec-bag-218889.jpg 4 276 89

Nejlepší francouzská detektivka roku 2013, dekorovaná i dalšími 15 žánrovými cenami. Zima je v Laponsku studená a tvrdá. Vesnice Kautokeino se chystá na představení starého šamanského bubnu, darovaného jedním francouzským vědcem. Velkou událost zmaří krádež. V minulosti bylo zničeno mnoho takových bubnů v boji proti pohanství. Nebo to provedli laponští separatisté, aby se o nich mluvilo? Případ se dál zamotává smrtí pasáka sobů. Policejní vyšetřovatelé Klemet Nango a Nina Nansenová jsou přesvědčeni, že krádež a smrt spolu souvisejí. Co se stalo během dávné francouzské expedice do těchto končin? Proč tehdy vědci dostali šamanský buben a co tím dárce naznačoval? Napoví to tradiční píseň joik? Co do vsi přinese francouzský geolog? Uprostřed nádherné přírodní scenérie a silných postav odhalujeme jak limity moderního života, tak i tradice lidí bojujících za kulturní přežití. Vynikající thriller napsaný přímočarým a živým stylem, navíc autorem, který dobře zná problematiku území, jež popisuje.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Panteon
Originální název:

Le dernier Lapon , 2012


více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

Danuše7
26.02.2016

Obev Laponko.

siena
16.08.2015

Marlowe, také jsem se zdráhala a vlastně stále ne úplně věřím. Sama jsem zažila jen polární dny a nejspíš neuvidím hezčí pohled, než na finská jezera v po-půlnočním slunci. Pamatuji, že mi potom to "brzké" šero, když už jsme sjeli mnohem jižněji, hodně vadilo...Trefil jste, souvisí to právě s "nekvalitou" spánku. Organismus si neumí úplně poradit s neustálým plným světlem (?!?) Škoda, že si nepamatuji, kde jsem to četla, ale možná by nám s tím mohl pomoci nějaký zdejší odborník?:)
Mimochodem, moc pěkný film, skvělý Al Pacino, kam se na něj hrabě kdejaký krvavý horor!!!


marlowe
16.08.2015 5 z 5

Tak to slyším poprvé - a pomalu se tomu člověk zdráhá uvěřit, protože vychází jen z nějakých svých ničím nepodložených dojmů. Mě ta představa věčné tmy dusila celou knížku - a vždycky jsem si na začátku kapitoly počítal: tak dneska jim sluníčko svítí už 3 hodiny... :-)
Nicméně, sieno, tvoji teorii o "depce z polárního dne" by nejspíš všemi deseti podpořil detektiv Will Dormer (Al Pacino) ze skvělé Insomnie (http://www.csfd.cz/film/6994-insomnie/)

siena
16.08.2015

Čefe, zmiňujete ve svém komentáři délku slunečního svitu. Četla jsem, že kupodivu organismus hůře snáší období polárních dní, než nocí...

Štítky knihy

detektivní a krimi romány krimi Laponsko technothrillery

Autorovy další knížky

Olivier Truc
francouzská, 1964
2014  74%Poslední Laponec
2016  75%Vlčí úžina

Kniha Poslední Laponec je v

Právě čtených4x
Přečtených385x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených19x
Knihotéce161x
Chystám se číst117x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x