Zlatý kompas diskuze

Zlatý kompas https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378636/bmid_zlaty-kompas-x7A-378636.jpeg 4 1145 145

První díl rozsáhlé románové fantasy trilogie. V paralelním světě podobném tomu našemu žije dvanáctiletá Lyra. V jejím světě má každý člověk daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším zpodobněním jeho povahy, a žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích. Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází aletheometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Northern Lights , 1995


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Yalka
22.04.2020 odpad!

Ještě dodatek: ono by ani tak nevadilo to, že Pullman všechno obrací naruby. Ale jak to dělá? Předkládá nám vše způsobem: Autorita je špatná, protože je špatná. Asriel je dobrý (sic!) a je na dobré straně, všechny síly (čarodějky, rebelští andělé) se k němu musí a chtějí přidat. Proč? Protože to pan Pullman řekl.

Yalka
28.12.2019 odpad!

Arya26: Neboj, nejsi blbá. Já jsem se prokousávala prvním dílem a taky jsem stále nechápala, kde je tedy ta kontroverze. Protikřesťanské agitace je nejvíc až na samotném konci třetího dílu (tam je to velmi explicitní). Myslím, že jen kritika církve jako takové by vůbec nikomu soudnému nevadila, a určitě se Pullmanovi dá v tohle ohledu dát za pravdu. DÁLE SPOILERY. Ovšem hlavní zápletka celé trilogie (kterou se člověk dozví až během druhého dílu) je boj proti Autoritě, která podle Pullmana prostřednictvím magisteria drží lidstvo záměrně a násilně po celá tisíciletí v nesvobodě a nevědomosti. Naštěstí je tu úžasňák Asriel, který má plán, jak zabít Boha. A historie lidstva se pak bude psát úplně znovu. Asriel se spojí mj. s padlými anděli (tedy s čerty, ďábly, u Pullmana ovšem jsou to rebelští andělové, bojovníci proti nevědomosti). Všechno mi tu přijde otočené úplně naruby, Bůh nechce svobodu lidí, je proti lásce, moudrosti, vědění. Křesťanství je v trilogii zobrazeno jako podvod (jen samé lži, touha po moci a snaha o potlačení lidského intelektu a lidské sexuality, nic víc, nic pozitivního). Pullman záměrně napsal anti-Narnii (jako opozici vůči C. S. Lewisovi). Samozřejmě názor si každý musí udělat sám a je zbytečné Pullmana nějak moc rozmazávat a tím mu jen zvyšovat publicitu. Za mě je jeho kritika církve a křesťantví na úrovni komunistických ideologů, nepoučená, nemístně zjednodušující, plná podpásovek.


Arya26
02.07.2016 5 z 5

Mám technický dotaz - jsem asi blabá, ale co je na té knize tolik protikřesťanského ?