Jak zkrotit saň diskuze

Jak zkrotit saň https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160456/jak-zkrotit-san-160456.jpg 4 1391 170

Tento příběh je veselá komedie. Lucencio, syn šlechtice, se vydává dokončit studia do Padovy se svým sluhou Traniem. Jakmile přijedou, hned se Lucencio zamiluje do krásné dcery bohatého a váženého pána, Blanky. Již se o ni uchází také siňor Gremio a Hortenzio, jenže Blanka se nesmí vdát, dokud se nevdá její starší sestra Kateřina. Lucencio se začne vydávat za profesora hudby a mezitím se má o Blanku naoko ucházet Tranio - Lucencio. Gremio uviděl převlečeného Lucencia a uvítal ho jako profesora hudby pro Blanku. Podobně na tom je také Hortenzio. Ten se též převlékl za učitele hudby a navíc jeho kamarád Petrucio byl ochoten se ucházet o Kateřinu. Petruciovi se vedlo nejhůř, ale nevzdával se. Podařilo se mu dostat Kateřinu před oltář. Hortenzio se hry brzy vzdal, a tak o Blanku už stáli jen dva nápadníci. Tranio-Lucencio ji měl dostat, když mu jeho otec daruje majetek, co Blance Tranio-Lucencio nasliboval. Ten tedy musel sehnat náhradního otce. Jenže, když už jistého starého pána sehnal, a byl s ním opět žádat o Blanku, přijel Lucenciův pravý otec. Bylo z toho velké nedorozumění, ale nakonec si přeci jen Lucencio Blanku vzal.... celý text

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Misericordia
10.01.2024 5 z 5

Drámu The Taming of the Shrew súčasný divák bez znalosti súvislostí pochopí pravdepodobne nesprávne ako "legitimáciu patriarchátu". V každom prípade, ide o ostrú viacznačnú komédiu, ktorá však ukrývá, či skôr zrkadlí prekvapivé poučenia.

nightlybird
28.09.2011

Tohle je velmi hezké (a věcné) doplnění nesmyslného komentáře a vřelé díky za ně. Jen bych je trochu rozšířil s vaším laskavým svolením (pokud nebudete souhlasit, tak to zase smažu) :

"O literatuře je potřeba něco vědět, než ji začneme číst. Jinak potom děláme z " knih (mých, ach, milovaných) jakýsi podřadný blábol.
A měli bychom mluvit jen o knihách, které jsme skutečně četli - jinak je jakákoliv promluva o kterékoliv knize jen - viz výše.


Stammel
20.09.2011

"tyto Shakespearovi knihy jsou psány formou divadla"

Prosím vás, tomu se říká drama a je to zhruba 2500 let starý literární žánr. Mezi divadlem a dramatem je podstatný rozdíl: drama totiž je skutečně uměleckou literaturou. Jen se čte jinak než próza, stejně jako se poezie čte jinak. Oproti tomu divadlo je, když herci křepčí před publikem:-) Jsou to propojené světy, ale není to to samé.

O literatuře je potřeba něco vědět, než ji začneme číst. Jinak potom děláme z dramatu (mého, ach, milovaného žánru) jakýsi podřadný scénář.