Síla vzdoru diskuze

Síla vzdoru https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71087/bmid_hunger-games-sila-vzdoru-71087.jpg 4 5076 599

Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. Třináctý kraj vystupuje ze stínů a plánuje svrhnout Kapitol. Zdá se, že všichni o pečlivě připraveném plánu vědí – s výjimkou Katniss. Úspěch povstání závisí na její ochotě stát se pěšákem, přijmout odpovědnost za nespočetné životy a změnit budoucnost Panemu. Kvůli tomu musí odsunout stranou svoji zlost i nedůvěru. Musí se stát symbolem revoluce – bez ohledu na to, že cena může být hodně vysoká.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Hunger Games: Mockingjay , 2010


více info...

Diskuze o knize (43)

Přidat komentář

Tenebris_Draco
21.03.2024 4 z 5

Nevíte někdo, jestli autorka bude psát knihu z her Haymitche? Vím, že to lehce bylo naznačeno ve druhém díle. Avšak uvítala bych celkový pohled.

P-man
24.11.2017 5 z 5

Přiznám se, že jsem nějak nepochopil osud Cetkie. Kdo jí teda unesl a uvěznil? Kapitol nebo Třináctý kraj?


ARosen
09.09.2016 5 z 5

SPOILER! Tak. Je to asi pět minut co jsem Sílu vzdoru dočetla a nevím co si o tom mám myslet. Od té chvíle co umřel Finnick jsem pořád (stejně jako během bitvy o Bradavice v Harrym Potterovi) čekala, že přijde nějaký zázrak a všichni ožijou. Ale ten zázrak nepřišel. Já vím, že jsem hrozně naivní, ale nemohla jsem si pomoct. Prostě jsem nemohla uvěřit, že by to autorka opravdu udělala. Nejdřív Finnick a pak Prim. Konec byl klasický happy end, ale docela mě potěšil. Je škoda, že série má jenom 3 díly, uvítala bych pokračování, klidně z pohledu někoho jiného, nebo by mě taky zajímal průběh té první vzpoury, po které vznikly Hunger games. Sice nejslabší díl série, ale nemůžu dát jinak než 5 hvězdiček.

Lucie.H
06.08.2016 5 z 5

nemám slov konec byl překrásný jen se mi nelíbil poslední rozhovor mezi Hurikánem a Katniss. třeba že už ji nenavštívil. konec byl krásný happy end. nevím pro ale klidně by jsem chtěla pokračování třeba z posledu i peety

Monika_cz
17.07.2016 4 z 5

Tak, dočteno. U této poslední knihy musím dát o jednu hvězdičku méně a to hlavně kvůli zmatení a velice pomalému rozjezdu. Do poloviny knihy jsem se tak nějak nudila, což je velká škoda, protože u obou předchozích dílů tomu tak nebylo. Neustálé natáčení proklam a změny myšlenek, které Katniss stále probírala pořád dokola, jsou unavující a Katniss mi docela lezla na nervy. Od poloviny knihy, to bylo mnohem lepší a napínavější. POZOR SPOILER! Sice se mi nelíbilo zmatení a změny, jako například u prezidentky Coinové, která najednou chtěla uspořádat "jiné" Hladové hry (což je nesmyl, protože tohle právě chtěli zastavit, takže jsem ráda že ji Katniss zastřelila). Nelíbilo se mi zavraždění dětí padáčky, které bylo naprosto zbytečné a divné. Konec je zvláštní, nikdo už nebyl takový jako předtím. Přála jsem, aby Katniss byla s Peetou, ale nelíbilo se mi jak odkopla Hurikána. Je mi jasné, že všechno dobře nekončí, ale Prim a Finnicka je mi opravdu hodně líto. Jinak musím říct, že je to skvělé zamšení trilogie Hunger Games.

TerraNova
15.07.2016 5 z 5

Naprosto suprové zakončení! Nevím proč, ale mně byl tenhle díl nejsympatičtější ze všech. Trošku mě mrzelo, že se Peeta nevzpamatoval, ale nakonec to nějak dopadlo. :) Za celou sérii tam umřelo spousty lidí, je mi líto Cinny, Finnicka a Prim. Dokonce i jejího otce a Peetovi rodiny. Ale konec je nejvíce povedený, jak jen mohl dopadnout. Trilogie byla skvěla, rozhodně nelituji toho, že jsem jí četla. :3

Viky.nox
13.06.2016 5 z 5

Musím rict, ze po přečtení všech tří dílu Hunger games se ve mně misíly různé pocity. Byla jsem rada a zároveň šťastná, že je už všemu konec. Zároveň jsem si říkala, že mam štěstí, že žiji, že mám hodně jídla a jediné, co mě trápí, jsou dobre známky. Přesto jsem doufala a snažně prosila, aby Suzanne už nikoho nezabíjela. Nejhorší pocit ve mně vyvolala smrt Prim, protože jsem v ní videla svoji mladší sestru stejně jako Katniss v Routě. Ovšem epilog byl napsán úžasně, jelikož já mám pro tenhle druh psaní slabost, tak jsem ho zhltla na jeden nádech a trochu mě mrzelo, že je tak krátký, ale to už k epilogům patří. Nakonec asi řeknu jen to, že mě Hunger games velice zaujalo a už se těším, až si to přečtu i v jiných jazycích.

Natt S
06.06.2016 5 z 5

Celá série ve mně zanechává spoustu pocitů a myšlenek. Je až děsivé jak se něco takového klidně může stát.. Zatím co pro nás to jsou jen knihy a filmy se skvělým námětem ke čtení naše budoucí generace si tím klidně můžou projít. I přes všechny věci, které Snow provedl komukoliv byla jsem ráda, že Katniss radši zabila Coin! Ve třetím díle se z Katniss stala taková spíš labilní osoba jakou v předešlých dílech nebývala, ale i přes to jsem s ní soucítila a chápala jí. Smrt Finnicka jako mojí nejoblíbenější postavy mě bolela, ale jsem ráda, že aspoň Johanna se z toho dostala. Epilog naštěstí zlepšili mojí pochmurnou náladu a já se tak dočkala teoreticky šťastného konce, v který jsem ani nedoufala. Při poslední větě knihy "Na světě ale existují mnohem horší hry." jsem dokázala myslet jen na jediné a to, že doufám, že nikdo z mých blízkých NIKDY nebude nucen si takové hry zahrát. Myslím, že 5 hvězdiček je pro sérii HG jen poloviční hodnocení toho jak skvělá a zároveň děsivá je..

anisek189
25.01.2016

Ze stránky "hladových her" pro mě tento díl neměl žádný význam byl jistě nejslabším z celé trilogie. Ale romantické části byly nejkrásnější ze všech .. Miluješ mě? Skutečnost nebo iluze .. Skutečnost... mě dohnalo k slzám .. I jen kvůli poslední stránce doporučuji k přečtení. LOVE

Viky007
18.01.2016 4 z 5

Páni, jak začít?
Kniha jako taková nebyla špatná. Děj měl sice slabší i silnější stránky, ale četlo se to celkem dobře.
Chování hlavních postav by se dalo dlouze filozoficky rozebírat. Katnissina "ufňukanost" mi přišla celkem na místě - vždyť z takového životě by se zbláznil skoro každý. Naopak jsem ji obdivovala, že to vydržela tak dlouho. Jen mi na ní vadilo, jak se chovala k Peetovi a k Hurikánovi. Na druhou stranu je to jen člověk, že.
A co mě nejvíc v knize zasáhlo? (SPOILER) Samozřejmě, že smrt Finnicka. Proč musela má nejoblíbenější postava skončit takhle? Kdyby aspoň umřel nějak normálně, ale hnusní mutové?
I smrt Prim byla docela zdrcující, ale to se dalo bohužel čekat. Jsou to přece Hunger games.

Autorka zakončila trilogii vcelku důstojně, i když epilog mi tam úplně nesedl. Bylo to příliš sladké, až násilně sladké, jestli to tak mohu říct. Snad jen Haymitch, který pase husy, to mě nikdy neomrzí :-).

annamc
12.01.2016 5 z 5

Ježiš......JÁ TAK MILUJU HUNGER GAMES!!!!!!!!!Je mi strašně líto Finnicka,nejlepší postavy.Při filmu i u knihy jsem při jeho smrti brečela:)Ale kniha jinak super!!!

Anezkastepanova
04.01.2016 5 z 5

Zadupu do země každého, kdo si přál aby Katniss byla s Hurikánem:-)). V ŽÁDNÝM PŘÍPADĚ! Peeta je absolutně perfektní. Srovnávala jsem tuhle sérii s Divergencí a tohle u mě asi o kousek vede. Protože téma je víc neotřelý a zajímavější a navíc miluju Haymitche:D:D Kdo nečetl knížky a viděl jenom filmy, ten přišel o tolik, že to ani nejde vyjádřit. :-) Samozřejmě doporučuju. 5/5♥

machrus
27.12.2015 5 z 5

SPOILER: Poslední část...prostě očekávaný závěr...Asi trochu zklamání koho si Katniss vybrala, ale po smrti sestry jsem už ani neočekávala, že by Hurikánovi dala šanci. A potom všem co s Peetou prožili bych neočekávala, že by si vybrala někoho jiného..to je taky fakt.

Filmové zpracování. První část slabota...kdyby si tam Jennifer Lawrence nevystřihla píseň Hanging Tree tak by mě tam snad ani nic nezaujalo. ;-D
Druhá část...no ještě slabší než první část, ale uvidíme jaký bude druhý dojem...Někdy bývá lepší než první.

i.love.books@
24.12.2015 5 z 5

Krásné zakončení série................... Co se týká filmu: První čast je něco krásného a mám novou oblíbenou píseň.... Druhá část (SPOILER) : Byla jsem na tom v listopadu v kině a šla se mnou kamarádka, která tuto knihu nedočetla. Když jsme se dostali k Snowově popravě kámoška si ze mě dělala srandu, že Snowa Katnissin šíp mine a trefí Coinovou a byla velmi překvapená, že to tak nějak bylo :)
Vaše I.love.books@

Lenka-knihy
27.09.2015 1 z 5

Pozor SPOILER!!!!!Tato kniha byla nejhorší z celé série! Děj se vlekl a ještě k tomu umřela Prim. To už bych radši aby umřela samotná Katniss. Prim byla moje nejoblíbenější postava. Velké zklamání! Proto pouze 1*

BigReader
18.04.2015 5 z 5

Knížka mě ohromila. U předchozích dílů jsem první viděla film, a až potom četla, takže jsem z nich nebyla tak nadšená, jako z této knihy. Pustila jsem se do ní, celá napjatá, jak to dopadne. Určitě mě nezklamala. Akce, napětí, nečekané události. Zemřelo tam spoustu hlavních hrdinů, což je sice škoda, ale nejsme v pohádce. I když smrt Prim mě zasáhla hodně. Byla jsem taky dost šťastná na závěru, fandila jsem Peetovi a nakonec opravdu skončil s Katniss. Ale Hurikána jsem trochu litovala. Ocenila bych více informací o jeho novém životě.

Sabka123
28.02.2015 5 z 5

Naprosto skvělá! Musím přiznat, že začátkem jsem se musela trochu "prokousat", nečetlo se to tak lehce, ale pak to bylo super. Četla se mi krásně, tak jako ostatní knihy této série. Bylo mi líto lidí, kteří zemřeli, hlavně sestry od Katniss, Prim. I když byl první díl jednoznačně nejlepší (jako vždycky), toto bylo skvělé zakončení téhle série. Konec byl z této knihy nejlepší: Když tedy šeptá: "Miluješ mě. Skutečnost, nebo iluze?" Odpovídám: "Skutečnost"

zuzlina
19.01.2015 5 z 5

Uz sem to docetla a sem smutna nic uz nebude jako driv:D jen u jedne knizni serie sem si rikala a uz mi to konci a uz nic nebude a to byl eragon a odkaz dracich jezdcu. Rikala jsem si to kdyz zbyvalo 34poslednich stranek a to byly jatka emocni pro me. Celou dobu jsem to cetla s otevrenou hubou u par smrti jsem brecela. Zanechalo to ve me takove dojmy ze sem brecela dalsich 10minut. Asi nejvic ukonceni jake jsem necekala a pro me to happy end nebyl. Bylo to zdrcujici a jak nekdo psal hodne realisticke. A Jdu do detaijlu :D SPOILER finick byl smutnej uz byl s anii mel mit klid ale prim? To byla ta posledni tecka. A nejhur na me pusobil peeta. A to ze ke konci neprisel ji obimat byla sama. Musela byt ale velke plus ze skoncily spolu. Ale cekala jsem neco obratnejsiho jeho to preslo a katnis podrzel hned ne az za par mesicu. Konec byl absolutne brilantni tou vrazdou coinove. Celou serii sem doslova zila nemohla jsem to za boha odlozit. Od rana do vecera za 3 tejdny vsechny tri :D. Nejhorsi je ze vim ze to byl pro me tak síny pribeh ze ostatni cteni mi ted bude pripadat fadni. Uz neni dalsi dil. Skoncilo to. Je to neuveritelne ctive ich forma uzasna vtahne do deje od zacatku do konce. Smekam pred spisovatelkiu za me 5hvezdicek. Nejlepsi co jsem kdy cetla!

teri7418
23.12.2014

Třetí díl byl pro mě nejlepší... Mile mě překvapil... Čekala jsem úplně něco jiného a dostavilo se mi ještě něco lepšího. Čekala jsem, že kniha bude o hodně slabší, protože jsem zvyklá, že takový další díly bývají a ještě k tomu jsem slyšela všechny ty názory a hodně z nich bylo negativních. Tato kniha byla úplně jiná se stejnýn tématem, než byly oba dva předchozí díly. Doufala jsem, že nás autorka aspoň trošku ušetří a těch úmrtí tam nebude hodně... Ok, spletla jsem se.
Síla vzdoru byla napínavá, dramatická kniha. Hodně postav sem si oblíbila. Hodně jsem plakala při smrti mích oblíbených postav. U Snowa jsem se cítila nějak divně, když ho měla Katniss zabít... Bylo mi ho líto a ani nevim proč, není důvod.
Po dočtení knihy jsem měla smíšené pocity ale jasně jsem věděla, že se mi kniha líbila nejvíce z celé série HG. Celá série velice čtivá. Opět jsem knihu četla se zatajeným dechem a husí kůží. Kniha vás vtáhne do děje okamžitě... Jednoduše... Úžasně dokonalé zakončení té nejlepší série, co jsem četla.
SPOILER:
Nedokážu se smířit se smrtí Finnicka a Prim. Opravdu jsem si je oblíbila a čtení jejich smrti jsem byla jako fontána.

Alisce
24.11.2014

Třetí díl pro mě nejslabší, bylo to dost zdlouhavé a čekala jsem jiný konec. Epilog byl propadák. Vždycky jsem si myslela jaká jsem citlivka, u mnoho knížek jsem brečela, ale tohle se mnou nic neudělalo. První dva díly pro mě úžasný, třetí díl velké zklamání. Ani nevím kolik tomu dát hvězdiček, a proto asi nechám bez hodnocení. Jako celek je Hunger Games super, ale třetí díl tomu dost ubral.

DÁL OBSAHUJE SPOILERY!!!
Smrt Prim se mnou taky nic moc neudělala, protože po té kupě lidí, co tam během pár stránek umřelo, to bylo už nudný. Celou dobu jsem fandila Hurikánovi, ale v tom třetím dílů se choval strašně. Peeta za to jak se choval sice nemohl, ale mě se nelíbil ani na začátku.

hannyad
28.10.2014 5 z 5

Kniha se mi líbila a díkybohu jsem jí nebyla nikterak zklamána. Ovšem to neznamená, že všechno se mi líbilo. Nedokázala jsem pochopit, jak se z odvážné, neustále záchranářské Katniss stala najednou taková troska. Ano, byla dvakrát v aréně, ale přece jen o trošku větší kousek té původní Katniss tam být mohl. (SPOILER!!!!!!!) Další co nedokážu přenést přes srdce, je smrt Finnicka. Opravdu, ale opravdu ne. Hodně jsem si ho oblíbila a když už byl stále na živu i ve třičtvrtině knihy, říkala jsem si, že aspoň někdo bude mít šťastný konec a co se pak nestane?! To co Katniss udělala na konci knihy je dle mého názoru jen a jen dobře. Pro Snowa byla rozhodně lepší pomalá smrt udušením krve než rychlá smrt šípem. Prostě si to zasloužil...

dexeded
18.09.2014 5 z 5

Asi nejlepší díl, konečně to dostalo šťávu a něco pořádného se dělo, i když první část byla taková klidnější pak se kniha rozjela a už jsem ji neodložila.


Bacha spoiler: ....
Ani mě tolik nemrzí smrt Prim, jako Finnicka :(.

Mastná Sae
10.05.2014

Tento díl pro mě byl stejně strhujícím jako ty předešlé, až na... ten závěr. Knížku jsem zaklapla s pocitem rozmrzelosti a prázdnoty. Nesedí mi, že po tom všem, čím si Katniss prošla, ji jen tak samotnou pošlou zpátky do zpustošeného 12. kraje, a nestará (myšleno nezajímá se) o ni už ani Haymitch. Hurikán jí od vraždy Coinové neřekl ani popel, matka by neunesla návrat domů, a tak ji nechá samotnou - a ona je vážně úplně sama. Logické vyústění téhle situace by pro mě byla buď její sebevražda (naprosto odpovídala jejímu stavu), a nebo podpora blízkých - která mi tam zoufale chybí, a nemyslím si že by to bez ní mohla zvládnout. Je tam Peeta, který s ní tráví čas jako by mimochodem, jelikož ho tam poslali tak jako jí. Ani lidi, jejichž reprodrozdem byla (a několikrát bylo poukazováno na to, jakou měla pro lid cenu, jakou nadějí byla), už se nezajímají o její další osud, a po tváři revoluce, dívce, která toho měla tolik na svých bedrech a která významně určila další směřování osudů všeho lidu, už neštěkne ani pes. Spousta nedořešeného. Nijak kouzelné vyvrcholení, pro mě spíše zklamáním.

bibi.r
23.04.2014 5 z 5

Wauw... Asi nedokážu přesně vypsat, jak moc mě celá série okouzlila.

Musím se přiznat, že jako první jsem viděla filmy (první i druhý díl), takže při čtení prvních dvou knih mě vlastně nic moc nepřekvapilo, protože co se hlavní linie příběhu týče, tak film dost dobře kopíruje knihu. V některých pasážích dokonce úplně doslovně, jindy zas něco nakousne a pochopíte to až když čtete knihu.

Teď trochu podrobněji (bacha obsahuje Spoilery).

Třetí kniha pro mě měla ono kouzlo neznámého, o které jsem se u předchozích dvou dílů sama připravila, když jsem jako první viděla filmy.
Ačkoli mi všichni tvrdí, že třetí díl byl nejslabší, mně osobně se líbil nejvíc. Snad právě kvůli tomu kouzlu.
Začátek se mi líbil tím, že mi přišel jaksi psychologičtější. Katniss přemýšlela nad tím, co se stalo, co udělala ona a co má vlastně dělat dál. Hodně jsem si oblíbila Finnicka, protože on ji chápal a nic po ní nechtěl. Ostatní tak nějak pořád naléhali, ale on ne. Spojoval je ten boj o přežití. Jistě ostatní šli taky do války a na smrt, ale bylo to jejich svobodné rozhodnutí. Oni dva nemohli nijak rozhodnout, že půjdou či nepůjdou zabíjet a to je spojovalo, ona absence vlastního rozhodnutí.
Když se na scéně objevil Peeta, tak mě to fakt dostalo, protože je to můj oblíbenec a hrozně jsem si přála aby se uzdravil. Autorka mu dala opravdu krásnou osobnost a duši, a takových lidí je na našem světě opravdu hodně málo. Vlastně i když mám kolem sebe spoustu báječných lidí, tak někoho jako je on, jsem ještě nepotkala.
Část, které říkám „putování Kapitolem“ se mi oproti tomu vlastně vůbec nelíbila. Ty pasti byly neskutečné a mnohdy mi přišly naprosto přehnané. A ti mutové? Bože co to je? Kombinace člověka, plaza a ještě čehosi. To už je fakt moc. A absolutně mě autorka naštvala, když zabila mého druhého oblíbence Finnicka. Jak mohla? Proboha, jak mohla? Pořád jsem se s tím nesrovnala.
Oproti tomu, že zabila Prim jsem sice obrečela, ale až tak mě to nepřekvapilo. Vlastně mi to přišlo tak nějak „správné“. Ten kvůli němuž to vše začalo, prostě umírá a je čas na ony pochybnosti, jestli to vůbec stálo za to.
A to koho Katniss zastřelila šípem nebylo vlastně také žádné překvapení, prezidentka spolu s Peetou patřila mezi mé hlavní kandidáty. Snow už jednoznačně umíral sám od sebe, tak proč na něj plýtvat šípem.
Závěrečné Katnissino „uzdravování„ mi přišlo docela dost reálné, i když ve skutečnosti by to možná až tak „jednoduché“ asi nebylo. To že si nakonec vybrala Peetu, byl už jen bonbónek nakonec, protože on se k ní hodil mnohem víc než Hurikán. Mnohem víc jí rozuměl.
A taky mám ráda šťastné konce :). Na film, který přijde do kin jsem samozřejmě moc zvědavá.

PS: Co mi teda ještě u všech knih chybělo, byla nakreslená mapa Panemu. Myslím, že autorka si ji pro své spisovatelské účely určitě taky nakreslila, takže je škoda, že nebyla v knize.

barunka2768
18.03.2014

HELP PLEASE!
Právě jsem si koupila celou sérii knih (ještě jsem to nečetla), ale na obalu je napsáno YOUNG ADULTS. To je ta upravená verze pro mladší, že ano? Jestli ano, nevíte jestli je v nich až moc velký rozdíl? Mám si radši koupit normální verzi, nebo se mám už pustit do čtení?
Děkuju :)

lovehungergames
15.03.2014 5 z 5

Miluju všechny díly hunger games! :) nemůžu se dočkat až se mockingjay dostane do kin:) Strašně moc se těším na scénu s padáčky:) Jsem strašně ráda, že Katniss skončila s Peetou a mají dvě děti:) Ale strašně moc mých oblíbených postav zmizí:( (Finnick umře, Prim umře, Katnissina matka a Hurikán se nevrátí do 12 kraje:() Ale stojí za to si Mockingjay (Hunger games: Síla vzdoru) přečíst:) Užijte si to:))

Valerie57
13.03.2014

CELOU DOBU jsem to přála Peetovi a Katniss, čekala jsem , že si uvědomí její lásku k Peetovi, omluví se Hurikánovi, ten jí v tom podpoří a všechno bude epes rádes. Ale neee, chápu že náplň knihy jsou samé zvraty a nečekané události, ale myslím si, že procentuální hodnocení tady by se hodně zvedlo, kdyby to skončilo dlouhým romantickým happyendem. A né šup sem šup tam a jsou nešťastní se dvěma dětmi ....takhle neee :/

.....jen můj názor :)

claryssa
28.02.2014 5 z 5

Znovushledání s Peetou, jak ji začal škrtit! xDDDDD Já sem se tak strašně začala chlámat!:'DDDDDDD A pak brečet, protože sem se dočetla co mu udělali!:'(((((( Konec pěknej..')))

Bunburistka
15.02.2014 5 z 5

Pokračování této série jsem se nemohla dočkat. Jakmile se mi dostalo do rukou, měla jsem ho téměř hned přečtené. Chtěla jsem vědět, jak dopadne Peeta. Stránky ubíhaly a pořád nic. S co s ním provedli mi opravdu vyrazilo dech, a jeho následné chování ke Katniss také. Smrt Prim a dalších postav jsem opravdu nečekala. Vřele všem doporučuji :)

Nemesis Moriko
10.02.2014 4 z 5

poseldní díl byl pro mně zklamáním, oproti předchozím dvoum dílům byl neskutečně táhlý, nekonečná otázka "Peeta či Hurikán" nic moc, podle mně nejslabší díl celé série - po předchozích dvou dílech jsem čekala dokonalé vyvrcholení celého příběhu a místo toho jsem dostala jen průměrnou knížku které překvapila maximálně Katnissiným rozhodnutím na konci v části "zabít Snowa" (čili, když ho měla zabít) a neskutečně krutou a smutnou scénku s padáčky.