Dýka s hadem diskuze

Dýka s hadem https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115265/dyka-s-hadem-115265.jpg 4 975 153

Barvitý a napínavý detektivní příběh z časů slavného českého "krále železného a zlatého" Přemysla Otakara II. Na svůj úřad nezvykle mladý královský prokurátor a současně správce hradu Bezdězu Oldřich Z Chlumu má v pravomoci i vyšetřování a trestání hrdelních zločinů. Při vyšetřování vražd šlechtice, mnicha johanity a hradního kata prokazuje nejen své nemalé detektivní schopnosti, nýbrž i moudrost a rozvážnost. Autor, renomovaný historik, čerpá řadu motivů z dobových pramenů, v nichž zjišťuje, že život píše příběhy vskutku neuvěřitelné, a zpracovává je živým, současným jazykem do děl naplněných dramatičností, jež vzbuzují zvědavost a napětí od první do poslední řádky.... celý text

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

RogiS
24.03.2020

O dvacet pět knížek později:
Oldřich z Chlumu se stává královským prokurátorem (Ota ze Zástřizl jeho panošem)
Časem potká Diviše a začne stavět Bezděz hrad.
Diviš s Martou nemají děti a ani se o žádné nestarají
Dýka s hadem: když předával Přemysl II Otakar Oldřichovi úřad, Diviše už zná a Bezděz stojí (je to jediné, o co se může opřít¨)
Marta má syna
Na hrad se sjedou šlechtici z širého okolí - to v severních Čechách byli pouze tři významní šlechtici?

siena
03.07.2019

Lectore, jestli ještě mohu. Hezky jste to shrnul v posledním odstavci. K napsání původního příspěvku mne přiměl pan uživatel nero 13, formou toho svého. Tou, a teď mi promiňte, nero 13, arogancí, která z toho příspěvku čišela. A když jste ještě neměl pravdu, tak mi to holt nedalo.


siena
02.07.2019

nero 13, vidíte, slyšíte prvně, přesto napíšete komentář, kde "děláte ramena" na paní uživatelku. A to ještě příspěvkem, kam jste jen cosi okopíroval z wikipédie, a navíc, se ani neobtěžoval rozkliknout dále. To tedy k tomu neověřování faktů...

Na druhou stranu, tyto komentáře hezky ukazují, proč se vedou spory nad tvorbou pana Vondrušky. Pominu, že víte, že autor ví, ale "...schválně napíše že mniši měli 5 mší denně protože většina čtenářů ví co je mše, ale co je v náboženství hodinka tak těch asi moc nebude. ...". Opět, že nevíte vy, neznamená, že neví nikdo další, a že jich nemusí být málo. Já se ale potom ptám, proč si autor pro své romány vybírá prostředí, o kterém, jeho čtenáři, dle vás, mnoho nevědí, a pak v nich hází termíny ve stylu "Dalmácie a decimálka". A proč si tyto náměty nakonec vybírají samotní čtenáři, když nemají zájem se o něm něco blíže dozvědět. Poznámka pod čarou, či na konci knihy, by určitě nikoho neobtěžovala. Tedy předpokládám, že ne, neb to autoři historických románů běžně dělají.

siena
01.07.2019

nero 13, jestli chcete druhé kritizovat pro osočování a poučovat je, nebylo by od věci, nejprve vědět, o čem píšete. Nevím, jak modřín, ale breviář se samozřejmě modlí. Co také jiného, jestliže je to denní modlitba církve:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Denn%C3%AD_modlitba_c%C3%ADrkve