Hipík diskuze

Hipík https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388487/bmid_hipik-BnG-388487.png 4 202 47

V částečně autobiografickém románu Hippie se Paulo Coelho vrací do svého mládí, do bouřlivé doby přelomu 60. a 70. let 20. století. Na pozadí hlavní linie vyprávění, líčícího cestu dvou mladých lidí – Paula a Karly – za duchovním poznáním do Nepálu, sledujeme celosvětové hnutí hippies i dramatické události jara roku 1968 ve Francii. Paulo a Karla se setkávají v Amsterodamu, kde Paulo doufá najít nové životní impulzy, nakonec se však nechá přesvědčit a nastoupí s Karlou do autobusu směřujícího do Káthmándú. Dlouhá cesta a nevelký okruh cestujících poskytují autorovi prostor pro líčení dalších událostí i lidských osudů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Hippie , 2018


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

simonb33rkens
17.07.2022 5 z 5

Knížka je velmi pěkná, určitě se ale bude lépe číst těm, kteří k tématu hippies a spontánního cestování mají blízko.
Dílo není úplně něčím typickým pro Coelha. Řekl bych, že jako autobiografie je určená i pro krapet zapálenější fandy tohoto brazilského spisovatele.
Moc nerozumím výlevům slečny v diskuzi - když mě dané téma / komunita lidí nezajímá, tak o nich nečtu. Hippies byli specifické hnutí, pro jehož pochopení je potřeba se dívat na danou věc ve více rovinách, drogy byly často jen prostředkem a hledání odpovědí ve víře patří k objevování světa. Kontext doby zde taky hraje důležitou roli, musíme pochopit, že život mladých v 70. letech byl diametrálně odlišný tomu, co žijeme dnes.
O to víc mě již zmiňovaný příspěvěk do diskuze mrzí, kvůli nepochopenému dílu zahodit tak kvalitního autora. "Nebylo to ok. Nelíbilo se mi to" samozřejmě není směrodatné pro všechny. ;)

rencovav
12.02.2021 odpad!

Uch, tak tohle je jedno velké ne. Nebylo to ok. Nelíbilo se mi to. A děsí mě představa, že má být (dle anotace) autor jedním z nejvlivnějších spisovatelů současnosti. Nejen že je tato kniha naprosto divně strukturovaná (autobiografie er-formou, jenže pak najednou místo Paula vypráví Karla a najednou Marie a ostatní...). Pak je tady ta filozofie - naprosto zvrhlá, nemožná, jsou to bludy. Já nevím, jestli to mám komentovat. Paralelní reality, boží spravedlnost a podobné bláboly. Ti lidé, jsou-li opravdu skuteční, jsou nemocní, ne osvícení. Utíkají před světem a říkají tomu revoluce. Berou drogy a považují se za osvícené. Kradou a vzývají u toho boha, aby stál při nich. Mluví o spravedlnosti a lásce a sami jsou neskutečně sebestřední, zaujatí jen sami sebou, nějakou svojí myšlenkou, která vůbec nedává smysl, ale oni ji beztak musí všem nacpat a kdo ji nepřijme, ten si zaslouží jejich opovržení.

Nečtěte to. Nepodporujte to. Fakt ne. Ze svého to-read seznamu jsem vyřadila všechny knížky od autora, které tam doposud byly. Ne, ne, ne. Už loni jsem se spálila, tohle bylo vyloženě nesnesitelný. A i když by mě Alchymista docela lákal, přečtu si o svatojakubské cestě raději od někoho, kdo není úplný blázen a manipulátor.