Harry Potter a Kámen mudrců diskuze

Harry Potter a Kámen mudrců https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29797/bmid_harry-potter-a-kamen-mudrcu-tmz-29797.jpg 5 15980 1505

Harry Potter série

< 1. díl >

Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, kdy mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti, stane se členem školního týmu famfrpálu – populárního kouzelnického sportu na košťatech, a především svede bitvu s Voldemortem, Pánem zla.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Harry Potter and the Philosopher's Stone , 1997


více info...

Diskuze o knize (22)

Přidat komentář

Snoopi
05.03.2024 5 z 5

Barbora Kroužková, autorka mnoha četných postřehů ze života, ve své glose v časopise Vlasta 09/2024 tentokrát zacílila i na Harryho Pottera: "Něco na tom Harrym je", str. 6.

tittanie
26.08.2022

Gambit12: Na to, že jsem to četla tolikrát mi popis hůlky vypadl z hlavy.
Ale myslím, že vztah hůlky k čarodějovi je hodně důležitý, třeba Harry se nejlépe cítil se svou hůlkou. Vyloženě si myslím, že to vyplývá ze situace, kdy si hůlku opraví a znova ji uchopí do ruky a hůlka jako by se radovala.


Gambit12
25.08.2022 5 z 5

tittanie: Ta hůlka sice fungovala, ale nebyla v nijak dobrém stavu. Je to v té části z vlaku, kdy se Ron pokouší proměnit Prašivku ve zlato, ta hůlka byla na několika místech naštípnutá a čouhala z ní žíně z jednorožce. Taky bych řekl, že ten vztah mezi čarodějem a jeho hůlkou není zase až tak osudový, hůlka si vybírá čaroděje, ale nemá problém změnit loajalitu, když je její původní majitel poražen, takže nějaké zvláštní pouto na celý život tam určitě není. Většina čarodějů k hůlce přistupuje spíš účelově a pragmaticky.

tittanie
24.08.2022

Gambit12: S prvním odstavcem musím souhlasit.
K druhé části. Proč by si kupoval Charlie novou hůlku, kdyby ta stará fungovala? Ale určitě je to zajímavá myšlenka, která mě nenapadla.

Gambit12
22.08.2022 5 z 5

tittanie: Nevím, jestli to není nějak blíže vysvětleno na Pottermore (teď vlastně už Wizarding World), ale podle mě Rowlingová chtěla jen zdůraznit, že Weasleyovi jsou velmi chudí a prostě to nedomyslela do podrobností.
Je ale třeba možné, že to bylo proto, že Weasleyovi nebyli v životě moc úspěšní, takže byli nesmírně hrdí na jakýkoliv úspěch svých dětí a chtěli je odměňovat. Jestli si dobře pamatuju, tak Percymu, když se stal prefektem, koupili sovu a nový hábit, Ronovi ze stejného důvodu zase nové koště. Charlie dokončil školu a začal pracovat s draky, takže se k němu víc hodilo, aby měl novou hůlku. Je taky možné, že si novou hůlku koupil sám Charlie už za své peníze.

tittanie
21.08.2022

Čtu znova HP a říkala jsem si, že budu hledat nesrovnalosti. K tomuto dílu mě napadá: Jak je možné, že Ron dostal starou Charlieho hůlku? Když mohli jejich rodiče koupit hůlku, proč radši nekoupili novou Ronovi a starou nechali Charliemu, když byla jeho?

Sauron
02.06.2022 5 z 5

Mě je jedenáct a jsem spokojený. Popravdě, mám sice pocit že je to v pohodě, ale taky jsem neměl to štěstí jako ostatní a viděl jsem nejdřív film, takže nevím jestli by bylo mé hodnocení stejné kdybych to četl jako první. Mám v hlavě prostě tu spoustu doporučení.

Chakalaka
02.06.2022 odpad!

Prej je to i pro dospělé. No nevim... asi se člověk musí zhulit, aby ho to bavilo?

Dvounožec
01.01.2022

Kniha která změnila historii, stala se nejčtenější a kterou čtou všechny generace od malých dětí až po prarodiče. Nic dalšího netřeba psát.

tsal
20.11.2020 5 z 5

Mi--LADA: První díl byl poprvé vydán před 23 lety, tedy před celou jednou generací. Myslím, že časy, kdy se oblíbenost HP dala svést pouze na záležitost módy, krátkodobou mánii a intenzivní reklamu, jsou dávno za námi. Prostě jen máte odlišný vkus. To je všechno.

ashburton
24.07.2020 4 z 5

Naias: Beru zpět, slovenská verze je fajn, nějak jsem to popletl a větu vyjmul :-)

Naias
24.07.2020

Ashburton, čo na slovenskom preklade HP sa vám nepáči?

ashburton
24.07.2020 4 z 5

Hobo: Proč je tak populární? Protože je skvěle napsaná a pro nás navíc i skvěle přeložená. Je těžké dnes vymyslet něco nového, neotřelého a originálního, ale když tomu dáte takovou formu, jako to udělala JKR, tak máte dílko, které o třídu převyšuje drtivou většinu ostatních...

Hobo
07.09.2019 5 z 5

Stále víc mě pronásleduje hlavní myšlenka: z jakého důvodu je série o Harry Potterovi tak populární? Vždyť je to jenom pohádka... Proč jiné pohádky nemají takovou sílu?
Nejspíš ten boj dobra se zlem, personifikovaný do boje s Voldemortem nějak víc souzní se stavem současného světa. Asi obdobně, jako svého času Pán prstenu.
Však také jméno "pachatele" nesmíme vyslovit.

tsal
14.04.2019 5 z 5

hanpari: Sice jsem stále v procesu čtení (a ještě dlouho budu), ale díky za doporučení. HPMOR nemá chybu a letos ho nejspíš kvalitativně překoná jen velmi málo knih včetně samotného HP.
Jinak doplňuji info, že s požehnáním autora vzniká i český překlad. Podle rychlého prolítnutí dost kvalitní.
https://archetypal.cz/2016/harry-potter-a-metody-racionality/

Sisssi
27.01.2019

Udivuje mě, že u nového vydání je snad víc chyb, překlepů, chybějících uvozovek a dalších nedostatků, než tomu bylo u staré edice. Škoda.

hogo
28.11.2018 5 z 5

Můj "Harry Potter":
Jirka Stada (Fík) se jmenuju
1. doma u televize
Byl jsem doma sám. Nic zajímavého. Vtom jsem zahlédl tvář. Málem jsem hlasitě zaječel: „Ááááá!.
Bylo to takto: Možná píšu trochu divně, protože mě vystrašila máma. Tento výraz dělá, jen když přijde z práce. Ale dnes řekla jen: „Jdu nakoupit“.
Vždy to říká „rozčileně“. A tak jsem tu. Pak se vrátila máma, přesně ta tvář.
2. ve škole
Ve škole se mi nic nedělo. Při Čls jsem zaslechl: „ťuk, ťuk, ťuk, ťuk, ťuk.“
Divil jsem se co to může být. Boj se kde chceš, ale nikdy ne ve škole, říkala vždy máma. Pomalu jsem otevřel skříň, že rozdám papír s textem. Viděl jsem velké žluté chlupaté stvoření. Mělo hebounkou, ale dlouhou srst.
3. nemocnice
Probudil jsem se v nemocnici. Asi mě stvoření omráčilo. „Špatné, na pokraji smrti. Je překvapivé, že ještě žiješ, mladý...“ Jirko, odpověděl jsem. Zůstal jsem v místnosti sám. Lustr na stropě se houpal. Jako by na něm někdo visel. Hodně jsem se vyděsil.
4. mrtvola
Na lustru bylo to stvoření ze skříně. Vtom přišel doktor. Milý doktor v bílém plášti a žlutou čepicí. Najednou jsem vykřikl. ‚Doktor padl k zemi a jeho bezvládné tělo zmizelo na dva dny. U okna jsem zahlédl stvoření a pak jsem si všiml, co je to za stvoření. Byl to můj kouzelný křeček. Musím ho chytit. Zbývalo mi 15 let života. je to smutné, ale pravdivé. Četl jsem noviny. 52 mrtvých lidí. Vraha zatím nenašli. V tu chvíli mi přestali sloužit nohy.
5. adopce
Byl jsem handicapovaný. Jel jsem z nemocnice a cestou četl noviny: seznam mrtvých: Malý Josef, Stada Jan, Stadová Lenisa, Všica Petr, všichni z ulic 28, 33, 89, 1029. Ó né, Stada Jan a Stadová Lenisa jsou moje rodiče. Vzal jsem Standu za křečkem on řekl: „Kevinda naves“. z jeho kouzelné hůlky vystřelil rudý záblesk. Křeček byl mrtev. Jel jsem do dětského domova. Adoptovali mě pán a paní Fíkovi. Pan Fík byl takový typ muže, co se jen válí a čučí na filmy. Paní Fíková naopak byla doktorkou, která si každý den dopřává 10 km.
6. příběh
Jel jsem za Standou. Standa na mě čekal u schodů. Vyšlapal sto schodů a proměnil je v kopec. Ukázal noviny. Mirek Fagot zavražděn. Podezřívají: Jirka Fík, Standa Lípa. „To není možné“, řekl jsem. Standa četl dál: Ulice: Vlašilava 24. Livovice. Čísla domů: 1128, 1131. „Aha, jsme to my. Ale Stando, řeknu ti svůj příběh z dětství. Byl jsem ještě malý. Moji praprarodiče na mě uvrhly kletbu, abych neříkal l, n a s. A maminka se jmenovala Lenisa. Říkal jsem jí eia. Jak to táta vyřešil? Zabil mě. Jak jsem přežil. Koupily čtyři přísady na vzácný lektvar ožívání (přísady: jmelí, troll, list a kus gízi). Namíchal přísady a oživil mě. (musel jet do egypta). A trocha tekutiny mu zbylo“, dokončil jsem příběh.
7. oživování
„Jdeme tam?“ zeptal se Standa. Ano, lektvar je v mém pokoji. Hned za postelí (pro případ nouze se třemi vykřičníky). PRO PŘÍPAD NOUZE!!! odpověděl jsem. Standa udělal „H“ a byl pryč. Já taky. Vylekal nějakou starou ženu, která bydlela v našem bývalém bytě. Hned volala 158 (policii). Slyšel jsem jen kusy slov: kolu- chý je p ím. „Aha“, pomyslel jsem si. Našel jsem půllitr s lektvarem a řekl Standovi, ať mě přemístí na pohřeb.
8.znovu oživování
Pohřeb byl ve školním kostele. „Pozor, pane, pozor. Děkuji“. Vylil jsem 3 ml lektvaru na tátu (pana Stadu) a on oživl. „Díky synu, díky. A kde je máma?“ Támhle leží“ řekl jsem. Táta řekl, že kápne na mámu sám. Já mu vyhověl. Když bylo hotovo, běželi jsme (já jel) k nemocnici, kde jsme oživily doktora. Pak nás zavezlo taxi do Vlašimi, tam máma pokapala Josefa Malého. Chytli jsme vlak do Benešova, pokapali Mirka Fagota a on oživl. Stejně jsme to udělali s ostatními.
Konec
Epilog
O 14 let a 359 dní později
Dnes je den, kdy umřu. Káp, káp ucítil jsem na čele.
„Díky“.
znovu Konec

hanpari
30.12.2017 5 z 5

Nebudu nosit dříví do lesa, takže dnes trochu netradičně. Génia JKR netřeba představovat, takže co kdybychom raději představili jistého vzdělaného pána jménem Eliezer Yudkowsky?
Pravděpodobně jste o něm nikdy neslyšeli. Nicméně tento chlapík se rozhodl, že napíše alternativního HP, a to za pomoci veškerých racionálních vědeckých metod, které by mohl upotřebit pozoruhodně vzdělaný hrdina, vhozený bez varování do britských Bradavic.
Pokud si troufáte na netradiční mix HP a současné vědy, pak zamiřte sem:

http://www.hpmor.com/

Nejdokonalejší čtenářský zážitek vám zajistí znalost kompletní HP série, angličtina na vyšší úrovni a samozřejmě vědecko-technický rozhled.

Tento Harry má za otce oxfordského profesora, miluje nevlastní matku Petunii a jeho nejlepší kamarád se jmenuje Draco Malfoy. Představte si Enderovu hru v kulisách stvořených JKR, kořeněnou moderním vědeckým poznáním.

Mimochodem, pokud hovoříme o vědě, nečekejte americké plácání do vody, ale fundované využití metody racionálna. Ano, ano, místy ta věc, co máte na krku, dostane zabrat. Čekejte ale také, že se hodně nasmějete.

AdélaHráchová
06.12.2017 5 z 5

Prosím o pomoc! Hledám toto vydání s tvrdou vazbou z roku 2001 nevíte kde jej najdu?

Madla111
08.06.2017

všichni říkají že je dobrá tak jí čtu

MarianP
05.01.2017 5 z 5

Jedným slovom KULT pre minulé, súčasné aj budúce generácie.

Arya26
27.12.2016 5 z 5

Momentálně jsem dočetla celou sérii a protože se učím anglicky, tak jsem začala Harryho číst v angličtině. První díl není opravdu nijak těžký, doporučila bych ho všem, kteří znají českou verzi (film/kniha) a nemohou se rozhodnout, jak začít číst anglicky.