Spasitel diskuze

Spasitel https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122711/bmid_spasitel-dqQ-122711.jpg 4 3406 484

Harry Hole série

< 6. díl >

Píše se srpen 1991. Na letním táboře Armády spásy je znásilněna čtrnáctiletá dívka. O 12 let později… v Oslu panuje nejen adventní atmosféra, ale také největší mráz za posledních čtyřiadvacet let. Armáda spásy pořádá na náměstí bratří Egerových tradiční předvánoční pouliční koncerty a rozdává z velkého kotle polévku potřebným. 16. prosince v podvečer se do zvuků hudby ozve výstřel. Voják stojící u kotle s polévkou padá mrtev k zemi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Frelseren , 2005


více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

wullcann38
02.05.2021 5 z 5

Hodnocení:100%

freestyla
31.01.2020 5 z 5

POZOR můžou být SPOILERY

Kniha plná zajímavých myšlenek a pohnutek. Pro mě mnohem lepší a uvěřitelnější příběh než Levhart. Co se týče napětí a hrůzy, tak Sněhulák je zatím v sérii nepřekonaný.

Pár citátů z knihy:
\"Hrdinu odlišují od zločince náhoda a detaily v okolnostech, tak to bylo vždycky.
Čestnost je ctnost lenochů a lidí bez vizí. Bez zločinců a občanské neposlušnosti bychom ještě teď žili v prvotně pospolné společnosti.\"

\"Někdo říká, že se tolik zločinců dostává na svobodu proto, že právní systém je síť s velkými oky. Jenže to je naprosto špatná představa. Je to slabá síť s jemnými oky, do níž se chytají malé ryby, ale která se trhá, když se do ní vřítí ryby velké. Chtěli jsme být další sítí za touhle sítí, těmi, kdo dokážou zastavit žraloky. Nebyli mezi námi jenom policisté, nýbrž i soudci, politici a úředníci, kteří viděli, že naše společenská struktura, naše zákonodárství a právní systém nejsou připraveny na mezinárodní organizovaný zločin, který do naší země vstoupil otevřením hranic.\"

\"Existuje jenom jedna větší prázdnota než život bez lásky, totiž život bez bolesti.\"

\"Máte tu uklizeno,\" pochválila ho Martina, když si v chodbě zouvala boty.
\"Mám málo věcí,\" odpověděl Harry z kuchyně.
\"A kterou z nich máte nejradši?\"
Harry se zamyslel. \"Desky.\"
\"Fotoalbum ne?\"
\"Nevěřím na fotoalba.\"
\"Nevěříte? Co to má znamenat?\"
\"Mají ničivý vliv na schopnost zapomínat.\"
\"Ale věříte na desky.\"
\"Ano. Ty lžou mnohem pravdivějším způsobem.\"

\"Asi toho o Armádě spásy moc nevíte. Dvě třetiny důstojníků jsou ženy.
\"Ale komisař je muž. A ředitel správy majetku taky.\"
Martina přikývla. \"Náš zakladatel William Booth říkal, že jeho nejlepšími muži jsou ženy. Přesto je to u nás jako ve zbytku společnosti. Hloupí, sebejistí muži rozhodují o chytrých ženách, které mají strach z výšek.\"

\"Chtěl jsem tím říct jen to, že když člověk používá při hledání odpovědí vlastní hlavu, brzy zůstane sám.\"

\"Mám problém s náboženstvím, které tvrdí, že věřit v cosi vyššího má být vstupenkou do nebe. Tedy to, že ideálem má být vaše schopnost manipulovat s vlastním rozumem, aby přijal něco, co vaše myšlení neakceptuje. je to stejný model intelektuálního podřízení, jaký využívaly všechny diktatury ve všech dobách, idea vyššího principu, u něhož nelze požadovat doložení existence důkazy.\"

\"To povídala ona. Že jsem ponorka. Nořím se tam, kde panuje tma a chlad a kde se nedá dýchat, a na hladinu se vynořuju jen jednou za měsíc. Nechtěla mi dělat společnost tam dole. Nejspíš.\"


KaiShun
22.03.2019 5 z 5

Chlape, tady jde především o tempo knihy, jedna kapitola je napínavější než ta druhá, a to je ve finále tahounem celé knihy, kniha nemá strašit brutálním vražděním nýbrž udržet čtenáře v napětí. Jestli chcete knihu plnou brutality o armádě spásy a ještě lepší příběh a lepšího hrdinu, puste se do titulu SYN.

derminator
17.03.2019 3 z 5

Musím říci, že Nesboovo knihy mě baví sice tato je napínavá ale přijde mě o proti jiným trochu nudná! Je tady dobrá zápletka, dozvíme se pár věcí jak to chodí v armádě spásy, ale mě osobně se nelíbil konec, kdy nájemný vrah zůstane bez trestu. A pachatel co si ho najal? Tak tam budete překvapeni. Knize dávám dobrých 65%.